BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est
4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025
Zmarł Zbigniew Jujka.
Rysownik , karykaturzysta, dziennikarz.
Trochę prywaty z mej strony:
W póżnym PRLu Jujka publikował
w Gazecie Lubuskiej cykl
humorystycznych rysunków ,
gdzie głównym bohaterem był
niejaki Kuska.
Pierwowzorem tej postaci był
pan Kuska , wykładowca m.in.
materiałoznawstwa na Wydziale
Budownictwa zielonogórskiej
WSI. Ów Kuska także mnie uczył...
W wieku 84 lat zmarł Zbigniew Jujka, znany gdański karykaturzysta i dziennikarz. Przez wiele lat publikował swoje satyryczne rysunki w "Dzienniku Bałtyckim". Był laureatem Nagrody Prezydenta Miasta Gdańska w Dziedzinie Kultury.
𝐍𝐚𝐣𝐬𝐭𝐚𝐫𝐬𝐳𝐲 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐰𝐚𝐥 𝐩𝐢𝐰𝐧𝐲 𝐰 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐮 to trzy dni fety na cześć złotego trunku, kilkadziesiąt browarów z całej Polski i zagranicy, największy konsumencki konkurs piw, korowód pełen barw, półmaraton dla wytrwałych,...
Generalnie napisane jest na pawilonie "produkty tytoniowe", ale jeśli chodzi o wybór piw, to jeden z najlepszych w Bydgoszczy. Wszystko ładnie podzielone na konkretnie browary. Polecam.
To forum rzeczywiście chyba umiera, skoro nikt nie zarejestrował otwarcia pubu Pinty w Warszawie…
Zauważony przypadkiem afisz reklamowy na Chmielnej ostatniego dnia pobytu w Warszawie pozwolił mi tylko na jedną, krótką wizytę w tym przybytku. Pub można znaleźć przechodząc przez...
Troszkę czasu już minęło, ale jak to mówią lepiej zdać relację późno niż wcale.
Oczywiście głównym celem ponownego odwiedzenia urokliwego miasteczka Chrudim był nowo otwarty browar Loutkář. Zawitaliśmy tam 05.09, a dokładnie tydzień wcześnie odbyło się uroczyste...
Kiedy wejdzie się do lokalu koło południa, nieco zaskakuje tłumek nienagannie ubranych pań i panów ( o pozostałych 35 płciach nie wspominając) z zacięciem pałaszujących zawartości talerzy. To czas lunchu, gdzie pracownicy okolicznego Mordoru, posilają się przed kolejnymi godzinami wpatrywania...
Comment