najlepsze piwa na grzańca

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • a1410
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.08
    • 613

    #16
    Świąteczne z Kormorana doprawione odrobiną 80%towego Strocha...

    Comment

    • hajduczek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.01
      • 1

      #17
      Normalne piwo do grzańca, byle jasne. Pił ktoś tą tatrę grzaniec? Dobre to?
      zioła

      Comment

      • Krejn
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.07
        • 102

        #18
        Nie próbowałem, ale tatra nie brzmi szczególnie zachęcająco, chociaż ciekawy jestem opinii kogoś kto testował to coś.
        Ja raz przypominam sobie konsumpcję grzanego piwa i było ono o tyle specyficzne, że znajomy, który je robił dodał do niego bodajże 2 żółtka. Nie pamiętam czy były tam jakieś przyprawy i jakie piwo zostało użyte do stworzenia tego trunku (pewnie jakieś szczyny), ale smakowało całkiem przyzwoicie.
        What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

        Comment

        • nikita_banita
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 1363

          #19
          Jeśli już robię grzańca to staram się brać jakieś piwo jasne pełne i wybieram do tego zawsze jakieś najsłabsze smakowo piwo z szafki - po dodaniu przypraw i miodu jego pierwotnie słaby smak i tak ulegnie zmianie.

          Comment

          • fantasmagoria
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 9

            #20
            Ja preferuję na grzańca dobre jasne piwo.
            Zazwyczaj grzańca piję gdy mocno przemarznę lub bierze mnie przeziębienie . Wówczas dodaję łyżkę miodu, trochę soku malinowego, odrobinę cynamonu i imbir (uwaga bo jest dość pikantny). Taka mikstura genialnie rozgrzewa. Dwa grzańce i rano nie ma śladu po chorobie.

            Gotowych mieszanek nie stosuję, bo składają się one głównie z cukru.

            Comment

            • chmielowazupa
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2014.01
              • 16

              #21
              Czy w takim razie gatunek ma znaczenie? czy bardziej chodzi o sposób przyprawienia?

              Comment

              • tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

                #22
                Zdecydowanie polecam Sarmackie mocne. Nadaje się idealnie także z racji atrakcyjnej ceny i poręcznego (w tym przypadku) opakowania.
                Ja dodaję goździki, cynamon (w laskach) czasem imbir, miód (nigdy cukier). Od czasu do czasu pomarańczę pokrojoną w plasterki.
                www.ohbeautifulbeer.com

                www.mateuszdrozdowski.pl

                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                Comment

                • fantasmagoria
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.11
                  • 9

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielowazupa
                  Czy w takim razie gatunek ma znaczenie? czy bardziej chodzi o sposób przyprawienia?
                  Nie no, gatunek ma kluczowe znaczenie, bo raczej nie wyobrażam sobie grzańca z IPA.
                  Ja preferuję jasne.

                  A tak przy okazji Śląskie Mocne świetnie się nadaje do gotowania potraw z piwem. Zostawia w potrawie wyraźny piwny aromat.

                  Comment

                  • lukilbn
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.02
                    • 42

                    #24
                    Jasne i tanie typu: tatra, wojak, perła mocna, harnaś

                    Przyprawy są gotowe np. Kamis ale lepiej przyprawiać samemu miodem, goździkami i cynamonem.
                    Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

                    Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

                    Comment

                    • TTOP
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.03
                      • 449

                      #25
                      Mi dobrze w formie grzańca wchodzi Tyskie Klasyczne. Jest ogólnodostępne, całkiem słodowe jak na koncerniaka, a do tego butelki po nim używam w piwowarstwie domowym. Same plusy, nic się nie marnuje

                      Comment

                      • lukilbn
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.02
                        • 42

                        #26
                        A kapsel to co.. ;] No chyba że zbierasz.
                        Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

                        Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

                        Comment

                        • TTOP
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.03
                          • 449

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukilbn
                          A kapsel to co.. ;] No chyba że zbierasz.
                          Oddaje dzieciakom, żeby pograły w kapsle:P

                          Comment

                          • lukilbn
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.02
                            • 42

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP
                            Oddaje dzieciakom, żeby pograły w kapsle:P
                            W erze laptopów, gier, ajfonów itp. ktoś jeszcze gra z młodych w kapsle? EE chyba ściemniasz
                            Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

                            Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

                            Comment

                            • Dunkirk
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2014.03
                              • 5

                              #29
                              Paulaner pszeniczne jest dobre na grzańca Tylko już pogoda take nie-grzańcowa, musi być klimat - zimno i śnieg za oknem hehe

                              Comment

                              • proKrystian
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2016.12
                                • 8

                                #30
                                Dla mnie najlepsze grzańce są z wina mimo wszystko. Najlepiej lubię zrobić taki z wina domowej roboty.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Šardice, Šardice ?, Slovácký pivovar
                                  heckler
                                  Slovácký pivovar swoją działalność rozpoczął w 2016 roku i od tamtej pory działał jako browar kontraktowy. Po trzech latach tułaczki w roku 2019 w końcu dorobili się własnego sprzętu i obecnie działają już jako browar stacjonarny. Na stałe osiedli w małej wiosce Šardice. Pod wskazywany...
                                  2020-02-25, 07:01
                                • ART
                                  Lubrow, 8 / Ośm miček / Osmička
                                  ART
                                  Alkohol: 3% / 8° P / ? IBU
                                  Styl: czeski pils
                                  Chmiele: Saaz


                                  Chyba nie skłamię pisząc, że to jest najlepsze klasyczne lekkie polskie puszkowe/butelkowe piwo, które piłem w tym roku!
                                  Chociaż próbując je z zamkniętymi oczami powiedziałbym że to pełnokrwisty...
                                  2025-11-26, 20:59
                                • dadek
                                  Rüsselheim-Haßloch, An der Wied 1, Kleines Rüsselsheimer Brauhaus
                                  dadek
                                  Przed rokiem byliśmy w Rüsselheim w dość nowym browarze restauracyjnym położonym w centrum miejscowości https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...selheimer-brau.
                                  Tym razem 25.07.2023 odwiedziliśmy...
                                  2023-10-12, 21:25
                                • abelincoln
                                  Wola, Kasprzaka 29, Beer bar
                                  abelincoln
                                  Moja firma w delegacji przyoszczędziła i zamiast normalnego hotelu w centrum, w limicie zmieściły się "apartamenty" na Woli. A po drodze trafił się ten bar - ostatni raz byłem w tej okolicy naście lat temu, jak mieszkałem kilkuset metrów stąd. Wtedy nie było jeszcze Hongkongu…...
                                  2025-09-16, 17:00
                                • Ahumba
                                  2025.10.18-19 - RADOM, Festiwal Piwa Wina i Nalewek
                                  Ahumba
                                  Tym razem FPWiN zawita do Radomia. Wystawią się najlepsze browary, winnice, oraz producenci alkoholi craftowych. Na miejscu będzie można spotkać prawdziwych pasjonatów prezentujących swoje wyroby. Będzie można z nimi porozmawiać, degustować ich wyroby oraz je zakupić. Odwiedzający będą...
                                  Start
                                  2025-10-18
                                  Koniec
                                  2025-10-19
                                  Adres
                                  Radom, Radomskie Centrum Sportu
                                  2025-08-27, 20:50
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...