"Piwko" z destylarni Laphroaig
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl -
Piwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.Ostatnia zmiana dokonana przez whisky-blog; 2010-08-06, 09:48.Comment
-
Dziwne nazewnictwo. Wynika z tego, że jak gorzelnia w Miliczu robi spiryt ze słodu jęczmiennego, to najpierw robi piwoPiwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.
Kiedys to nawet sami słodowali, więc słodownie też mamy 
Trzeba wpisać nowy browar "gorzelnia Milicz"Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
do jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...Comment
-
Ja nie czytałem, ja to widziałem na własne oczy. Nawet szuflą obracałem ziarno w piwnicy.No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...
Nie pamiętam czy zacier filtrowali w Miliczu, czy wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych. Nie przypominam sobie aby kumpel wybierał cos z kadzi zaciernej. Raczej wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Comment
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Comment
-
Ja wiem czy przemysłową? Stara poczciwa XIXw gorzelnia. Maszyneria jak w browarze w Cieszynie. Zero nowoczesności.
Co ciekawe jeszcze żyje. Teraz pędzą bimber z syropów, czasami z czegoś innego, bo okrutnie śmierdzi w mieście.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Ten "półprodukt" to po prostu brzeczka przednia, której sie nie chmieli i nie gotuje, tylko od razu poddaje fermentacji, otrzymując coś w rodzaju piwa słodowego. A te poddaje się destylacji, otrzymując surową whisky.Comment
-
Comment