wojwodzki [...] czytelnicy pudełka
Muzyka przy piwku
Collapse
X
-
Odszukaj kiedyś w słowniku znaczenie frazy "profesjonalny poziom", może wtedy przestaniesz przynudzać o jakimś Dolnym Kaźmierzu. Przez 50 z kawałkiem lat swojego życia pamiętam dwa przypadki gdy międzynarodowa publiczność miała okazję zapoznać się z polską etniczną muzyką (Chopina nie licząc) - pierwszy raz kiedy angielska kapela Black Sabbath nagrała kawałek "embryo" a drug raz gdy norweski zespól De Press nagrał pytę "Block to Block".Leave a comment:
-
Myślę że on jest poprostu muzycznym ignorantem. Zresztą widać ze w tym nie siedzi. Nie sądzę aby znał choć jednego wykonawcę którego wymieniłem. O Vaderze i Behemocie wojwodzki mówił więc nawet czytelnicy pudełka znają i się zachwycają. A Decapitated jest znane ze swojej biedy techniczejOstatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-02-22, 04:17.Leave a comment:
-
Kim Ty w takim razie jesteś? Byłeś kiedyś w Kazimierzu Dolnym na festiwalu muzyków ludowych? Flamenco, country i zachwyt Portugalskim fado. Własne korzenie w dupie się ma? Co ty tam wiesz Kloss tyle co ci radio moskwa w łeb nakładło.Leave a comment:
-
W skrócie to moim zdaniem muzyka nie ma narodowości. Vadera nie lubię dokładnie tak samo jak Cannibal Corpse i z podobnych powodów.
Natomiast jeśli by ktoś się upierał, nie bez pewnej racji, ze muzyka narodowa jednaj istnieje (no bo przecież flamenco, irish folk, amerykańskie country) to mu odpowiem że z tego punktu widzenia muzyka polska jest trupem albowiem nikt jej nie gra na profesjonalnym poziomie.Leave a comment:
-
A wspomniałem o tych dwóch kapelach aby dać słuszny odpór twierdzeniu jakoby Polakom "polskie kojarzy się z szajsem". Otóż nieprawa, wystarczy czynić hałas na profesjonalnym poziomie a tysiące mrocznych gimnazjalistów będzie dumnie paradować w koszulkach z napisem Behemoth zupełnie nie bacząc na narodowość ulubionych ulubieńców.
Jakbyś mógł tak w skrócie?Leave a comment:
-
[/QUOTE]Behemoty i vadery to komera, kindery tego słuchają.[/QUOTE]. Nie wiem kto tego słucha, ważne że słuchaczy jest ich wystarczająco dużo aby zapełniali sale koncertowe i kupowali płyty. Bo granie muzyki za której słuchanie mało kto jest skłonny zapłacić ma taki mniej więcej sens jak warzenie piwa które mało kto chce kupićLeave a comment:
-
Lol, bo zajebistosc kapel mierzą rankingi popularnościgdyby iść tym torem to najlepszą muzykę robi pharel, najlepsze piwo to zubr a najlepszy film to transformersy
Wymieniłem zespoły cenione zagranicą które prezentują światowy poziom i wyznaczają kierunki. A są w rankingach, tylko tych z klimatu, nie jakiś popowych. Zainteresuj się to odkryjesz. Behemoty i vadery to komera, kindery tego słuchają.Leave a comment:
-
W przypadku Behemotha i Vadera odpowiedzieć na podobne pytania jest śmieszne łatwo i to bez używania liczby "zero"Ostatnia zmiana dokonana przez KlossJ23; 2015-02-19, 22:57.Leave a comment:
-
Haha, Behemoth, Vader i to wszystko. Widać że siedzisz w muzyceW ogóle za granicą nie są znani Skalpel, Zbigniew Karkowski(już niestety nie żyje), Mgła, Suffering Mind(w tym roku trasa po usa), Stara Rzeka a Decapitated to już w ogóle znane tylko w Krośnie. A to tylko zespoły które na szybko wypisalem.
Leave a comment:
-
A nie prościej spojrzeć prawdzie w oczy i zauważyć, że muzyka produkowana przez naszych kochanych szansonistów i szansonistki jest generalnie do dupy? Wtórna, sztampowa, warsztatowo też słabiutko... A ci nieliczni rodacy którzy wysilili się na oryginalność i opanowali warsztat na poziomie godnym zawodowców są słuchani i doceniani w kraju tak samo chętnie jak w Nowej Zelandii, na Jamajce czy w US of A. Przykłady, nieliczne wprawdzie, są znane: Behemoth, Vader... więcej nie pamiętam.Leave a comment:
-
To ja polecam zespół mojego znajomego, wczoraj byłem na ich koncercie, świetna zabawa. Taka poezja śpiewana, więc może się kojarzyć z wyciagniętymi swetrami i pomieszczeniami zadymionymi papierosami palonymi przez życiowych przegrywów, ale muzyka naprawdę zacna.
Leave a comment:
-
Witam, zaglądam tu od jakiegoś czasu, ale pierwszy raz się odezwę, po tych patriotycznych pieśniach naszło mnie na wyładowanie swojej frustracji. Otóż należę jeszcze do obecnego "młodego pokolenia", mam 20 lat i jak rozmawiam z ludźmi o muzyce to często spotykam się z takim czymś, że wszystko pięknie, gadka się klei, widzę, że ktoś ma dobry gust, jest o czym podyskutować, ale jak zadaję pytanie typu "A kojarzysz może Lecha Janerkę/Kult/Możdżera/Luxtorpedę/Łonę/(wstawcie sobie dowolnego polskiego muzyka od Chopina po Dodę)" to słyszę "aaaa nie, ja nie słucham polskiej muzyki" ... Kiedy próbuję drążyć temat i dopytuję czemu, czy chodzi o język, że szeleszczący, czy uważa, że nie ma dobrych muzyków w Polsce, czy o co chodzi, to z reguły dostaję jakieś odpowiedzi pokroju "aaa nie, jakoś tak po prostu". I co gorsza taka sytuacja jest nagminna ! Nie lubią polskiej muzyki, bo ... jest polska ?Na chwilę obecną widzę jeden.
Ludzie wolą zagraniczny świat, bo wydaje on się być lepszy. Wolą zachodnie produkty, bo polskie kojarzą się z szajsem. W pewnym sensie ich rozumiem. Polska jest krajem słabo rozwiniętym w porównaniu do zachodu, ludzie mają to wpojone od czasów komuny.
Natomiast nie zdają sobie sprawy, że ta sytuacja nie tyczy się muzyki.
Bo akurat muzycznie nasz kraj oferuje bardzo dużo ciekawych projektów z różnych stylów muzycznych.
Choć też nie ze wszystkich, bo np. w stylu Dance nie kojarzę żadnego polskiego zespołu na wysokim poziomie. Chyba by trzeba było coś z disco polo wybierać. Styl Dark Wave też nie wiem czy w Polsce istnieje.
Poza tym, ludzie, którzy nie wiedzą, że w Polsce jest dużo fajnej muzy to są prawdopodobnie ludzie, którzy się po prostu muzyką nie interesują.
Jeśli ktoś szuka/czyta/śledzi rynek muzyczny to na pewno i w polskim znajdzie coś dla siebie.Leave a comment:
-
14 lutego to dla mnie żadne walentynki, tylko urodziny pana redaktora Piotra Kaczkowskiego.
Jeśli ktoś nawet jest średnio rozgarnięty w muzyce rockowej to wie o co chodzi.
Ja pana Piotra podziwiam za autentyczną miłość do muzyki i to '' różnej i różniastej''.
Parę lat temu pan Kaczkowski miał poważne problemy ze zdrowiem, dziś dzięki Bogu jest lepiej i możemy słuchać pana Piotra w środowej audycji W tonacji Trójki oraz w kultowym, najważniejszym Minimaxie obecnie rotacyjnie prowadzonym z też świetnym Leszkiem Adamczykiem w niedzielę po 22-ej w radiowej Trójce.
Panu Piotrowi życzę tylko jednego, bo wszystko inne ma: dużo zdrowia.
Ja bardzo przeżyłem kiedyś śmierć dwóch innych redaktorów, Tomasza Beksińskiego i Janusza Kosińskiego (Odkurzone Przeboje). Obym więcej czegoś takiego nie doczekał.
A skoro wspomniałem na wstępnie coś o walentynkach to ja mam tylko jedno skojarzenie i jest to ten nieśmiertelny, wręcz pomnikowy utwór...
Leave a comment: