Dobieranie piw do potraw
Collapse
X
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku -
Jest tutaj też mały feler, wszystkie dania są dla zjadaczy tofu i soczewicy (generalnie, szacun...), ale mięsożercy też czasem zakanszająAgaL prowadzi też bloga.
Zdjęcia świetne, przepisy i opisy są fajne ale mi brakuje jasnych deklaracji smakowych, dlaczego dane piwo z daną potrawą. Na pewno byłyby to wybory subiektywne jednak jasna argumentacja zawsze jest w cenie.
EDIT: jestem spóźniony
piwo...
A bardziej w temacie - degustacja - bez dodatków, natomiast potem - co komu w duszy gra... (np. razowiec z masłem i świeżym czarnym pieprzem albo lody czekoladowe).Comment
-
Comment
-
Dzięki za odzew. Widzę, że nie jest tak źle ze źródłami.
Ten pstrąg wygląda interesująco... Ostatnio sam eksperymentowałem w ten deseń robiąc sos do kotletów z fileta indyka (niepanierowanych) na bazie stouta (z Ciechana). I też wyszło całkiem nieźle.
Ja patrzę na piwo tak jak na wino - może być solo, ale też jako element dania, składnik kompozycji. Jednak mało wiem w tym temacie i dlatego postanowiłem zgłębić wiedzę. A co do wspomnianych przez Ciebie przekąsek, to chyba są przeznaczone raczej do piw sprzedawanych przez koncerny, którym i tak nic nie zaszkodzi (a zneutralizowanie ich smaku może być nawet zbawienne).Ja mam takie doświadczenie, że nie łączę smakowania piwa z jedzeniem. Moim zdaniem na tym być może zyskiwać smak potrawy, ale smak piwa niekoniecznie. Dla mnie to jest marketing. Jeśli chcę wyczuć wszelkie niuanse smakowe, a nawet zapachowe, to potrawy go siłą rzeczy zaburzają. Ostatnimi czasy pojawiają się różnego "pozaczipsowe" przekąski w postaci suszonych lub wędzonych ryb, skorupiaków itp. Są zazwyczaj słone i tak zdecydowane smaku, że piwo co najwyżej może rozpuszczać sól na języku. A szkoda byłoby do tego celu stosować jakiś drogi produkt.
Poszperałem i chyba się skuszę na tę książkę- myśl o ale, jak o czerwonym winie, a o lagerze jak o białym,
- gorycz w piwie == kwiaśność w winie
Jest o tym cały rozdział w książce "Najlepsze piwa świata" Bena McFarlanda. To co napisałem powyżej to jeden z krótkich cytatów, opinia niejakiego pana Stephena Beaumonta.
Dzięki.
Udało mi się zlokalizować książkę M. Jacksona "Tyskie vademecum piwa" (mam ją teraz przed sobą). Wygląda jakby była przeróbką książki, o której piszesz.
Dzięki za link - obiecuję się zapoznaćSkoro jesteś anglojęzyczny, to polecam bardzo fajną książkę Randy'ego Moshera pt. "Tasting Beer".
W pewnej mierze na jej podstawie popełniłem swego czasu krótki tekścik na Akademię Piwa na interesujący Cię temat. Do poczytania tutaj.
Dzięki za namiarTo ja z kolei polecam książkę "Piwo w kuchni i w aptece". Nie ma tu co prawda dobierania piw do potraw, ale przy okazji snucia opowieści o historii klasztoru w Andechs i tamtejszego piwa, autor omawia wiele przepisów kulinarnych z użyciem piwa (a niekiedy i bez). Jak wskazuje nazwa książki, jest tam też niewielki dział poświęcony zdrowotnym oraz kosmetycznym walorom piwa.
www.ceneo.pl/23685cl-Piwo_w_kuchni_i_w_aptece
Tak, to jest mały feler tego bloga
Ostatnia zmiana dokonana przez clint; 2012-07-17, 21:15.Comment
-
Tą książkę popełnił marketing KP, ś.p. M.Jackson napisał tam tylko wstęp. Publikacja ukazała się już po jego śmierci i skrzętnie wykorzystała nazwisko beer huntera by ogrzać się w jego blasku.Udało mi się zlokalizować książkę M. Jacksona "Tyskie vademecum piwa" (mam ją teraz przed sobą). Wygląda jakby była przeróbką książki, o której piszesz.Comment
-
Sery, sery i jeszcze raz sery. Co prawda nie mam pojęcia jakie gatunki piw z jakimi gatunkami serów się łączy, ale te niekwaśne gatunki piwne mają tę przewagę nad kwaskowym z natury winem, że po przegryzieniu sera nie wypłukują od razu kubków smakowych, w związku z czym związki aromatyczne sera i piwa łączą się ze sobą w bardzo przyjemne kombinacje. Nadaje się tu wszystko, od tylżyckiego z Biedry po jakieś pleśniowe. Powiem więcej - nawet kiepski lager połączony z niezłym serem zyskuje na walorach.Comment
-
Jeśli idzie o ser, to tu jest smakowite połączenie.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
Do piwa na pewno pasują śmierdzące Twarożki ołomunieckieSery, sery i jeszcze raz sery. Co prawda nie mam pojęcia jakie gatunki piw z jakimi gatunkami serów się łączy, ale te niekwaśne gatunki piwne mają tę przewagę nad kwaskowym z natury winem, że po przegryzieniu sera nie wypłukują od razu kubków smakowych, w związku z czym związki aromatyczne sera i piwa łączą się ze sobą w bardzo przyjemne kombinacje. Nadaje się tu wszystko, od tylżyckiego z Biedry po jakieś pleśniowe. Powiem więcej - nawet kiepski lager połączony z niezłym serem zyskuje na walorach.
A co do łączenia, to pewnie należy przede wszystkim pilnować, żeby piwa o mocnym smaku nie łączyć z łagodnym serem i na odwrót.Comment
-
A jeszcze mi się przypomniało - porter i dobra (!) gorzka czekolada.Comment
-
Dla władających językiem angielskim przydatne może być to zestawienie.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Świetne! Dzięki wielkie!Dla władających językiem angielskim przydatne może być to zestawienie.Comment
-
Ja bym polecił jeszcze po angielsku sugestie CAMRA.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
Ostatnio na kolację podsmażyłem sobie swojską kaszankę, a że w lodówce nie miałem nic poza stoutem to go wziąłem. Szczerze mówiąc blado wypada to połączenie, nie polecam.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
Related Topics
Collapse
-
Rajecka Dolina położona na południe od Żyliny, znana jest z pięknych krajobrazów oraz z licznych wód mineralnych. Chyba żadnemu turyście bywającemu na Słowacji nie jest dziwna nazwa wody mineralnej - Rajec. Tą rozlewa się w miejscowości Rajec, natomiast nieco bliższe Żyliny- Rajecke...4 Photos
-
Channel: Słowacja
-
-
Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....-
Channel: Podlaskie
-
-
W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...-
Channel: Łódzkie
-
-
Red IPA, 6,3% alk.
single hop - Amaerillo
Aromat - chmiel (różnego rodzaju owoce), nuty ciemnych słodów
Piana - średnia wysokosć i trwałość, dłuższy kożuszek
Barwa - zdecydowanie ciemny brąz z miedzią
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźna...-
Channel: Piwo - konkretnie
wczoraj, 17:01 -
-
Quero to niewielka miejscowość na północy Włoch w prowincji Belluno, położona u podnóża pasma górskiego Monte Schiara.
Przebiega tędy linia kolejowa z Treviso do Belluno, jednak najbliższa stacja Quero-Vas oddalona jest o ponad 2 km od miejscowości.
Pociągi regionalne kursują...-
Channel: Włochy
2025-09-30, 10:01 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment