Kodowanie terminu przydatności do spożycia Schlenkerli.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majeure
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.03
    • 315

Kodowanie terminu przydatności do spożycia Schlenkerli.

W przypadku piw z browaru Heller termin przydatności do spożycia kodowany jest poprzez nacięcia na kontrze. Oznaczany tak jest rok, miesiąc i - ano właśnie, z tym mam problem. Do niedawna byłem przekonany, że na kolejnych cyfrach występujących po literze L, tj. 1, 2, 4, 8, 16 jest kodowany dzień - poprzez sumę wybranych cyfr można uzyskać każdy dzień miesiąca (od 1 do 31), jednakże ostatnio spotkałem się z twierdzeniem, iż na tych cyfrach kodowany jest numer partii danego piwa . Czy ktoś coś wie na ten temat, bo wujek Google nic mi nie znalazł (może źle pytałem)?
  • vinhodoporto
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.02
    • 82

A jedno i drugie nie może być tożsame?

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
      Olešnice v Orlických horách č.p. 63, Pivovar Agent
      heckler
      Olešnice v Orlických horách to przygraniczne miasto w Czechach. Długie ciągnące się około 5 km przygraniczne miasteczko niczym specjalnym nie ujmuje, ale od zeszłego roku na jego końcu usadowił się kolejny browar. Można by rzec, że ukrył się w górach i do tego przybrał tajemniczą...
      2020-09-15, 07:04
    • dadek
      Annopole 9A, Browar Gzub
      dadek
      Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
      2019-10-02, 02:50
    • grodek
      Kolštejn, Dolmen
      grodek
      Polotmave, ekstrakt 11°, alkohol 4,8 %.
      KOLOR: bursztynowy z lekkim zmętnieniem.
      PIANA: mało obfita, drobnopęcherzykowa o kolorze jasnobeżowym; szybko zredukował się do minimalnej ilości.
      ZAPACH: aromat słodowy z nutą diacetylu oraz skórki ciemnego chleba i kawy zbożowej....
      2019-09-06, 11:56
    • ART
      Green Head, True Haze
      ART
      True Haze – Browar Green Head
      Alkohol: 6,4% / 15,5° P / ? IBU
      Styl: Hazy IPA
      Chmiele: HBC 1019

Jestem za hasłem na etykiecie "PIJ ŚWIEŻE" ale mamy podaną tylko datę przydatności (2025.11.30) - więc nie wiadomo tak naprawdę czy pijemy świeże (ile dają...
      2025-11-09, 10:06
    • darekd
      Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Erle
      darekd
      Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel

dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.

Ekstr. 11%
      Alk. 4,2%
      IBU 35

https://www.schlenkerla.de/rauchbi...
      2023-10-14, 22:18
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...