Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• abernacka
    replied
    Niewiem jak to się stało ale dopiero wczoraj dowiedziałem się o istnieniu przwodnika Good Beer Guide Prague & Czech Republic Książka jest poświęcona browarom i piwiarniom czeskim Jeżeli jest tak dobra jak "Good Beer Guide Germany", to warto. Może dodam książka kosztuje 9 funtów.

Leave a comment:

• AdamP
    replied
    dostałem od kolegi taką oto książkę:
    Tomasz Kruz, Browarnictwo w Piotrkowie od XVI do XVIII wieku, Grudziądz 2005.
    B. porządna praca z przypisami i bibliografią, prawie 100 stron. Dotyczy Piotrkowa Trybunalskiego. Nakład 100 egz.

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Stolp, bratku - a przywieź Ty tę knigę do Szczecina na giełdę. Popiratujemy sobie morskim obyczajem ile wlezie...

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Wydawca: Издательский Дом ТОНЧУ 123100, Москва, ул. Садовая, д. 8/12, стр. 1 i jeszcze "coś tam, coś tam" w Sankt Petersburgu, ale za dużo pisania tą cyrylicą. Na okładce tylnej mam naklejkę ozon.ru ("magazyn internetowy") i można nawet chyba u nich to kupić, a co łaska to tylko u "talibów" po kolędzie

Ja sam trafiłem w serwisie wiadomym - bo kto szuka ten znajdzie
    Załączam jedną fotkę, bo reszta, to już większe piractwo
    Attached Files

Leave a comment:

• pivaria
    replied
    Podaj też namiary na wydawcę. Może nie mają embarga na ksiązki do UE i wyślą co łaska?

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Ciekawa sprawa. Gdzie to wychwyciłeś ? Czy pod względem zawartości nie jest to mniejwięcej znana polskim kolekcjonerom ruska pozycja "Pivo Rosijskoj Imperii" z 1998 roku okrojona do browarów moskiewskich ? Moze zarzuć jakieś poglądowe foto zawartości , przynajmniej jedno.

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Там, где пиво там всегда диво. Москва пивная

Książka wydana w 2006 o historii piwowarstwa w Moskwie Szkoda, ze w języku "ludzi radzieckich" i "bukwami" pisana, ale dość interesujące wydawnictwo. trochę cz.b. zdjęć i sporo hisorii. Format ok. A-5, 143 numerowane strony.
    Attached Files

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Artykuły dobrze byłoby zamieszczać w prasówce
    No właśnie, w końcu ADMirał wie lepiej

Leave a comment:

• ART
    replied
    Artykuły dobrze byłoby zamieszczać w prasówce

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alstro
    ADAM PŁOSKI:
    ARTYKUŁY:
    1. Nidzicki „Browar Zamkowy”, [w:] Warmińsko – Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, 2000r.
    2. Tradycje piwowarskie Szczytna, [w:] Warmińsko – Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik III, 2001r.
    3. Browarnictwo południowych Mazur, [w:] Rocznik Mazurski, Tom VI, 2002r.
    4. I w Biskupcu piwo warzono, Warmińsko – Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik V, 2003r.
    Ciekawe, tyle że przydatne raczej w miejscu postów o poszczególnych browarach. Artykułów są setki, jesli nie tysiące , a my tu piszemy o książkach i albumach.

Leave a comment:

• alstro
    replied
    ADAM PŁOSKI:
    ARTYKUŁY:
    1. Nidzicki „Browar Zamkowy”, [w:] Warmińsko – Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, 2000r.
    2. Tradycje piwowarskie Szczytna, [w:] Warmińsko – Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik III, 2001r.
    3. Browarnictwo południowych Mazur, [w:] Rocznik Mazurski, Tom VI, 2002r.
    4. I w Biskupcu piwo warzono, Warmińsko – Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik V, 2003r.

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Tzn., jak będzie dostępne - nie doczytałem :|

Leave a comment:

• Stolp
    replied
    Najszybciej w google
    http://www.dobreksiazki.pl/b1462-piwo-na-zdrowie.htm

Leave a comment:

• qunia1
    replied
    mam wielką prośbę odnośnie książki "Piwo na zdrowie" dr. med. Karl Heinz Ricken i Heike van Braak. Wyd. INTERSPAR, 1999 czy ktoś może wie gdzie obecnie teraz można ją dostać albo gdzie jest dostępna??? jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż pisze pracę inżynierska na temat zdrowotnych włąciwości piwa

Leave a comment:

• Upiorek
    replied
    Dla znających czeski...

W trakcie tegorocznych wakacji w Czechach zakupiliśmy książkę Jaroslava Vašáka "PIVO - Příručka pro správného Ćecha".
    Wydanie I tegoroczne, format 15 x 21 cm, stron 170, twarda oprawa.
    Książka jest zbiorkiem ogólnych informacji na temat piwa: krótka historia wyrobu piwa i piwowarstwa, wartości odżywcze piwa, czeskie piwne przysłowia, piwne ciekawostki, piwny słowniczek, piwne muzea, znane osobistości w piwnym kontekście oraz pokaźny zbiorek przepisów na dania z piwem. Jest także piwny quiz.
    Całość okraszona satyrycznymi rysunkami autorstwa Petra Urbana.
    Autor książki nie przyłożył się jednak zbytnio do tematu, bo dał plamę wołającą o pomstę do nieba - w dziale "Piwne muzea" jest informacja, że muzeum piwa w Polsce znajduje się w mieście Bielsko-Biała
    Niemniej ze względu na zawartość piwnych przepisów książka warta polecenia.
    Attached Files

Leave a comment: