A czy przypadkiem te Laguny to nie są auta firmowe z demobilu?
przy piwie o samochodach
Collapse
X
-
No i stoimy (z Easy) przed wyborem i kupnem samochodu.
Obecny (Seat Toledo) z racji wieku - 1992 r. - się już trochę kruszy, choć żal będzie się go pozbywać bo silnik działa super i ani razu mnie nie zawiódł. Ale niestety kasta nadaje się do remontu i po wycenie blacharza doszedłem do wniosku ze nie ma sensu go robić.
Przeglądałem sobie autka wg kryteriów które mnie interesowały - do 25 tys. zł, silnik min. 1500, rok od 2000, podobny wielkościowo do obecnego i oto co mi wyszło:
Audi A4 B6 (kombi lub sedan) - sporo go cenią, ale chyba solidne auto.
Seat Toledo II (sedan) - sentyment poza tym bardzo mi się podoba.
Renault Laguna II (kombi albo hatchback) - auto na F różne opinie słyszałem, ponoć diesel awaryjny.
Ford Mondeo Mk3 (kombi albo sedan) - znowu F , na jego ten temat nic nie wiem, a można trafić na fajne sztuki za rozsądną cenę.
VW Passat B5 (kombi albo sedan) - wydaje mi się że dobre auto, ale może to tylko moje wrażenie.
VW Golf IV (ewentualnie) - nawet z silnikiem benzynowym ekonomiczny, traktuje to jako alternatywę.
Renault Scenic I FL - żonie się podoba, ja nie znam auta wogóle, też na F.
Preferowałbym diesla, ale nie wiem jak to wygląda w Renault i Fordzie, bo 1.9 z grupy VW ma raczej dobra opinię. Benzyna - raczej nie, aczkolwiek nie wykluczam.
Zastanawia mnie wysyp Renault Lagun II - jest ich sporo na rynku, sporo tańszych albo młodszych w tej samej cenie co Seat, VW. Czy to efekt nowego modelu na rynku czy francuzy po 6-8 latach się kończą?
Może coś innego byście proponowali? Wiem że jest kilku fachowców na forum, więc może coś doradzą?
Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzuComment
-
Laguny II pojawiające się masowo na polskim rynku to przede wszystkim auta poleasingowe z zachodu. Sam szukałem ostatnio większego autka i na kilka z nich zwróciłem uwagę. Większość ma przejechane ponad 130 tysięcy km, wzorowo prowadzoną książkę serwisową i kosztuje od 29 do 35 tys. zł. Przynajmniej na Śląsku...
Kiedy jednak dowiedziałem się od użytkowników tego modelu o awaryjności (elektryka przede wszystkim, turbina, zawieszenie) autka, dałem sobie spokój.
Zdecydowałem się w końcu na nowego Seata Cordobę 1,4 (85 KM). W miarę rodzinne, niedrogie (ok 45 tys w ostatniej promocji), ma opinię niezawodnego. W zestawie klima, ABS, dwie poduchy (to feler akurat), audio i 4 głośniki, czujnik cofania i coś tam jeszcze. A do tego VW Bank ma interesujący leasing...*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
*****************************Comment
-
Comment
-
Comment
-
Ford Mondeo Mk3 (kombi albo sedan) - znowu F , na jego ten temat nic nie wiem, a można trafić na fajne sztuki za rozsądną cenę.
VW Passat B5 (kombi albo sedan) - wydaje mi się że dobre auto, ale może to tylko moje wrażenie.
VW Golf IV (ewentualnie) - nawet z silnikiem benzynowym ekonomiczny, traktuje to jako alternatywę.
Passat B5 - nie polecam tych z dwóch-trzech pierwszych lat produkcji (96-97,98), to był zupełnie nowy model, nie dziedziczący nic po poprzedniku, w tym jego bezawaryjności.
Golf - w Polsce kosztuje najczęściej tyle samo co odpowiadający mu wiekiem i wyposażeniem Passat. To po prostu "modne" auto... tylko po co kupować mniej, skoro można mieć więcej w tej samej cenie?browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Auto z USA chyba odpada, znając jakość poznańskich serwisów takich aut... poza tym niekompatybilność z Europą może w efekcie dużo kosztować. No i benzyna 2,3 litra to lekki potwór
Ford Mondeo Mk3 - to po prostu 3 kasta Mondeo, teraz jest 4 wersja.
Passat B5 - z tego co się dowiedziałem to przodują w statystykach kradzieży
Pozostaje Seat na placu boju i pewnie tak się skończy, choć dzisiaj się dowiedziałem ze bardzo korzystnie wypada import z Islandii. Zna ktoś temat?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
Comment