Książka "Browar w Górze Ropczyckiej w latach 1875 - 1921. Propinacja, dzierżawy, karczmy" jest już dostępna w księgarniach. Książka to swoiste studium małego, folwarcznego browaru w realiach galicyjskich. Ważną częścią książki jest omówienie propinacji galicyjskiej (ta skończyła się wraz z nadejściem 1911 roku) oraz analiza systemu funkcjonowania karczm w kluczu ropczyckim. Książka była gotowa już w listopadzie ubiegłego roku, jednak względy formalne spowodowały, że ukazuje się dopiero teraz. Nakład nie jest, niestety, zbyt duży - więc raczej trzeba się pośpieszyć!

"Browar w Górze Ropczyckiej w latach 1875 - 1921. Propinacja, dzierżawy, karczmy"
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Witam,
W wyniku redukowania zbioru i zawężania jego specjalizacji postanowiłem pozbyć się kilku ciekawych walorów.
Mam do zaoferowania na sprzedaż unikalną, dwujęzyczną podstawkę z okresu 1919-1921 z browaru w Starogardzie Gdańskim – zdjęcia z załącznikach (awers&rewers)....-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2018-05-20, 12:26 -
-
Dla znających lengłydż dwa wpisy z anglojęzycznych blogów piwnych, opisujące wrażenia z degustacji między innymi Arctic Ale z 1875 roku.
Ron Pattinson:
http://barclayperkins.blogspot.com/2...e-tasting.html
Martyn Cornell:
http://zythophile.wordpress.com/2012...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Browar Kobylepole skrót wspomnień Tadeusza Makowskiego
Nazwa browaru wzięta została od miejscowości leżącej nad rzeczką Cybiną. W tym miejscu na wysokim brzegu Mycielscy, posiadacze ziemi kobylepolskiej, zbudowali w 1872 roku browar i słodownię, których symbolem, godłem stały się...-
Channel: Historia
-
-
Pod marką Triehgornoje, nawiązującej do założonej w 1875 roku moskiewskiej manufakturty piwnej Triehgornaja, browar z Mytiszczi koło Moskwy wypuścił także witbiera. Piwo ma 4,1% alkoholu przy ekstrakcie 10% i zostało uwarzone przy udziale amerykańskich chmieli Cascade i Columbus.
...-
Channel: Rosja
-
- Loading...
- Koniec listy.