Nakładem PIVARII
Z poczatkiem 2005 roku ukazała się pierwsza z seri książek wydanych nakładem Piwnego Magazynu Kolekcjonerskiego PIVARIA. Zainteresowanych odsyłam tu:
Albumy i książki, historie browarów
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
to chyba nowa pozycja
znalazłem ją przeglądając katalog "Klub dla ciebie'
Ziemowit Fałat "Wszystko o piwie" NOWOŚĆ
Opis produktu:
" praktyczny przewodnik o tym , jak można z powodzeniem warzyć prawdziwe piwo w domu (opis urowców, sprzętu, fermentacji i leżakowania, receptury). Najpierw jednak dowiemy sie , jak wygląda sytuacja na początku XXI wieku, potem poznamy pierwszych piwowarów czyli Sumeryjczyków, Babilończyków i Egipcjan. Jest też alfabetyczny przegląd tego c z punktu widzenia polskiego piwosza jest najważniejsze w piwowarstwie. W tej książce opisano tradycję piwowarską, klasyczne metody produkcji, historię różnorodności stylów, gatunków, smaków i kolorów piwa. Dzięki temu dowiemy się , dlaczego piwo jest najwierniejszym przyjacielem człowieka"
stron 256, oprawa miękka, format 11x17,5 cm.
cena 19,90 pln
zamówiłempoczytamy zobaczymy
myślę, że będzie zainteresowanie więc podaję namiary na ten klub tel: 022-5175175, www.kdc.plLeave a comment:
-
Przed chwilą usiłowałem się dowiedzieć w gliwickim Urzędzie Miejskim, jak się sprawy mają (z książką p.Różyńskiego). Cztery telefony, dwie nieudane próby przełączenia do różnych działów. Urząd oczekuje ze strony autora na dwie niezależne recenzje i dopiero wtedy prezydent zadecyduje. Tak to aktualnie wyglądaLeave a comment:
-
Odp: Piwowarstwo Gliwic.
darek99 napisał(a)
Zarys Dziejów Piwowarstwa Gliwickiego można nabyć
bezpośrednio u autora, podaję namiary:
Sebastian Różyński
Skrytka Pocztowa 4
44-119 GLIWICE
tel. 0 601 087 132.Leave a comment:
-
Kolejna penetracja Centrum Taniej Książki zakończyła się zakupem za symboliczne 2 złote "Z piwem i do piwa" Wyd. Silesia, 1994
Książeczka kucharska w działach "Potrawy z piwa", "Mięsa", "Ryby", "Naleśniki, zapiekanki, grzanki", "Ciasta i desery", "Napoje i koktaile", "Potrawy do piwa".
Sponsorem (reklamodawcą) były Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w okresie dobrobytu, o czym świadczy krótka notka "Nasze piwa - atut na każdy stół" - o browarach Racibórz, Rybnik, Bytom, Częstochowa, Zabrze. Cytuję:
Browar w Siemianowicach - działa od 1886 roku. Producent ciemnego, słodowego piwa, o niskiej zawartości alkoholu, lubianego przez młodzież i kobietyLeave a comment:
-
Jan B. Piotrowski , K. Szczepek
"Droga do Kasztelańskiego"
wydana przez ZP w Sierpcu SA , rok 1997
nakład 600 egz.
Firmowa broszurka na 25-lecie browaru. 63 strony na kredzie jednak po odjęciu ilustracji pozostaje ich tylko 35
Skrótowo opisane historia piwa w PL , w Sierpcu do poł. XIX wieku , historia starego sierpeckiego browaru rodziny Pehlke oraz - oczywiście - współczesnego browaru "Kasztelan". W części ilustracyjnej (foty kolor i czarno-białe) kilka skanów starych i bardziej współczesnych dokumentów związanych z sierpeckimi browarami , 2 fotki browaru Pehlke (jedna z nich jest w naszej Galerii) i kilka browaru Kasztelan. Ogólnie najlepsza książka o browarnictwie sierpeckim jaką widzialem , bo widziałem jedynie tą
Leave a comment:
-
Ostanio we wrocławskim Centrum Taniej Książki na pl.Solnym udało mi się zakupić "Browarnictwo Galicji doby autonomicznej" za 3 zł i "Piwo na zdrowie"-tłumaczenie z j.niemieckiego(autora nie pamiętam,książkę mam we Wrocku,więc jak się tam pojawię to mogę podać) za 6 zł.
9 zł za dwie ksążki to prawie jak za darmoLeave a comment:
-
Kupione za 7 zeta od kol. Oikinola na giełdzie warszawskiej.Mówił że jeszcze ma kilka sztuk...Leave a comment:
-
Jerzy Adamski , Zdzisław Bogusz , Edwin Kozłowski i Czesław Skonka
Z dziejów browarów Gdańska i Pomorza"
wydane przez "Stella Maris" dla browaru Hevelius , 2000 egz. , rok 1994.
W zasadzie krótka broszura (str.51) ale jak na taką objetość i tak możliwie spor info o kilku browarach Gdańska ( w większości o Heveliusu - o pozostałych po kilka , kilkanaście wersów) oraz kilkanaście krotkich historii browarów z okolic Gdańska. Nieco historii średniowiecznego piwowarsta gdańskiego i późniejszego okresu.
Niestety zero zdjęć. W częśći graficznej zaprezentowano nieco znaków graficznych (logo) starych i współczesnych browarów.Leave a comment:
-
Produkty Pszczele i Przetwory Miodowe, M. Wojtacki, PWRiL, Warszawa 1978.
Wypatrzona w Antykwariacie, świetna książka z najbardziej nas interesującym rozdziałem: Piwo Miodowe i piwo ciemne miodowe. Także informacje jak przygotowywać miody pitne, wina miodowe, wina miodowe musujące (sic). Wiele też informacji o tym jak rozpoznawać dobre miody, o ich właściwościach.Leave a comment:
-
Książka "Polacy w Sybeji"
Autor - Zygmunt Lirowicz, reprint wydania z 1884 roku.
s. 128:" Łatkin, właściciel ogromnych kopalni złota na Syberji, potwierdza za innymi, lecz także i na mocy własnych spostrzeżeń, że Polacy znacznie ożywili przemysł w Syberji. >Polakom - pisze Łatkin - ma Syberja do zawdzięczenia kilka dobrych browarów, dalej młyny parowe, chociaż zakłady te nie przez nich samych, lecz tylko z ich inicjatywy założone zostały.<"
Brak odsyłacza do publikacji tegoż Łatkina.
s. 177:"Rzemieślnicy z profesji pootwierali warsztaty i z początku zadziwiali swojemi wyrobami. Kohn w opisie Syberji pisze, że w miastach gubernialnych w Tobolsku, Tomsku, Krasnojarsku i Irkucku Rosjanie uważali za dowód "dobrego tonu" nosić ubranie robione przez Polaków, jadać chleb "polski", posiadać meble "polskiego" wyrobu i pijać "polskie" piwo..."
Odsyłacz: Kohn Albin und Andree Richard: Sibirien und das Amurgebiet, Leipzig 1877
s. 184:"Polacy też zaczęli wypiekać w Irkucku i w wielu innych miastach chleb na sprzedaż, urządzili cukiernie, restauracje, wędliniarnie - zakłady, których dawniej tam nie było. Pobudowali browary, garbarnie, potroili liczbę warsztatów, założyli zakłady sztucznych wód mineralnych itp - w ogóle znacznie ożywili handel i pchnęli go na właściwe tory."
Poza tym - kilka zdań o patriotycznej postawie księcia Romana Sanguszko(ród posiadający znany browar, ale nie na Syberii) i informacje o polskich traktierniach i szynkach i rozpijaniu ludności miejscowej przez Polaków.
Cytowane przeze mnie fragmenty mają brzmienie oryginalne, więc uprasza się nie denerowoac za nieco inny - dziewiętnastowieczny - język.
Pozycja w Łodzi pojawia się w tanich księgraniach za 6 zł.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Rozmowa z autorem książek takich jak:
- Browary Łodzi i regionu, 2011;
- Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona), 2018.
edit: kurde, chyba w złym miejscu umieściłem, bardziej do historii by pasowało.
-
Channel: Historia
2021-12-20, 20:45 -
knajpa jest godnym następcą 'zakładu mięsnego'
mamy tu 17 (chyba) kranów i smaczną pizzę na miejscu
klimat pozostał z grubsza ten sam, tyle że inicjatywa ma historię...
otóż ekipa 'white crow' w całości i z szyldem zaimportowała się z mińska
skąd musiała się...-
Channel: Warszawa
2025-08-12, 11:02 -
-
Kvasice to małe miasteczko leżące tuz koło Otrokowic i Zlina. Pod browar dotarliśmy w sobotnie przedpołudnie i tak szczerze, to nawet nie liczyłem , że kogoś tam zastaniemy. Ładnie odnowiony domek, stojący tuż przy ulicy, a na nim żeliwny szyld z nazwą browaru - Dobrá Kára. Natomiast...
-
Channel: Czechy
-
-
Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...2025-07-21, 09:54
-
Schruns to miasteczko malowniczo położone w cieniu ostrych grani okolicznych szczytów. Zimą jest to raj dla narciarzy, gdzie na stokach korzystając z bogatej infrastruktury, mogą uskuteczniać swoje szusy. Samo miasto jest raczej senne, jakieś stragany z miejscowymi specjałami oraz solidnie...3 Photos
-
Channel: Austria
2025-06-22, 21:53 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: