Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• pivaria
    replied
    Nakładem PIVARII

Z poczatkiem 2005 roku ukazała się pierwsza z seri książek wydanych nakładem Piwnego Magazynu Kolekcjonerskiego PIVARIA. Zainteresowanych odsyłam tu:
    Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

Leave a comment:

• bleik
    replied
    to chyba nowa pozycja
    znalazłem ją przeglądając katalog "Klub dla ciebie'

Ziemowit Fałat "Wszystko o piwie" NOWOŚĆ

Opis produktu:
    " praktyczny przewodnik o tym , jak można z powodzeniem warzyć prawdziwe piwo w domu (opis urowców, sprzętu, fermentacji i leżakowania, receptury). Najpierw jednak dowiemy sie , jak wygląda sytuacja na początku XXI wieku, potem poznamy pierwszych piwowarów czyli Sumeryjczyków, Babilończyków i Egipcjan. Jest też alfabetyczny przegląd tego c z punktu widzenia polskiego piwosza jest najważniejsze w piwowarstwie. W tej książce opisano tradycję piwowarską, klasyczne metody produkcji, historię różnorodności stylów, gatunków, smaków i kolorów piwa. Dzięki temu dowiemy się , dlaczego piwo jest najwierniejszym przyjacielem człowieka"

stron 256, oprawa miękka, format 11x17,5 cm.

cena 19,90 pln

zamówiłem poczytamy zobaczymy

myślę, że będzie zainteresowanie więc podaję namiary na ten klub tel: 022-5175175, www.kdc.pl

Leave a comment:

• celt_birofil
    replied
    Przed chwilą usiłowałem się dowiedzieć w gliwickim Urzędzie Miejskim, jak się sprawy mają (z książką p.Różyńskiego). Cztery telefony, dwie nieudane próby przełączenia do różnych działów. Urząd oczekuje ze strony autora na dwie niezależne recenzje i dopiero wtedy prezydent zadecyduje. Tak to aktualnie wygląda

Leave a comment:

• celt_birofil
    replied
    Odp: Piwowarstwo Gliwic.

darek99 napisał(a)
    Zarys Dziejów Piwowarstwa Gliwickiego można nabyć
    bezpośrednio u autora, podaję namiary:
    Sebastian Różyński
    Skrytka Pocztowa 4
    44-119 GLIWICE
    tel. 0 601 087 132.
    jest już gotowe 180 stronicowe, kolorowe, II wydanie, poważnie zaktualizowane. Pod koniec roku ma się ukazać nakładem Urzędu Miejskiego w Gliwicach. Autor podał też cenę... 100 zł

Leave a comment:

• celt_birofil
    replied
    Kolejna penetracja Centrum Taniej Książki zakończyła się zakupem za symboliczne 2 złote "Z piwem i do piwa" Wyd. Silesia, 1994
    Książeczka kucharska w działach "Potrawy z piwa", "Mięsa", "Ryby", "Naleśniki, zapiekanki, grzanki", "Ciasta i desery", "Napoje i koktaile", "Potrawy do piwa".
    Sponsorem (reklamodawcą) były Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w okresie dobrobytu, o czym świadczy krótka notka "Nasze piwa - atut na każdy stół" - o browarach Racibórz, Rybnik, Bytom, Częstochowa, Zabrze. Cytuję:
    Browar w Siemianowicach - działa od 1886 roku. Producent ciemnego, słodowego piwa, o niskiej zawartości alkoholu, lubianego przez młodzież i kobiety

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Jan B. Piotrowski , K. Szczepek
    "Droga do Kasztelańskiego"
    wydana przez ZP w Sierpcu SA , rok 1997
    nakład 600 egz.
    Firmowa broszurka na 25-lecie browaru. 63 strony na kredzie jednak po odjęciu ilustracji pozostaje ich tylko 35
    Skrótowo opisane historia piwa w PL , w Sierpcu do poł. XIX wieku , historia starego sierpeckiego browaru rodziny Pehlke oraz - oczywiście - współczesnego browaru "Kasztelan". W części ilustracyjnej (foty kolor i czarno-białe) kilka skanów starych i bardziej współczesnych dokumentów związanych z sierpeckimi browarami , 2 fotki browaru Pehlke (jedna z nich jest w naszej Galerii ) i kilka browaru Kasztelan. Ogólnie najlepsza książka o browarnictwie sierpeckim jaką widzialem , bo widziałem jedynie tą
    Attached Files

Leave a comment:

• zirel
    replied
    Ostanio we wrocławskim Centrum Taniej Książki na pl.Solnym udało mi się zakupić "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej" za 3 zł i "Piwo na zdrowie"-tłumaczenie z j.niemieckiego(autora nie pamiętam,książkę mam we Wrocku,więc jak się tam pojawię to mogę podać) za 6 zł.
    9 zł za dwie ksążki to prawie jak za darmo

Leave a comment:

• celt_birofil
    replied
    Kolega alstro popełnił przewodnik po Pradze - recenzja

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Kupione za 7 zeta od kol. Oikinola na giełdzie warszawskiej.Mówił że jeszcze ma kilka sztuk...

Leave a comment:

• mwa
    replied
    A jaka cena tego dzieła?

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    część graficzna książki
    Attached Files

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Jerzy Adamski , Zdzisław Bogusz , Edwin Kozłowski i Czesław Skonka
    Z dziejów browarów Gdańska i Pomorza"
    wydane przez "Stella Maris" dla browaru Hevelius , 2000 egz. , rok 1994.
    W zasadzie krótka broszura (str.51) ale jak na taką objetość i tak możliwie spor info o kilku browarach Gdańska ( w większości o Heveliusu - o pozostałych po kilka , kilkanaście wersów) oraz kilkanaście krotkich historii browarów z okolic Gdańska. Nieco historii średniowiecznego piwowarsta gdańskiego i późniejszego okresu.
    Niestety zero zdjęć. W częśći graficznej zaprezentowano nieco znaków graficznych (logo) starych i współczesnych browarów.
    Attached Files

Leave a comment:

• sodom
    replied
    Jednym słowem: miodzio!!

Leave a comment:

• zythum
    replied
    Produkty Pszczele i Przetwory Miodowe, M. Wojtacki, PWRiL, Warszawa 1978.
    Wypatrzona w Antykwariacie, świetna książka z najbardziej nas interesującym rozdziałem: Piwo Miodowe i piwo ciemne miodowe. Także informacje jak przygotowywać miody pitne, wina miodowe, wina miodowe musujące (sic). Wiele też informacji o tym jak rozpoznawać dobre miody, o ich właściwościach.

Leave a comment:

• fukfuk
    replied
    Książka "Polacy w Sybeji"

Autor - Zygmunt Lirowicz, reprint wydania z 1884 roku.

s. 128:" Łatkin, właściciel ogromnych kopalni złota na Syberji, potwierdza za innymi, lecz także i na mocy własnych spostrzeżeń, że Polacy znacznie ożywili przemysł w Syberji. >Polakom - pisze Łatkin - ma Syberja do zawdzięczenia kilka dobrych browarów, dalej młyny parowe, chociaż zakłady te nie przez nich samych, lecz tylko z ich inicjatywy założone zostały.<"

Brak odsyłacza do publikacji tegoż Łatkina.

s. 177:"Rzemieślnicy z profesji pootwierali warsztaty i z początku zadziwiali swojemi wyrobami. Kohn w opisie Syberji pisze, że w miastach gubernialnych w Tobolsku, Tomsku, Krasnojarsku i Irkucku Rosjanie uważali za dowód "dobrego tonu" nosić ubranie robione przez Polaków, jadać chleb "polski", posiadać meble "polskiego" wyrobu i pijać "polskie" piwo..."

Odsyłacz: Kohn Albin und Andree Richard: Sibirien und das Amurgebiet, Leipzig 1877

s. 184:"Polacy też zaczęli wypiekać w Irkucku i w wielu innych miastach chleb na sprzedaż, urządzili cukiernie, restauracje, wędliniarnie - zakłady, których dawniej tam nie było. Pobudowali browary, garbarnie, potroili liczbę warsztatów, założyli zakłady sztucznych wód mineralnych itp - w ogóle znacznie ożywili handel i pchnęli go na właściwe tory."

Poza tym - kilka zdań o patriotycznej postawie księcia Romana Sanguszko(ród posiadający znany browar, ale nie na Syberii) i informacje o polskich traktierniach i szynkach i rozpijaniu ludności miejscowej przez Polaków.

Cytowane przeze mnie fragmenty mają brzmienie oryginalne, więc uprasza się nie denerowoac za nieco inny - dziewiętnastowieczny - język.

Pozycja w Łodzi pojawia się w tanich księgraniach za 6 zł.

Leave a comment: