Albumy i książki, historie browarów

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • JAckson
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    napisz może coś więcej o drugiej pozycji...
    'Skarbczyk polskiego piwosza' zawiera pewną dawkę historii polskiego piwa na podstawie wielu tekstów historycznych wyszukanych przez autorów. Jest wiele cytatów z dość bogatą bibliografią.
    Spis treści (skrótowy):
    - dekalog piwosza;
    - leksykon piwosza;
    - przysłowia, zwroty przysłowiowe i porzekadła;
    - cytaty;
    - zawołania biesiadne;
    - toasty;
    - sentencje bachiczne;
    - powiedzonka piwne;
    - piosenki bachiczne i bobiszowskie;

    Najobszerniejszą część stanowi leksykon piwosza który zawiera wiele haseł i terminów związanych z piwem. Głównie są to terminy historyczne już, ale także te obecnie obowiązujące. Jedynie hasło browary polskie jest trochę niefortunnie rozwiązane, bo zawiera niektóre nieczynne już browary, a nie zawiera czynnych. Informacje o browarach są dość luźno wybierane i niekompletne.
    Znaleźć można za to hasło 'kwas' które było poruszane w jakimś temacie na forum.

    Ogólnie rzecz biorąc (choć jeszcze nie przeczytałem całości) 18zł za tę książkę warto było wydać (w centrum taniej książki).

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    Chyba juz bardziej badziewnej okładki nie mogli wymyśleć
    Wystarczyłoby by jakieś zdjęcie przedwojenne browaru i byłaby diametralna różnica.
    To samo w ostatnią sobotę powiedziała moja narzeczona

    Leave a comment:


  • becik
    replied
    [QUOTE=Shlangbaum]Dariusz Złotkowski, Dzieje Spółki Akcyjnej Browaru w Częstochowie (dawniej K. Szwede), Częstochowa 2006. (...) [QUOTE]

    Chyba juz bardziej badziewnej okładki nie mogli wymyśleć
    Wystarczyłoby by jakieś zdjęcie przedwojenne browaru i byłaby diametralna różnica.

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    napisz może coś więcej o drugiej pozycji...
    Jutro napiszę, bo dopiero zacząłem czytać.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    napisz może coś więcej o drugiej pozycji...

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    We wrocławskim Centrum Taniej Ksiązki na ul. Ruskiej zakupiłem dwie książki o piwie w rozsądnych cenach:
    Ziemowit Fałat - Wszystko o piwie - 5zł
    Skarbczyk polskiego piwosza - ~18zł.

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Dariusz Złotkowski, Dzieje Spółki Akcyjnej Browaru w Częstochowie (dawniej K. Szwede)

    Dariusz Złotkowski, Dzieje Spółki Akcyjnej Browaru w Częstochowie (dawniej K. Szwede), Częstochowa 2006.

    Ponad stustronicowa książka okraszona ilustracjami przedstawiającymi browar oraz etykiety z różnych okresów (stare zdjęcia czarno-białe, nowsze kolorowe). Książka jest opracowaniem naukowym historyka gospodarczego z Akademi Pedagogicznej im. Jana Długosza w Częstochowie. Opisuje dzieje browaru od jego początków do roku 2005. W całości oparta na archiwaliach konfrontowanych z wiedzą byłych i obecnych pracowników browaru.

    Czyta się tę książkę dobrze (szczególnie w pociągu relacji Częstochowa-->Kraków ). Jasno przedstawia fakty. Autor unika mitologizacji początków browaru, choć przedstawia tradycje lokalne z nimi związane. Pozytywem jest również wstęp do książki opisujący dzieje piwowarstwa wogóle - uwzględnia w nim autor najnowsze odkrycia archeologiczno-historyczne.

    Książka jednocześnie profesjonala i poczytna. Zdrowie autora (osobiście Pan profesor to również równy gość i miłośnik piwa co najważniejsze ).
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Browarnictwo Galicji doby autonomicznej
    Adam Spyra ? autor, prof. Jerzy Michalewicz ? promotor, Adam Spyra i Księgarnia Akademicka Sp. z o. o., Kraków 1994.

    Praca traktuje o dziejach przemysłu piwowarskiego na obszarze Galicji (dawnego zaboru austriackiego) w 2 połowie XIX i pocz. XX w. Podstawą była praca magisterska przygotowana pod kierunkiem profesora J. Michalewicza, co zdeterminowało styl pracy.
    Obszernie omówione zostały zagadnienia rozwoju organizacyjnego i technicznego branży, zagadnienia obciążeń podatkowych i ich wpływu na wielkość i rentowność produkcji oraz porównanie browarnictwa galicyjskiego z tą samą gałęzią gospodarki w zaborach pruskim i rosyjskim oraz w niektórych krajach europejskich. Integralną częścią pracy są aneksy przedstawiąjące podstawowe dane liczbowe dot. liczby browarów i wielkości produkcji w Galicji i krajach europejskich, a także ? najciekawszy dla kolekcjonerów ? słownik historyczny galicyjskich browarów, zawierające podstawowe dane o właścicielach, latach działalności, a w niektórych przypadkach także o elementach wyposażenia i wielkości produkcji. Bardzo ważnym elementem jest obszerna bibliografia, która dla fanów piwowarstwa może być źródłem inspiracji dla własnych poszukiwań.

    Praca jest wydana w formacie skryptowym, na papierze offsetowym, w miękkiej tekturowej okładce. Pisana jest językiem naukowym, a więc bardzo konkretnie i bez ozdobników, za to z dużą ilością przypisów, mogących zniechęcać mało wytrwałych czytelników. Również tabele statystyczne są bardzo duże i miejscami mało czytelne. Mankamentem jest niewielka ilość ilustracji oraz ich słaba jakość, przedstawiają one zresztą wyłącznie browar żywiecki. Jest to jednak praca napisana bardzo solidnie, z mnóstwem materiału faktograficznego. Oprócz pracy Andrzeja Klondera (Browarnictwo w Prusach Królewskich...) jest to najsolidniejsze dzieło o browarnictwie w języku polskim. Niestety jej dostępność jest słaba, chociaż w dużych bibliotekach powinna się znajdować.
    Uważam, że każdy powinien ją posiadać jako przykład rzetelnego naukowego opracowania.
    Tak dla porządku kieruję zainteresowanych do tematu poświęconemu tej książce
    http://browar.biz/forum/showthread.p...257#post583257

    Leave a comment:


  • baklazanek
    replied
    Alec Le Sueur ? "Hotel Na Dachu Świata(Pięć Lat w Tybecie)". Nie mylić z "7 lat w Tybecie".
    Nie jest to oczywiście książka o piwie czy browarach, choć ten wątek często się tam przewija. Ja natomiast wyłowiłem dwa bardzo ciekawe fragmenty, które warto przytoczyć. A oto i one:

    "Później dowiedziałem się od Harry?ego, że byli to Rumuni, którzy założyli w Lhasie browar w ramach pomocy rządu rumuńskiego. Mieszkali na terenie fabryki, za klasztorem Sera i wracali już do kraju, ukończywszy instalację rozlewni. Zielone ćwierćlitrowe butelki importowano z Chin, razem z chmielem i całym sprzętem. Tybet dostarczał większość siły roboczej i wodę. Był to kolejny skok naprzód w modernizacji regionu, tym razem z pomocą nowoczesnych rumuńskich towarzyszy.
    Na nalepkach widniała nazwa "Piwo Lhasa" po tybetańsku i chińsku, otoczona dwoma skaczącymi rybami ? tybetańskim symbolem pomyślności. To prowadziło do wielu sugestii na temat zawartości, lecz mimo zapachu różniącego się w zależności od butelki, piwo sprzedawało się dobrze, zwłaszcza wśród Qamdończyków. Było bardzo wodniste, czasem z posmakiem jakiś chemikaliów ? może skoncentrowanych detergentów, a niekiedy bywało tak mocne, ze zwalało cię z nóg prosto pod straganik z kebabem."(Strona 96)

    "Szef kuchni. Harry i Bonetti przyszli do mojego pokoju z torbą puszek Tsing Tao. Zrezygnowaliśmy z piwa "Lhasa", kiedy usłyszeliśmy informacje od dwóch przyjezdnych amerykańskich dyplomatów z ambasady w Pekinie. Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaprosiło ich na zwyczajowe oglądanie "postępu" w Lhasie, a jednym z punktów wycieczki była wyprawa do miejscowego browaru. Amerykanie nie wiedzieli, że fabrykę właśnie ukończyli nasi rumuńscy towarzysze i uznali, że powstała w latach 50(Akcja się dzieje na przełomie lat 80 i 90). Bardzo mała część urządzeń działała, a rumuńska maszyna do mycia butelek była zepsuta. Na zewnątrz, wokół sporych kałuż z brązową wodą siedziały Tybetanki i ręcznie myły butelki. W swoich najlepszych czasach tybetańskie standardy higieny pozostawiały wiele do życzenia. Jeśli ma się 5000 butelek do umycia i staw błotnistej wody, łatwo zrozumieć dlaczego każda butelka piwa "Lhasa" ma swój własny, oryginalny zapach."(225 strona).

    Leave a comment:


  • pivaria
    replied
    ŚPIEWNIK OKOCIMSKICH TABORÓW

    ŚPIEWNIK OKOCIMSKICH TABORÓW - to kolejna książka wydana przy okazji promocji filmu "Ogniem i Mieczem", którego produkcja była wsparta (jak wiecie) przez "Okocim". Wewnątrz piosenki, nadające się do śpiewania w różnych momentach nasączenia piwem... Są tam takie biesiadne hity jak np. "Ballada o łysych", "Bando", "Stokrotka", "Karolinka" czy w końcu "Góralu czy ci nie żal".
    Śpiewnik wydano w nakładzie 4 tys. sztuk. Rok 1999.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • kazin
    replied
    Skarbczyk polskiego piwosza

    Click image for larger version

Name:	75590.jpg
Views:	1
Size:	84,0 KB
ID:	2020306
    Czy ktoś z Was Drodzy Forumowicze kupił juz tą ksiązkę? Jakieś spostrzeżenia po jej lekturze...

    Leave a comment:


  • Stolp
    replied
    Śpiewnik karczmy piwnej

    Wydawnictwo podobne do "Pieśni Gwareckich Okolicznościowe i Innych Zabawnych", wymienionego wcześniej, ale trochę wcześniejsze - Konin 1983 r.
    Miękka okładka, 64 str. W środku 6 zdjęć z "Karczmy Piwnej".
    Wydanie w stylu i jakości wydawnictw podziemnych PRL - ale w końcu to dla ludzi z "podziemia"
    Śpiewnik wydany przez Stow. Inżynierów i Techników Górnictwa z koła zakładowego Kopalni Węgla Brunatnego w Koninie, piosenki m. in. „Górniczy stan”, „Gaudeamus”, „Użyjmy dziś żywota”, „Zieleni się jodła”, „Już się rozlega”, „Pieśń studentów AGH”, „O świetności studenckich lat”, „Hej Koledzy”, „Precz, precz smutek”, „Upływa życie mile”, „Pije Kuba”, „Pieśń toastowa”, „Przy kieliszku”, „Nasz praszczur Noe”, „W piwnicy ciemnej”, „Komu dzwonią”, „U cioci Pelagii”, „Kurdesz”, „Ballada abstynentów”, „Fajny Chłop”, „Karolinka”, „Gdybym miał gitarę”, „Marianna”, „Cygan”, „Ukraina”, „Jarzębina”.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Lwówek Śląski - browar

    Józef Andrzej Bossowski
    “Browar Hohbergów we Lwówku Śląskim”
    23.02.2006
    "Z wielką przyjemnością mogę zakomunikować, że wkrótce ukaże się moja pierwsza książka “piwna”. Nosi tytuł “Browar Hohbergów we Lwówku Śląskim“. Wkrótce książka będzie przetłumaczona na język niemiecki. Promocję książki przygotowuję na trzecią dekadę marca. Dzisiaj pokazuję jej okładkę, na której znajduje się część etykiety piwa z tego browaru.
    Zgodnie z sugestią Pana Roberta Primke do książki będzie dołączona etykieta piwa produkowanego dzisiaj przez Browar Śląski 1209 we Lwówku Śląskim. Będzie jeszcze kilka książek dotyczących historii tego browaru i produkowanego tutaj piwa."

    Informacja pochodzi ze strony autora
    Jesteśmy nowoczesną, kreatywną i dynamiczną kancelarią adwokacką, która zapewnia skuteczne rozwiązywanie problemów naszych Klientów.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2006-03-09, 21:21.

    Leave a comment:


  • pivaria
    replied
    Slovenske pivovarnictvo...

    "Slovenske pivovarnictvo v toku ćasu" - to książka o piwowarstwie na Słowacji. Pięknie wydana i kolorowa. Sporo ilustracji i masa informacji. Niezła rzecz!
    PS - dla mnie mistrzostwo świata, aby w jednym słowie (pivovarnictvo) użyć aż trzy razy literkę "V" w j. polskim nawet raz nie występuje...
    Attached Files

    Leave a comment:


  • pivaria
    replied
    Kompania Piwowarska

    "Kompania Piwowarska" - katalog w ramach PR wewnętrznego dla pracowników KP. Sporo tam różengo rodzaju danych oraz zdjęć.
    Attached Files

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...