Dobieranie piw do potraw

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
    Jedyne słuszne połączenie: Ostrygi i Stout
    A jedno z bardzo "niesłusznych" - piwo i śledzie w occie
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9822

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
      AgaL prowadzi też bloga.
      Zdjęcia świetne, przepisy i opisy są fajne ale mi brakuje jasnych deklaracji smakowych, dlaczego dane piwo z daną potrawą. Na pewno byłyby to wybory subiektywne jednak jasna argumentacja zawsze jest w cenie.


      EDIT: jestem spóźniony
      Jest tutaj też mały feler, wszystkie dania są dla zjadaczy tofu i soczewicy (generalnie, szacun...), ale mięsożercy też czasem zakanszają piwo...
      A bardziej w temacie - degustacja - bez dodatków, natomiast potem - co komu w duszy gra... (np. razowiec z masłem i świeżym czarnym pieprzem albo lody czekoladowe).

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        Do lagera polskiego - kaszanka. Problem z rozróżnieniem dań to nie problem, ale rozpoznać lagera...
        Do kaszanki na ciepło to akurat bardzo pasuje jakieś IPA, ale nie amerykańskie. Coś z mocnym, żywicznym chmielem, żadne cytrusy czy mango.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • clint
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.07
          • 5

          #19
          Dzięki za odzew. Widzę, że nie jest tak źle ze źródłami.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
          Kilka. Np. łączyć tak, aby piwo i potrawa miały jakieś cechy wspólne. Do lekkich potraw lekkie piwa, jak np. piwa pszeniczne do ryb. Ale warto eksperymentować, np. pstrąg w porterze okazuje się być bardzo smaczny.
          Ten pstrąg wygląda interesująco... Ostatnio sam eksperymentowałem w ten deseń robiąc sos do kotletów z fileta indyka (niepanierowanych) na bazie stouta (z Ciechana). I też wyszło całkiem nieźle.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
          Ja mam takie doświadczenie, że nie łączę smakowania piwa z jedzeniem. Moim zdaniem na tym być może zyskiwać smak potrawy, ale smak piwa niekoniecznie. Dla mnie to jest marketing. Jeśli chcę wyczuć wszelkie niuanse smakowe, a nawet zapachowe, to potrawy go siłą rzeczy zaburzają. Ostatnimi czasy pojawiają się różnego "pozaczipsowe" przekąski w postaci suszonych lub wędzonych ryb, skorupiaków itp. Są zazwyczaj słone i tak zdecydowane smaku, że piwo co najwyżej może rozpuszczać sól na języku. A szkoda byłoby do tego celu stosować jakiś drogi produkt.
          Ja patrzę na piwo tak jak na wino - może być solo, ale też jako element dania, składnik kompozycji. Jednak mało wiem w tym temacie i dlatego postanowiłem zgłębić wiedzę. A co do wspomnianych przez Ciebie przekąsek, to chyba są przeznaczone raczej do piw sprzedawanych przez koncerny, którym i tak nic nie zaszkodzi (a zneutralizowanie ich smaku może być nawet zbawienne).

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq
          - myśl o ale, jak o czerwonym winie, a o lagerze jak o białym,
          - gorycz w piwie == kwiaśność w winie

          Jest o tym cały rozdział w książce "Najlepsze piwa świata" Bena McFarlanda. To co napisałem powyżej to jeden z krótkich cytatów, opinia niejakiego pana Stephena Beaumonta.
          Poszperałem i chyba się skuszę na tę książkę

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Nie tylko w Piwowarze, ma także swoją stronę.

          http://kuchniapiwowarkiagi.pl/blog/
          Dzięki.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W
          W książce M.Jacksona "The Ultimate Beer" jest też trochę podpowiedzi i połączeń kulinarnych.
          Udało mi się zlokalizować książkę M. Jacksona "Tyskie vademecum piwa" (mam ją teraz przed sobą). Wygląda jakby była przeróbką książki, o której piszesz.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Skoro jesteś anglojęzyczny, to polecam bardzo fajną książkę Randy'ego Moshera pt. "Tasting Beer".
          W pewnej mierze na jej podstawie popełniłem swego czasu krótki tekścik na Akademię Piwa na interesujący Cię temat. Do poczytania tutaj.
          Dzięki za link - obiecuję się zapoznać

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
          To ja z kolei polecam książkę "Piwo w kuchni i w aptece". Nie ma tu co prawda dobierania piw do potraw, ale przy okazji snucia opowieści o historii klasztoru w Andechs i tamtejszego piwa, autor omawia wiele przepisów kulinarnych z użyciem piwa (a niekiedy i bez). Jak wskazuje nazwa książki, jest tam też niewielki dział poświęcony zdrowotnym oraz kosmetycznym walorom piwa.
          www.ceneo.pl/23685cl-Piwo_w_kuchni_i_w_aptece
          Dzięki za namiar

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
          Jest tutaj też mały feler, wszystkie dania są dla zjadaczy tofu i soczewicy (generalnie, szacun...), ale mięsożercy też czasem zakanszają piwo...
          Tak, to jest mały feler tego bloga
          Ostatnia zmiana dokonana przez clint; 2012-07-17, 22:15.

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #20
            Udało mi się zlokalizować książkę M. Jacksona "Tyskie vademecum piwa" (mam ją teraz przed sobą). Wygląda jakby była przeróbką książki, o której piszesz.
            Tą książkę popełnił marketing KP, ś.p. M.Jackson napisał tam tylko wstęp. Publikacja ukazała się już po jego śmierci i skrzętnie wykorzystała nazwisko beer huntera by ogrzać się w jego blasku.

            Comment

            • ElDesmadre
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 155

              #21
              Sery, sery i jeszcze raz sery. Co prawda nie mam pojęcia jakie gatunki piw z jakimi gatunkami serów się łączy, ale te niekwaśne gatunki piwne mają tę przewagę nad kwaskowym z natury winem, że po przegryzieniu sera nie wypłukują od razu kubków smakowych, w związku z czym związki aromatyczne sera i piwa łączą się ze sobą w bardzo przyjemne kombinacje. Nadaje się tu wszystko, od tylżyckiego z Biedry po jakieś pleśniowe. Powiem więcej - nawet kiepski lager połączony z niezłym serem zyskuje na walorach.
              http://thebeervault.blogspot.com

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #22
                Jeśli idzie o ser, to tu jest smakowite połączenie.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • clint
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.07
                  • 5

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre
                  Sery, sery i jeszcze raz sery. Co prawda nie mam pojęcia jakie gatunki piw z jakimi gatunkami serów się łączy, ale te niekwaśne gatunki piwne mają tę przewagę nad kwaskowym z natury winem, że po przegryzieniu sera nie wypłukują od razu kubków smakowych, w związku z czym związki aromatyczne sera i piwa łączą się ze sobą w bardzo przyjemne kombinacje. Nadaje się tu wszystko, od tylżyckiego z Biedry po jakieś pleśniowe. Powiem więcej - nawet kiepski lager połączony z niezłym serem zyskuje na walorach.
                  Do piwa na pewno pasują śmierdzące Twarożki ołomunieckie
                  A co do łączenia, to pewnie należy przede wszystkim pilnować, żeby piwa o mocnym smaku nie łączyć z łagodnym serem i na odwrót.

                  Comment

                  • tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

                    #24
                    A jeszcze mi się przypomniało - porter i dobra (!) gorzka czekolada.
                    www.ohbeautifulbeer.com

                    www.mateuszdrozdowski.pl

                    „Kwaśny Edi herbu Koreb

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      #25
                      Dla władających językiem angielskim przydatne może być to zestawienie.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                        Dla władających językiem angielskim przydatne może być to zestawienie.
                        Świetne! Dzięki wielkie!
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • Kazimierz_W
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          🍼🍼
                          • 2009.05
                          • 689

                          #27
                          Ja bym polecił jeszcze po angielsku sugestie CAMRA.
                          Browar Bociana smaczny od rana
                          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 13056

                            #28
                            Obie pozycje jakby lekko różniące się od siebie. Przygotowałbym się na rozstrój żołądka. Ale snobizm bywa czasami niestrawny Ja jak Belfer, wolę piwo przed jedzeniem.

                            Comment

                            • wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                              Do lagera polskiego - kaszanka. Problem z rozróżnieniem dań to nie problem, ale rozpoznać lagera...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
                              Jedyne słuszne połączenie: Ostrygi i Stout
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                              Do kaszanki na ciepło to akurat bardzo pasuje jakieś IPA, ale nie amerykańskie. Coś z mocnym, żywicznym chmielem, żadne cytrusy czy mango.
                              Ostatnio na kolację podsmażyłem sobie swojską kaszankę, a że w lodówce nie miałem nic poza stoutem to go wziąłem. Szczerze mówiąc blado wypada to połączenie, nie polecam.
                              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                              Comment

                              • Janek108
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2012.07
                                • 1

                                #30
                                Ja polecam gulasz węgierski - tzw borgacz którego składnikiem jest wołowina duszona w ciemnym piwie! Do popicia koźlak - nie ma nic lepszego!!!
                                __________________
                                ubijaczki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Słowacja, Rajecke Teplice, Lesna 12/1, Pivovar Flamm.
                                  bastion
                                  Rajecka Dolina położona na południe od Żyliny, znana jest z pięknych krajobrazów oraz z licznych wód mineralnych. Chyba żadnemu turyście bywającemu na Słowacji nie jest dziwna nazwa wody mineralnej - Rajec. Tą rozlewa się w miejscowości Rajec, natomiast nieco bliższe Żyliny- Rajecke...
                                  2021-04-17, 21:44
                                • pebejot
                                  Głowno, Plac Wolności 11/13, Restauracja&Pizza Sami Swoi
                                  pebejot
                                  W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
                                  Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...
                                  2020-06-15, 17:39
                                • Ahumba
                                  Białowieża, Stoczek 16, Fanaberia
                                  Ahumba
                                  Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....
                                  2025-04-20, 11:44
                                • Ahumba
                                  Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
                                  Ahumba
                                  W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
                                  2025-02-11, 21:31
                                • pebejot
                                  Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
                                  pebejot
                                  Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
                                  Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

                                  Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
                                  2024-12-31, 12:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...