Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• AdamP
    replied
    a gdzie tę książke można kupić, bo ze znalezieniem czegoś w necie mam o dziwo problem??!!

Leave a comment:

• becik
    replied
    Piwne Mazowsze, aut: Henryk Sienkiewicz

Książka współczesnego autora - Henryka Sienkiewicza pt. "Piwne Mazowsze" - poświęcona piwnym tradycjom Mazowsza, czyli mazowieckiemu piwowarstwu, browarom i gatunkom warzonego tu piwa - począwszy od czasów pradawnych po współczesność. Praca ma charakter popularny, zawiera wiele interesujących informacji historycznych, a także barwnych anegdot. Pisana jest żywym, obrazowym językiem, ilustrowana kolorowymi zdjęciami.
    Książka uhonorowana nagrodą w III edycji konkursu Mazowiecka Akademia Książki, organizowanego przez Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki
    Wyd. TRIO, cena 29 zł
    Attached Files

Leave a comment:

• baklazanek
    replied
    Andrzej Gałuszka - "Miody pitne, krupniki i piwa miodowe"

Tylko pobieżnie przejrzałem książkę ale na pewno jest kilka stron poświęconych różnym przepisom na piwo miodowe. Na stoisku z tanią książką w opolskim realu można ją zakupić bodajże za 9 zł.

Leave a comment:

• Semper_Fidelis
    replied
    Ja zapłaciłem 29,99 USD, lat temu ze cztery. Czy jest obecnie dostępna w Polsce nie wiem, ale trzeba raczej sprawdzać na aukcjach internetowych.

Leave a comment:

• barthez
    replied
    Jackson Michael, "Ultimate Beer"
    Po ile mniej więcej "chodzi" ta książka?

Leave a comment:

• Semper_Fidelis
    replied
    Jeszcze kilka pozycji:

Chomicz Zbigniew, "Potrawy z piwem", Prószyński i S-ka, Warszawa 1996. Biblioteczka Poradnika Domowego 8/96. Okładka miękka, stron 94. 125 przepisów na potrawy z piwem, do piwa i na "piwo". Za małe pieniądze (3,90, w salonach taniej książki można czasem znaleźć za 2-2,50, można liczyć na wznowienia za 4,90) zestaw, moim subiektywnym zdaniem, bardzo fajnych przepisów.

Jackson Michael, "Ultimate Beer", DK Publishing Inc., New York 1998. Stron 192, okładka twarda. Nazwisko autora mówi samo za siebie. W książce:

What makes a great beer?
    Beers for the moment
    -seasonal beer
    -sociable beers
    -party greetings
    -thirst quenchers
    -restoratives
    -winter warmers
    nightcap beers
    -aperitifs
    Beer and food
    Cooking with beer
    Attached Files

Leave a comment:

• Semper_Fidelis
    replied
    Protz Roger, "Classic Bottled Beers of the World", Prion Books, London 1997. Stron 224, twarda okładka. Opis przykładowych piw butelkowanych z podziałem na kraje: Belgia, Czechy, Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Irlandia, Holandia, Skandynawia i Finlandia, Szwajcara, USA, Kanada, Ameryka Łacińska, Afryka, Azja i Daleki Wschód, Australia. Wielka Brytania z podziałem na Anglię, Walię i Szkocję. Sporo ciekawostek i zdjęć, ale oczywiście temat potraktowany dość powierzchownie. Niestety autor nie słyszał o piwie z naszego kraju. Zakupione na Allegro za 15,00 PLN
    Attached Files

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Tyskie Vademecum Piwa

No i jest kolejna książka. To "Tyskie Vademecum Piwa". O jej zawartości merytorycznej można poczytać tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=vademecum
    Attached Files

Leave a comment:

• becik
    replied
    Mam nadzieję, że tego tematu nie było:

GAWĘDY O PIWIE
    Robert Primke, Maciej Szczerepa, Wojciech Szczerepa
    Wydawca: Egros, 56 stron

cyt: Gawędy o piwie" - to opowieść o najbardziej słowiańskim z napojów. Autorzy przedstawiają technologię produkcji oraz zasady dystrybucji złocistego trunku. Prezentują patronów piwowarstwa - świętych opiekujących się tajemniczą sztuką warzenia piwa. Omawiają najważniejsze konflikty związane z produkcją i sprzedażą piwa - tak zwane "wojny piwne". Zapoznają Czytelnika ze specyficzną atmosferą średniowiecznych karczem i gospód.

O tyle pozycja ciekawa, że skupia się tylko na okresie średniowiecza

do kupienia w księgarni Bellona:
    W skład naszej oferty wchodzą książki historyczne, militarne, kryminalne, obyczajowe jak również bajki i poradniki. Jesteśmy wydawnictwem, które wydaje corocznie ponad 200 tytułów.
    Attached Files

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Z piwem i do piwa

Kolejna książeczka z zakresu kulinariów. Zbiór przepisów na różnego rodzaju potrawy: od zup przez mięsa po naleśniki. Są też ciasta i desery oraz napoje i koktajle.
    Tytuł: "Z piwem i do piwa" - wydawnictwo "Silesia", Katowice 1994.
    Attached Files

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Ukraina

Tym razem książka z Ukrainy. Jej autorem jest p. Rościsław Łozowjuk, który prywatnie jest znanym lwowskim birofilem oraz przewodnikiem po tamtejszym Muzeum Piwowarstwa.
    Tytuł: "Piwo w kulinarnych receptach" - wydawnictwo "Społom", Lwów 2001.
    Attached Files

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Na Koźlakach swoją premierę wydawniczą miała książka pt. "X wieków piwa w Gdańsku"..
    Podobno w sprzedaży detalicznej ma kosztować 49 zł... A okładka wygląda tak:
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2007-09-16, 13:57.

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Na Koźlakach swoją premierę wydawniczą miała książka pt. "X wieków piwa w Gdańsku".
    Twarda oprawa, 150 stron, kredowy papier, cena 30zł.
    Co do samej treści jeszcze nie jestem w stanie się ustosunkować.

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Książka, której nikt nie ma...

Tym razem będzie o książce, której nikt nie ma... Z prostego powodu: bo i samej książki nie ma!
    Ale nie martwcie się. Książka powstanie. Jest jednak małe "ale": pomóżcie ją stworzyć!
    Po szczegóły odsyłam tu:
    Prywatne ogłoszenia aktywnych Browarowiczów. Spam oczywiście nie jest tu tolerowany. Ogłoszenia o pracy: Praca w branży

Leave a comment:

• kruger_nr1
    replied
    dzięki! książkę już czytałem i chciałbym ją mieć w swojej biblioteczce

Leave a comment: