przy piwie o samochodach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzes_ch
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.10
    • 612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
    Przed kupnem sprawdzałem jak jest z częściami i przyznam że jest całkiem dobrze. Nieopodal mnie jest Autokasacja i tam mają masę cześci do tego właśnie modelu.
    Jeżeli piszesz o Autokasacji na ul. Strażackiej to lepiej nie mogłeś trafić.
    Większość części do Probe ciągnę właśnie stamtąd ( skrzynia , turbina )
    Są bardzo solidni i wiedzą co mają - a to na polskich szrotach rzadkość a wszystko za niezłą cenę. Drugie moje miejsce zaopatrzenia to JC ( Japan Car ) .

Comment

• zAjkA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
      Jeżeli piszesz o Autokasacji na ul. Strażackiej to lepiej nie mogłeś trafić.
      Większość części do Probe ciągnę właśnie stamtąd ( skrzynia , turbina )
      Są bardzo solidni i wiedzą co mają - a to na polskich szrotach rzadkość a wszystko za niezłą cenę. Drugie moje miejsce zaopatrzenia to JC ( Japan Car ) .
      Dokładnie chodzi właśnie o ten szrot. Tam jakiego kto by nie miał samochodu zawsze znajdzie cześci.
      Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8130

A co sądzicie o marce Volvo? Tak sobie przeglądam czeluści netui i doszedłem do wniosku że stać by mnie było na takie V 40.Autko ładne a i marka bardzo uznana.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1256

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
          A co sądzicie o marce Volvo? Tak sobie przeglądam czeluści netui i doszedłem do wniosku że stać by mnie było na takie V 40.Autko ładne a i marka bardzo uznana.
          Czy pomyślałeś też o serwisowaniu, czy tylko o koszcie zakupu?

Comment

• JAckson
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

Znajomy kiedyś zakupił Volvo (chyba 700 albo coś w tej serii). Wszystko było pięknie dopóki nie musiał zrobić paru rzeczy. Awaria ręcznego hamulca wymagała wyjazdu do specjalistycznego serwisu w Warszawie. Wymiana jakiegoś drobnego elementu układu paliwowego kosztowała go ~2000zł.
            Jeździło się świetnie, doskonałe rozwiązania techniczne, ale sprzedał samochód czymprędzej ze względu na koszty napraw.
            Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2006-06-27, 08:20.
            MM961
            4:-)

Comment

• grzes_ch
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.10
              • 612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
              Ponieważ baardzo czesto zmieniam samochody i mam kilka za sobą to z mojego doświadczenia wynika , że :
              - najlepsze ze względu zakupu i eksploatacji to auta tuż po gwarancji a przed osiągnięcim 6 roku życia ( 2/3 lata do 6 lat )
              - nie ma różnicy jaka marka i jaki model jesli chodzi o sam zakup części natomiast wiele zależy od konstrukcji auta i kosztów serwisu ( tu można się zdziwić )
              - samochody po 6 roku lepiej kupować modele popularne ( więcej części i tańsze ) a i więcej mechaników zna model i jest szansa że czegoś nie spartolą.
              - najlepiej omijać skrzynie automatyczne - na palcach jednej ręki można policzyć serwisy , które są w stanie je naprawić nie mówiąc o kosztach ( sam demontaż skrzyni to wydatek 2 tys. - za tą cenę można mieć już nową skrzynię manualną )
              - nie warto oszczędzać na częściach zamiennych eksploatacyjnych czyli tarcze , klocki , wszelkie elementy metalowo-gumowe zawieszenia - bo to się szybko mści.

Comment

• kiszot
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                No przyznam się,że pierwsza myśl była raczej o kosztach zakupu.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1256

No przyznam się,że pierwsza myśl była raczej o kosztach zakupu.
                  Tak to ja też chciałem kupić V40, ale już nie chcę.

Comment

• Pinio74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.10
                    • 3881

A co sądzicie o marce Volvo?
                    Wydaje mi się, że Becik miał (ma?) Volvo, tylko jakiś starszy model. Z tego co pamiętam (pisał chyba nawet w tym wątku) był bardzo zadowolony.
                    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 15003

Jeżdzę Volvo 850 GLT '93r. i jestem z niego zadowolony i każdego chętnie namówiłbym na zakup tej marki. Eksploatuje go maksymalnie w róznych warunkach i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przez te 5 lat jedyne rzeczy które wymieniałem to czysto amortyzacyjne rzeczy w stylu klocki, tarcze, żarówki, wycieraczki, silent blocki etc.
                      Fakt, eksploatacja czy serwis tanie nie są ale jest to coś za coś, bo komfortu, bezpieczeństwa i wygody podczas jazdy nikt mi w tym momencie nie odbierze.

Co do marek serii S i V to przynajmniej dwóch moich znajomych troche narzekało, że mieli problemy ze zbyt dużym nafaszerowaniem elektroniki, która czasem nawalała.

Mi się z drugiej strony marzy Volvo XC V70, półterenowe ale jak na razie pozostaje w sferze marzeń.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 15003

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
                        Wydaje mi się, że Becik miał (ma?) Volvo, tylko jakiś starszy model. Z tego co pamiętam (pisał chyba nawet w tym wątku) był bardzo zadowolony.

Mam i prędko nie zmienie
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

Nie przenośmy opinii o firmie z modelu na model. Obecnie w autach europejskich jest tendencja do obniżania trwałości i niezawodności samochodów. Nie wiem jak jest wśród Volviaków - ale to, że 850 była niezawodna wcale nie znaczy, że V40 też będzie. Tym bardziej, że w międzyczasie firma została przejęta przez GM (o ile się nie mylę).
                          Z własnego podwórka: poprzednia generacja Passatów B4 (89-96) jest nie do zdarcia. Jeżdżę takim już 6 lat i nie mam ochoty go wymieniać. Ale Passaty następnej generacji słyną z tego, że się lubią psuć... szczególnie te z pierwszych lat produkcji.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                            Znajomy kiedyś zakupił Volvo (chyba 700 albo coś w tej serii). Wszystko było pięknie dopóki nie musiał zrobić paru rzeczy. Awaria ręcznego hamulca wymagała wyjazdu do specjalistycznego serwisu w Warszawie. Wymiana jakiegoś drobnego elementu układu paliwowego kosztowała go ~2000zł.
                            Jeździło się świetnie, doskonałe rozwiązania techniczne, ale sprzedał samochód czymprędzej ze względu na koszty napraw.
                            A myślisz, że Twój Focus będzie wiecznie sprawny? W Mondeo wymiana linki od hamulca ręcznego kosztuje 1500zł, przewodu od intercoolera 200zł, a sprzęgło które lubi w frdach siadać po 120000 to 4600zł(ceny dla lubiących ASO). Koszty można oczywiście zmniejszyć wielokrotnie robiąc to samo w zwykłym warsztacie, ale i tak nowe Fordy są bardzo awaryjnymi autami, kalkulowanymi tak jak pisał Jerzy: 2-3lata(koniec gwarancji) i czas na spore koszty, a jeśli nawet nie koszty(bo jak pisałem można to wszystko robić o wiele taniej) to nerwy i czekanie.

Comment

• Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
                              - najlepiej omijać skrzynie automatyczne - na palcach jednej ręki można policzyć serwisy , które są w stanie je naprawić nie mówiąc o kosztach ( sam demontaż skrzyni to wydatek 2 tys. - za tą cenę można mieć już nową skrzynię manualną )
                              A demontarz manualnej to 600-1200zł, więc też tanio nie jest.

Comment

• bolek1970
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 179

Tak, tak jak volvo to tylko z "wyższych średniaków". 850ka to świetny wybór i dużo tego gania jeszcze po Szwecji. Polecam V70 jako następcę, S40 to niestety " francuzka podróbka", ale chyba jeszcze spokojnie pojeżdzisz pare lat tym co masz ???

Comment