kwestia tej flory bakteryjnej no i wody (;-)=
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Flora bakteryjną japonczyków czy czechów? Bo nie sądzę żeby miała wpływ na piwo. Chyba że piwowar ma jakąś infekcje albo chce zrobić berliner weize w stylu brew doga, czyli wykąpać się w brzeczce. Woda ma znaczenie ale można nią sterować. To związek nieorganiczny który można dostosowywać. Nie coś tak złożonego jak proces produkcji szynki parmenskiej gdzie wpływ ma ogrom czynników.W Czeskich pomyjach- przypominam :-). A czy to piwo to pomyje czy nie nie ma znaczenia:-). Jeden woli jabłko drugi gruszkę :-)
 Jeśli dla Ciebie - woda nie ma znaczenia ani flora bakteryjna w powietrzu- na końcowy produkt to.... .. Dziękuje :-). Ja tam wole sok z malin zrobiony w domku niż identyczny z naturalnym z supermarketu :-).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Szkoda polemizować. Wy o lambikach a on nadal o soku malinowym od babuni.
 Eurolager Japoniec z Czech? no i co z tego
 To jakby doszukiwać się różnić między serem edamskim za 13zł/kg z miasta X a tym za 12,99zł z mieściny YComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Miałem coś napisać ale koledzy wszystko wyłuszczyli.hmmm mam tłumaczyć seniorowi jaki wpływ na piwo ma woda używana do jego produkcji? Tłumaczyć także sprawę flory bakteryjnej w powietrzu?
 Oczywiście można procesami chemicznymi stworzyć wodę o takich samych (identycznych z naturalnym) parametrach :-) ale to zawsze będzie jak w nawiasie :-).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Faktycznie dyskusja bez sensu. Jeśli ktoś nie widzi różnicy miedzy serem feta a serem typu feta, to dyskusja jest daremna.
 Generalnie problem polega na tym ze Lidl często sprzedaje piwa - reklamując je jako ORYGINALNE a naprawdę są to piwa robione gdzieś indziej na podstawie licencji. Ot taka mała aczkolwiek istotna (dla niektórych jak widach) rożnica. Dlatego warto sprawdzać na etykiecie (tu fakt- piszą o tym szczerze) ska to piwo jest. Albowiem jak dowiedziono wyżej jedni jedli szynkę parmeńska i im smakowała a inni jedli szynkę typu parmeńską identyczną z oryginalną (napis z etykiety)i twierdza ze szynka parmeńska jest niedobra :-). Bez odzewu :-).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zamykam oczy i mnie nie widać :-). Dobre:-)
 P.S. Jednak wcześniejszy p.s miał sens:-)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 As35, a może odniesiesz się do tego co napisałem i dodatkowo powiesz jakie mikroorganizmy(oprócz drożdży dolnej fermentacji) mają rolę w tworzeniu korpo lagera?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 as35
 Żeby było kółko gospodyń wiejskich o wzajemnej adoracji, musiałbym się z nimi znać osobiście, a często nawet się z tymi użytkownikami w innych wątkach całkowicie nie zgadzam.
 
 Spróbuj zrozumieć, co się tutaj pisze.
 Tu o jakiejś wodzie i florze w korpoeurolagerze, który nie ważne czy ważony w Czechach czy na Tajlandii zawsze będzie smakował podobnie.
 Ten z Czech może nawet lepszy, bo będzie bardziej świeży i nie wytłuczony transportem z drugiej strony globusu.
 To, że w reklamach robią wała i sugerują, że piwo jest z Japonii czy Tajlandii, a faktycznie przyjechało zza miedzy, to jest nie fajna sprawa. Szczególnie dla maniaka zbierającego "nieważne jakie t o piwo, byle było z różnych stron świata", ale samego smaku piwa za bardzo to nie zmieni.
 
 Ja o edamskim, a Ty o serze typu feta,
 Ktoś pyta o florę bakteryjną, Ty o soku malinowym
 Ktoś pyta o właściwości wody, Ty o szynce parmeńskiej
 
 Ty piszesz o "podróbkach" serów, szynek czy soków, a my o tym, że nawet jakby zrobili to cudne piwo z Azji w browarze w Tychach nadal smakowało by tak samo, czyli źle lub nijako.
 
 No i obiecałeś się w tym temacie już nie produkować.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Te które występują tylko i wyłącznie (lub szczególnie intensywnie) na określonym terenie. Te które mogą się dostać (dostają) do brzeczki czy piwa w trakcie rozlewu. Ono to powodują różnice między oryginałem a licencją. Bardzo często są to niuanse - umykające nawet wnikliwemu obserwatorowi. Mające jednak wpływ na produkt finalny.
 Dlatego też pijąc nawet koncerniaka warto wiedzieć czy jest to oryginalny produkt z macierzystego kraju czy licencja:-). Może bowiem to czynić różnicę.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Człowieku, o czym ty w ogóle piszesz? Przecież lagery to nie lambiki! Te można robić tylko w określonym obszarze Belgii. W innych nie może być nic innego oprócz dodanych drożdży piwowarskich. Jeśli naleci coś z powietrza to będzie infekcja i piwo się zepsuje. Fermentacja lagera czy ale dlatego nie łapie tej infekcji bo drożdże tworzą warstwę ochronną nad brzeczką. Tam nic nie może nalecieć z powietrza bo zepsuje piwo. Weź sobie doczytaj wikipedie choćby.
 No ale skoro wiesz tak super to wymień nazwy tych które wlatują do lagera i robią z niego mega piwo.Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-03-21, 13:33.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 ja myślę, że w eurolagerach woda i flora wcale nie decydują o finalnych smaku piwa w danym browarze innym niż oryginalny. Nawet jak są jakieś różnice to nie wiesz czy jest to spowodowane tym, że piwo jest starsze, zmęczone transportem, z gorszej warki, z gorszych surowców itp.
 Często piwa z "niematczynych browarów" potrafią być lepsze
 
 Raczej surowce, ludzie oraz sprzęt decydują o różnicach w smaku, ale nie w eurolagerach.
 taki może być co najwyżej mniej nie dobry lub bardziej bezsmakowy i nie odpychający
 
 Jakieś niuanse można zacząć wyczuwać raczej od pilsnera w górę albo stoutu (z ciemnych)
 
 Czepiłeś się tego wodnistego lagera z CzechoJaponii i piszesz, że woda i bakterie spowodują, że ten wodnisty, prawie bez smaku lager będzie gorszy?
 Dokładnie o to Twoje stwierdzenie jest to całe nasze bezsensowne klikanie
 
 Jakbyś napisał, że PU z Tych był lepszy/gorszy niż ten z matczynego browaru to raczej byłby inny forumowy odzew - (taki wątek już i tak istnieje ) )Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Temat wycięty z innego tematu, a z tego tematu pewnie wycięty zostanie kolejny Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
 http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
 Piwny Janusz bez TekuComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku. Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
 Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
 
 a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...- 
							Channel: Piwo - ogólne
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD. Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
 Taka...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872... Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,... W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment