Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Upiorek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Silbier
    Gdzie do nabycia ta książka i jakiej cenie?

Książka została wypatrzona i zakupiona na Allegro jakieś 2 miesiące temu, za 36 zł. (z wysyłką). Książka dość leciwa - 1996 r. - ale może poszukać po jakichś antykwariatach wirtualnych ???

Leave a comment:

• Silbier
    replied
    Gdzie do nabycia ta książka i jakiej cenie?

Leave a comment:

• Upiorek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
    A ta cytowana bajka to z tej książki pochodzi?
    I owszem, to fragment dowcipnego wstępu do książki ;-)
    Ale potem są dość istotne informacje na temat browaru przeplatane podobnymi wstawkami, zerknęłam jest również coś na temat Sienkiewicza.
    Jak czytałeś "Okocim" Mazana to tak jak napisałam to jest coś w tym stylu, tak że czytanie jest znacznie bardziej relaksujące niż studiowanie suchej historii browaru
    No chyba, że jest to książka o dziejach piwowarstwa gliwickiego - aktualnie jestem na 189 stronie i jest bardzo wciągająca.

Leave a comment:

• Wujcio_Shaggy
    replied
    A ta cytowana bajka to z tej książki pochodzi?

Leave a comment:

• Upiorek
    replied
    Się chyba uda tym razem...

Leave a comment:

• Upiorek
    replied
    Tak, tylko może mi ktoś powie jak się fotki zamieszcza...

Leave a comment:

• Upiorek
    replied

A dlaczego nikt (chyba - przynajmniej na tym forum) nie zareklamował książki o Żywcu "Arcyksiążęca Korona Cesarski Smak - 140 lat czyli historia przez Żywiec pisana" autorstwa Leszka Mazana i Katarzyny Siwiec ?
    Wiadomym jest, że Pan Mazan napisał bardzo lekką i ciekawą książkę na temat browaru w Okocimiu, ale nie sądziłam, że za rok (książka jest z 1996) Żywiec go podkupi...
    Książka zdobyta całkiem niedawno, tak że aktualnie czeka w kolejce do przeczytania, ale po pobieżnym przejrzeniu napisana w podobnym stylu co "Okocim- najlepsze z najlepszego" i zapewne będzie kolejną piwną pozycją pochłonięta jednem tchem w wolnej chwili

Format A-4, papier kredowy, stron 128, sporo archiwalnych zdjęć browaru i osób z nim związanych, podkładek itp. Wydawnictwo "Przekrój" Sp. z o.o., Kraków

Był rok 1809. Pod Aspern, nie opodal Wiednia, wojska napoleońskie spokojnie przeprawiały sie przez Dunaj, a faktyczny głównodowodzący sił austriackich, arcyksiążę Karol Ludwik von Habsburg, nadal nie mógł zdecydować się na atak. Widział, że jego żołnierzom brakuje sił, ducha, wiary i - straszne to, ale prawdziwe - odwagi. Z Napoleonem nie wygrał jeszcze nikt. Arcyksiążę czuł, że pot spływa mu po plecach i że zwyczajnie, po ludzku, zaczyna się bać.
    - Wasza Wysokość-rzekł nieśmiało adiutant, pułkownik polski w służbie austriackiej - czy mógłbym Wam coś zaproponować ? W tej manierce mam trochę piwa. Idealne przed bitwą.
    - Piwa ? Ja mam pić zwykłe piwo ?
    - To nie jest zwykłe piwo. To ŻYWIEC. Robią je w okolicach miasteczka o tej nazwie, po drugiej stronie Karpat. Ma właściwości cudowne. Prosze spróbować...

Zdesperowany arcyksiążę przyjął podaną manierkę, łyknął raz, drugi. Potem trzeci i piąty. A im dłużej łykał - tym bardziej czuł, że wstępują w niego nowe siły, a błekitna krew Habsburgów zaczyna pulsować w żyłach w sposób wielce dla Napoleona niebezpieczny.
    -Na Boga ! - zawołał arcyksiążę, oddając manierkę i spoglądając w stronę Dunaju. Teraz tak ! teraz możemy się bić ! Panie pułkowniku, proszę wydać rozkaz ataku ! Ale wcześniej... Jedno pytanie:czy nie ma pan jeszcze szklaneczki tego cudownego eliksiru ?

Kończąc tym optymistycznym akcentem zamieszczam fotkę okładki i udaję się w kierunku lodówki

Leave a comment:

• ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
    Spyra Adam: Browarnictwo Galicji doby autonomicznej.
    80 zł
    cena 80 zł jest oczywiście superzdziercza. Poza tym było już kilkukrotnie o tym, w tym wątku

Leave a comment:

• grzech
    replied
    Pod adresem -
    http://poliart.biz/cgi/poli.pl?ka=regiony.*Galicja,

jest książka -
    Spyra Adam: Browarnictwo Galicji doby autonomicznej.
    80 zł /Instyt. Historii UJ. Kr.: Ks. Akademicka, 1994. 156s. il., tab.; 24cm. Użyteczne oprac. Zawiera m.in. Słownik historyczny zakładów przemysłu browarniczego Galicji doby autonomicznej oraz liczne dane statystyczne i bibliograficzne. (x)
    oferta: 50, pozycja: 22045 historiaPolski regiony gospodarka zabory XIXw. XXw. Galicja

Leave a comment:

• Piwowar
    replied
    A ja już ją mam i jestem pełen podziwu, bo jest to naprawdę solidna robota. Autorowi należą się wyrazy uznania. Jest to bardzo dobry przykład, że niekiedy lepiej jest poszperać w archiwach kilka lat dłużej i wydać dzieło naprawdę kompletne.

Leave a comment:

• Shlangbaum
    replied
    Omawiana książka w ciągu najbliższej doby pojawi się w sklepie www.piwowar.biz - myślę cały czas nad ceną

Leave a comment:

• vociek
    replied
    [QUOTE=seba_gliwice]Jako autor tej książki potwierdzam 34 PLN jako jej cenę detaliczną na miejscu w Gliwickim Muzeum. Proszę mieć jednak na uwadze, że przy sprzedaży wysyłkowej Muzeum doliczy sobie zarówno za przesyłkę jak i pakowanie. Znając realia będzie to 10-12 PLN.

Oczywiście cena podana przeze mnie obejmuje również przesyłkę. Muzeum wysyła wyłącznie za pobraniem, więc cena wysyłki jest stosunkowo duża.

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seba_gliwice
    Jako autor tej książki potwierdzam 34 PLN jako jej cenę detaliczną na miejscu w Gliwickim Muzeum. Proszę mieć jednak na uwadze, że przy sprzedaży wysyłkowej Muzeum doliczy sobie zarówno za przesyłkę jak i pakowanie. Znając realia będzie to 10-12 PLN.

Zresztą najlepiej sprawdzić samemu ...
    Najlepiej podjechać do Muzeum, jeśli to w zasięgu Tylko dlatego zamieściłem tą informację.

Leave a comment:

• seba_gliwice
    replied
    Jako autor tej książki potwierdzam 34 PLN jako jej cenę detaliczną na miejscu w Gliwickim Muzeum. Proszę mieć jednak na uwadze, że przy sprzedaży wysyłkowej Muzeum doliczy sobie zarówno za przesyłkę jak i pakowanie. Znając realia będzie to 10-12 PLN.

Zresztą najlepiej sprawdzić samemu ...

Leave a comment:

• adam16
    replied
    Zarys dziejów piwowarstwa gliwickiego - cena podawana na stronie Muzeum - 34,00 zł

Leave a comment: