Jakość piwa w knajpach i działanie na pijących

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • modzel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 23

    #1

    Jakość piwa w knajpach i działanie na pijących

    Jak to jest, że posiadając raczej "mocną głowę". a raczej na pewno powyżej średniej czuję się lepiej po wypiciu butelki wódki niż po 4-5 piwach w restauracji.
    Zdaję sobie sprawę, że najlepsze to te regionalne piwa.

    PS. knajpka też nie jest najgorsza.
    Ostatnia zmiana dokonana przez modzel; 2015-02-01, 20:08.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10860

    #2
    Wiadomo że do beczek z piwem w lokalach dolewają różnych świństw. Browary ze względu na koszty robią z coraz gorszych składników i masz efekty
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • modzel
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 23

      #3
      Właśnie mnie to zastanawia. Wiem, że dolanie czegoś do tanka jest niemożliwie.
      A robienie "sortu B" przez duże koncerny też mi nie pasuje.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10860

        #4
        Kiedyś mówiono że "niemożliwe to zapłacić kartą w Biedronce" i co?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #5
          Tak, dolewają tam chemii i spirtusu, w sumie wszystko co im w ręce wpadnie. Szczególnie jeśli mają beczkę z browaru regionalnego. Wszystko tam może być; kwas siarkowy, tampony, martwe szczury, kryształowa komnata, żółć bydlęca itp. Nie polecam, szczególnie jak ma ktoś słaba głowę. Chyba że założy kask ochronny.

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika modzel
            Właśnie mnie to zastanawia. Wiem, że dolanie czegoś do tanka jest niemożliwie.
            A robienie "sortu B" przez duże koncerny też mi nie pasuje.
            Zakładam że przez dolanie do tanka masz na myśli dolanie do kega już w lokalu. Temat wielokrotnie poruszany i o ile raczej nie przerabia się instalacji żeby dolać wody przy rozlewie ale inna sprawa jak często jest ona czyszczona i czy czyści się sam nalewak czy też przewody (w niektórych lokalach mające klika metrów). Cwany barman jest w stanie z beczki 50 l nalać 100 piw co nie powinno mieć miejsca bo te resztki zalegające całą noc w przewodach to należy rano zlać do zlewu a nie serwować, tak samo jak odstane za barem zlewki z piany z wcześniej nalanych piw (większość klientów nie lubi za dużej piany) a do tego nie dolewając po 10 ml na 100 piwach mamy dwa gratis. Już pomijam takie chamskie zagrywki jak nalewanie piwa do szklanki, do której wcześniej nalano 30-50 ml wody - a to też się zdarza. Podobnie jak podpięcie dwóch beczek tego samego piwa i sprzedawanie ich jako piwo marki tańszej i droższej z tego samego koncernu.
            Co do koncernowego "sortu B" to powszechnie dodaje się syropu glukozowo-fruktozowego czy innego badziewia a do tego trzeba dorzucić enzymów bo za mało słodu w zasypie. Koncerny w swoich tanich markach konkurują ceną (im niższa przy tej samej zawartości alkoholu tym lepiej), czyli tną gdzie i co mogą - koszt surowców dodając tańsze surowce fermentowalne, czas produkcji podnosząc temperaturę fermentacji - stąd powszechne absmaki (owocowe, miodowe, alkoholowe). A w swoich flagowych markach konkurują głównie reklamą wprowadzając nowe opakowania, etykiety czy zajmując teren podpisując z lokalami umowy na wyłączność.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2015-02-02, 00:01.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              A to ci niespodzianka.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                No dla niektórych i owszem.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • solfernus
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.08
                  • 1025

                  #9
                  Ponad ćwierć wieku temu w jednym lokalu typu "mordownia" dodawano Ludwika by się lepiej pieniło
                  Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus
                    Ponad ćwierć wieku temu w jednym lokalu typu "mordownia" dodawano Ludwika by się lepiej pieniło
                    Mi się kiedyś zdarzało, trochę wcześniej niż ćwierć wieku temu, dostawać piwo w niewypłukanej szklance z posmakiem miętowego
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • kris__
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.07
                      • 95

                      #11
                      a powiedzcie mi, czy w latach 90-tych możliwe było wzmacnianie mocnych i bardzo mocnych piw spirytusem? Teraz to legalnie niemożliwe (bez banderoli), ale kiedyś? Moją wiedzę z takich zagadnień uważam za niedostateczną

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Podobno za komuny podbijano woltaż dolewając spirytusu. Teraz już się tak nie robi ale co za problem cukru (albo tańszego zamiennika) sypnąć - efekt prawie ten sam.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2015-02-03, 20:50.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kris__
                          a powiedzcie mi, czy w latach 90-tych możliwe było wzmacnianie mocnych i bardzo mocnych piw spirytusem? Teraz to legalnie niemożliwe (bez banderoli), ale kiedyś? Moją wiedzę z takich zagadnień uważam za niedostateczną
                          Przede wszystkim to nieekonomiczne, bo spirytus jest drogi.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10860

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
                            Przede wszystkim to nieekonomiczne, bo spirytus jest drogi.
                            Oj tam drogi, 16zł/l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Baard
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.01
                              • 316

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              Oj tam drogi, 16zł/l
                              O żesz, przepłacam 4 zł?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Pankracy
                                Jakość informacji dostępnych w necie
                                Pankracy
                                Obserwując od kilku miesięcy to co dzieje się z wyszukiwarką Google oraz facebookiem należy stwierdzić, że wartościowych informacji jest tam wskazywanych coraz mniej.

                                Nowe rozwiązania takie jak wspomaganie przez AI powodują, że wyświetleń spamu i innego bezwartościowego lub...
                                2025-09-12, 19:01
                              • dadek
                                Jablonec nad Nisou, Slunečná 8, Pivovar O.Skar
                                dadek
                                Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
                                2022-08-30, 21:37
                              • Pancernik
                                Giedlarowa 278, Browar Zakarczmie
                                Pancernik
                                Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić .
                                Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
                                Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...
                                2024-10-16, 09:13
                              • Serokomlak
                                Islandia, Siglufjörður, Vetrarbraut 8-10, Segull 67 Brewery
                                Serokomlak
                                Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
                                ...
                                2024-10-06, 01:35
                              • dadek
                                Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                                dadek
                                Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                                2025-11-09, 01:19
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...