Alkopopy - czy mają szanse w Polsce ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8131

    #46
    Ja bym wprowadził zakaz rozlewania piwa do puszek.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Krzysiu napisał(a)
      To wszystko są wynalazki diabelskie.

      My, Polacy, w żelezie się kochamy. I w piwie, rzecz jasna.
      I w szkle, Panie kochany, i w szkle

      Alkopopy to sie mogą i przyjąć, dla osób, które mało piją i mają za dużo pieniędzy. Lepiej, smaczniej i taniej jest kupić flaszkę ginu i tonicu, becherovki i tonicu, whiskey i coli, żubrówki i soku jabłkowego, itp. itd.

      Tfu, o czym ja gadam, jakieś trunki takie niepiwne
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Piwofil
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.01
        • 907

        #48
        Widocznie obniżenie akcyzy na alkohole wysokoprocentowe już odnosi skutki
        www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #49
          Marusia napisał(a)
          ...kupić flaszkę ginu i tonicu, becherovki i tonicu, whiskey i coli, żubrówki i soku jabłkowego, itp. itd...
          ... wlać do wiadra i mieszać ostrożnie drewnianą kopyścią uważając, żeby nie wybuchło. Następnie dodać kawałek masła wielkości orzecha kokosowego oraz dwie garscie dowolnych przypraw i podgrzać na małym ogniu. Jak już jest ciepłe, ująć ostrożnie wiadro i wylać zawartość do kibla, a następnie zdezynfekować wiadro i udać się na piwo.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2002-11-08, 10:54.

          Comment

          • szostak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.02
            • 1176

            #50
            Krzysiu napisał(a)

            ... wlać do wiadra i mieszać ostrożnie drewnianą kopyścią uważając, żeby nie wybuchło. Następnie dodać kawałek masła wielkości orzecha kokosowego oraz dwie garscie dowolnych przypraw i podgrzać na małym ogniu. Jak już jest ciepłe, ująć ostrożnie wiadro i wylać zawartość do kibla, a następnie zdezynfekować wiadro i udać się na piwo.
            Tą zawartość to i owszem. Ale gdyby do tegoż wiadra, alebo lepiej do wielkiego garnka wlać parę flaszek wina, uzupełnić jakimiś przyprawami, to wyjdzie przecudowny barszczyk czerwony, w sam raz na taka pogodę jak dziś. W Lublinie przepis zna pewien dyrektor z tytułem doktora i głową pełną pomysłów, ale sekretu smaku nie chce zdradzić, choć wiele osób go nachodziło i nachodzi w tej sprawie.

            Comment

            • szostak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.02
              • 1176

              #51
              szostak napisał(a)
              Widziałem takie mieszaniny, a nawet spróbowałem coś co się nazywało gin z tonikiem. Ma się toto do ginu z tonikiem sprokurowanego własnoręcznie jak ministrant do ministra. Owszem, bardzo młoda młodzież (żeby nie użyć słowa dzieciarnia) na to pójdzie. Normalny człowiek będzie to omijał z daleka.
              Moja siostra też to spróbowała, i ma dosadniejsze określenie: mieszanina kwasu z rozcieńczonym naparem z piołunu.

              Comment

              • robox
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.11
                • 8188

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
                Pojawiają się również przedstawiciele bardzo baaardzo poularnej na Zachodzie kategorii: mixy innych alkoholi, np Smirnoff Mule ( piwo imbirowe, wódka, cytryna ), Iguana ( wermut, sok pomarańczowy ) ...itp znane pod nazwą Alkopop.
                Browar Belgia wypuścił po Smirnoffie Ice, następny taki wynalazek Smirnoff Black Ice (nowy czarny kapsel "twist off" z jakimś orłem).

                Comment

                • lzkamil
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 3611

                  #53
                  Czyli globalizacja na calego, na Wyspach te wynalazki pod tymi nazwami juz maja od paru lat... kiedys dawno sprobowalem tylko Smirnoffa Mule'a jak mi ktos kupil, innych nie probowalem.
                  Lepszy jabol pod okapem
                  niż GŻ, CP i KP !


                  Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                  Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                  Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Rampušák, Cofee Stout
                    darekd
                    Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
                    W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

                    Właściwie to stout imperialny...
                    2025-07-12, 00:50
                  • ART
                    Zawiercie, ul. 3 Maja 25, Moon Lark POINT
                    ART
                    Świeżo otwarty lokal browaru Moonlark, znajduje się w centrum Zawiercia, przy jednej z głównych ulic miasta w zabytkowej zabudowie śródmieścia.

                    Najbliższy przystanek to „3 Maja – Sklep Złotnik”, około 100 m od lokalu. Dworzec kolejowy też pod nosem.

                    Godziny otwarcia (pewnie...
                    2025-07-06, 14:01
                  • Alkoneser
                    Browary restauracyjne w Polsce
                    Alkoneser
                    Cześć,
                    mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                    2024-08-05, 12:26
                  • bastion
                    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                    bastion
                    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                    Centrum...
                    2025-02-02, 21:53
                  • heckler
                    Budišovice, Opavská 41, Pivovar Fčelín
                    heckler
                    Pomiędzy miastem Opava, a Ostrava leży mieścina Budišovice. Tam od 2024 roku działa mały browarek Fčelín. Niedawno odnowiony budynek browar współdzieli z lokalną restauracja Budišova Hasičárna, w której można spróbować jednego z tamtejszych piw.
                    Niestety w sobotnie przedpołudnie...
                    2025-06-04, 10:41
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...