Warto jednak zobaczyć czy to piwa belgijskie (warzone w Belgi) czy licencja robiona np w Czechach. Ostatnio w Lidlu było piwo niby japońskie (nazwy nie pomne) - okazało się ze to piwo robione w Czechach. Mailowo zapytałem Lidl o co chodzi- odpowiedzieli ze to to prawdziwe japońskie piwo robione na licencji japońskiej ;-)  w  Czechach :-) ahhahahhaha. Oczywiście wodę i florę bakteryjna w powietrzu tez przwożono z Japonii do czeskiego browaru :-)
							
						
					kwestia tej flory bakteryjnej no i wody (;-)=
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Możesz wytłumaczyć kwestię tej flory bakteryjnej no i wody, a szczególnie flory bo tak się zastanawiam jaki ma wpływ na smak piwa.Warto jednak zobaczyć czy to piwa belgijskie (warzone w Belgi) czy licencja robiona np w Czechach. Ostatnio w Lidlu było piwo niby japońskie (nazwy nie pomne) - okazało się ze to piwo robione w Czechach. Mailowo zapytałem Lidl o co chodzi- odpowiedzieli ze to to prawdziwe japońskie piwo robione na licencji japońskiej ;-) w Czechach :-) ahhahahhaha. Oczywiście wodę i florę bakteryjna w powietrzu tez przwożono z Japonii do czeskiego browaru :-)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Za pomocą stacji uzdatniania wodę możesz mieć jaką tylko zapragniesz. A wpływ bakterii to akurat powinien być ograniczony do minimum.Warto jednak zobaczyć czy to piwa belgijskie (warzone w Belgi) czy licencja robiona np w Czechach. Ostatnio w Lidlu było piwo niby japońskie (nazwy nie pomne) - okazało się ze to piwo robione w Czechach. Mailowo zapytałem Lidl o co chodzi- odpowiedzieli ze to to prawdziwe japońskie piwo robione na licencji japońskiej ;-) w Czechach :-) ahhahahhaha. Oczywiście wodę i florę bakteryjna w powietrzu tez przwożono z Japonii do czeskiego browaru :-)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 hmmm mam tłumaczyć seniorowi jaki wpływ na piwo ma woda używana do jego produkcji? Tłumaczyć także sprawę flory bakteryjnej w powietrzu?
 Oczywiście można procesami chemicznymi stworzyć wodę o takich samych (identycznych z naturalnym) parametrach :-) ale to zawsze będzie jak w nawiasie :-).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 To zawsze będzie tylko i wyłącznie - identyczne z naturalnym.
 Można pić sok z malin (z owoców) można tez stworzony (identyczny z naturalnym). Ja wole ten z owoców- mimo że ten stworzony- skład chemiczny ma identyczny (czy aby na pewno). Wybór należy do Ciebie.
 Ja chciałbym wypić piwo japońskie (warzone w Japonii - jak w reklamie) a nie licencyjne.
 Dla mnie to różnica.
 Czy starasz się mnie przekonać że po gotowaniu - piwo już jest gotowe? Jak udaje się Tobie fermentować piwo w temp 100 stopni? Podzielisz się takimi drożdżami? Co z fermentacja z otwartych kadziach? Zdaje się w najprostszy i najstarszy sposób?
 Prościej nie potrafię- przykład łopatologiczny. Z tych samych ogórków, wody i soli plus przyprawy, jednej gospodyni wychodzą super ogórki kiszone - innej tylko ogórki:-). Tak samo jest z piwem ;-).Ostatnia zmiana dokonana przez as35; 2015-03-21, 00:54.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Agent owada się ujawnił.Warto jednak zobaczyć czy to piwa belgijskie (warzone w Belgi) czy licencja robiona np w Czechach. Ostatnio w Lidlu było piwo niby japońskie (nazwy nie pomne) - okazało się ze to piwo robione w Czechach. Mailowo zapytałem Lidl o co chodzi- odpowiedzieli ze to to prawdziwe japońskie piwo robione na licencji japońskiej ;-) w Czechach :-) ahhahahhaha. Oczywiście wodę i florę bakteryjna w powietrzu tez przwożono z Japonii do czeskiego browaru :-)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Woda nie ejst produktem przetworzonym jak sok. Ma okreslone właściwości które można jej swobodnie nadawać, lub ujmować.To zawsze będzie tylko i wyłącznie - identyczne z naturalnym.
 Można pić sok z malin (z owoców) można tez stworzony (identyczny z naturalnym). Ja wole ten z owoców- mimo że ten stworzony- skład chemiczny ma identyczny (czy aby na pewno). Wybór należy do Ciebie.
 Ja chciałbym wypić piwo japońskie (warzone w Japonii - jak w reklamie) a nie licencyjne.
 Dla mnie to różnica.
 Czy starasz się mnie przekonać że po gotowaniu - piwo już jest gotowe? Jak udaje się Tobie fermentować piwo w temp 100 stopni? Podzielisz się takimi drożdżami? Co z fermentacja z otwartych kadziach? Zdaje się w najprostszy i najstarszy sposób?
 Prościej nie potrafię- przykład łopatologiczny. Z tych samych ogórków, wody i soli plus przyprawy, jednej gospodyni wychodzą super ogórki kiszone - innej tylko ogórki:-). Tak samo jest z piwem ;-).
 
 Żadne z piw oferowanych w lidlu nie było fermentowane spontanicznie a już na pewno nie te lagery pokroju Asahi.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 
 http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczep_121
  Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-03-21, 08:53. Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-03-21, 08:53.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 I tego się trzymaj - jak tak z tym czujesz się lepiej:-).
 Ja pozostaje jednak przy swoim- oprócz chemii potrzebne jest to coś co trudno uchwycić i zdefiniować. To coś co powoduje ze produkt ma swój smak i rodowód. Jeśli Tobie smakuje szynka parmeńska z Sokołowa to co mi do tego. Ja wolę oryginał. mimo że robione tak samo (technologicznie i chemicznie). Jeśli dobrze komuś z tym ze pije japońskie piwo warzone w Czechach- co mi do tego. Ja bym wolał oryginał. Wolałbym aby nie określano produktu piwem japońskim a piwem warzonym na licencji japońskiej gdzieś w świecie.
 
 P.S. Widzę ze nadepnąłem na odcisk jakiemuś towarzystwu wzajemnej adoracji :-).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Eee tam, od razu na odcisk... po prostu doszukiwanie się wpływu wody i flory bakteryjnej w japońskich pomyjach jest cokolwiek kuriozalne  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W Czeskich pomyjach- przypominam :-). A czy to piwo to pomyje czy nie nie ma znaczenia:-). Jeden woli jabłko drugi gruszkę :-)
 Jeśli dla Ciebie - woda nie ma znaczenia ani flora bakteryjna w powietrzu- na końcowy produkt to.... .. Dziękuje :-). Ja tam wole sok z malin zrobiony w domku niż identyczny z naturalnym z supermarketu :-).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 w moj gust niestety gorzej trafili, wlasnie sie zasmucilem patrzac w swoje statystyki na ratebeer - Corsendonk o ktorym mowisz ma u mnie 20 miejsce na 22 ocenione triple 
 
 dla mnie ewidentny hit calej promocji to Gulden Draak za piatke a petrusow nie znam, wiec pewnie z ciekawosci wezme komplet jak sie uda a petrusow nie znam, wiec pewnie z ciekawosci wezme komplet jak sie uda  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku. Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
 Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
 
 a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...- 
							Channel: Piwo - ogólne
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD. Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
 Taka...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872... Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,... W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
							
						 
	 
		
	
Comment