Albumy i książki, historie browarów
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
a gdzie tę książke można kupić, bo ze znalezieniem czegoś w necie mam o dziwo problem??!! -
Piwne Mazowsze, aut: Henryk Sienkiewicz
Książka współczesnego autora - Henryka Sienkiewicza pt. "Piwne Mazowsze" - poświęcona piwnym tradycjom Mazowsza, czyli mazowieckiemu piwowarstwu, browarom i gatunkom warzonego tu piwa - począwszy od czasów pradawnych po współczesność. Praca ma charakter popularny, zawiera wiele interesujących informacji historycznych, a także barwnych anegdot. Pisana jest żywym, obrazowym językiem, ilustrowana kolorowymi zdjęciami.
Książka uhonorowana nagrodą w III edycji konkursu Mazowiecka Akademia Książki, organizowanego przez Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki
Wyd. TRIO, cena 29 złLeave a comment:
-
Andrzej Gałuszka - "Miody pitne, krupniki i piwa miodowe"
Tylko pobieżnie przejrzałem książkę ale na pewno jest kilka stron poświęconych różnym przepisom na piwo miodowe. Na stoisku z tanią książką w opolskim realu można ją zakupić bodajże za 9 zł.Leave a comment:
-
Ja zapłaciłem 29,99 USD, lat temu ze cztery. Czy jest obecnie dostępna w Polsce nie wiem, ale trzeba raczej sprawdzać na aukcjach internetowych.Leave a comment:
-
Jackson Michael, "Ultimate Beer"Leave a comment:
-
Jeszcze kilka pozycji:
Chomicz Zbigniew, "Potrawy z piwem", Prószyński i S-ka, Warszawa 1996. Biblioteczka Poradnika Domowego 8/96. Okładka miękka, stron 94. 125 przepisów na potrawy z piwem, do piwa i na "piwo". Za małe pieniądze (3,90, w salonach taniej książki można czasem znaleźć za 2-2,50, można liczyć na wznowienia za 4,90) zestaw, moim subiektywnym zdaniem, bardzo fajnych przepisów.
Jackson Michael, "Ultimate Beer", DK Publishing Inc., New York 1998. Stron 192, okładka twarda. Nazwisko autora mówi samo za siebie. W książce:
What makes a great beer?
Beers for the moment
-seasonal beer
-sociable beers
-party greetings
-thirst quenchers
-restoratives
-winter warmers
nightcap beers
-aperitifs
Beer and food
Cooking with beerLeave a comment:
-
Protz Roger, "Classic Bottled Beers of the World", Prion Books, London 1997. Stron 224, twarda okładka. Opis przykładowych piw butelkowanych z podziałem na kraje: Belgia, Czechy, Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Irlandia, Holandia, Skandynawia i Finlandia, Szwajcara, USA, Kanada, Ameryka Łacińska, Afryka, Azja i Daleki Wschód, Australia. Wielka Brytania z podziałem na Anglię, Walię i Szkocję. Sporo ciekawostek i zdjęć, ale oczywiście temat potraktowany dość powierzchownie. Niestety autor nie słyszał o piwie z naszego kraju. Zakupione na Allegro za 15,00 PLNLeave a comment:
-
Tyskie Vademecum Piwa
No i jest kolejna książka. To "Tyskie Vademecum Piwa". O jej zawartości merytorycznej można poczytać tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=vademecumLeave a comment:
-
Mam nadzieję, że tego tematu nie było:
GAWĘDY O PIWIE
Robert Primke, Maciej Szczerepa, Wojciech Szczerepa
Wydawca: Egros, 56 stron
cyt: Gawędy o piwie" - to opowieść o najbardziej słowiańskim z napojów. Autorzy przedstawiają technologię produkcji oraz zasady dystrybucji złocistego trunku. Prezentują patronów piwowarstwa - świętych opiekujących się tajemniczą sztuką warzenia piwa. Omawiają najważniejsze konflikty związane z produkcją i sprzedażą piwa - tak zwane "wojny piwne". Zapoznają Czytelnika ze specyficzną atmosferą średniowiecznych karczem i gospód.
O tyle pozycja ciekawa, że skupia się tylko na okresie średniowiecza
do kupienia w księgarni Bellona:
Leave a comment:
-
-
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2007-09-16, 13:57.Leave a comment:
-
Na Koźlakach swoją premierę wydawniczą miała książka pt. "X wieków piwa w Gdańsku".
Twarda oprawa, 150 stron, kredowy papier, cena 30zł.
Co do samej treści jeszcze nie jestem w stanie się ustosunkować.Leave a comment:
-
Książka, której nikt nie ma...
Tym razem będzie o książce, której nikt nie ma... Z prostego powodu: bo i samej książki nie ma!
Ale nie martwcie się. Książka powstanie. Jest jednak małe "ale": pomóżcie ją stworzyć!
Po szczegóły odsyłam tu:
Leave a comment:
-
dzięki! książkę już czytałem i chciałbym ją mieć w swojej biblioteczceLeave a comment: