Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
Najpierw krupnik, zupa nie wodka, a potem mielone i surowka z kiszonej kapusty.
Jadacie w USA mielone i kiszoną kapustę?
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Mam rodzinę w sąsiedniej Kanadzie i mimo, że ciotka przebywa tam już trzydzieści parę lat to nadal tęskni za polskim jedzeniem. To normalne, że na obczyźnie jada się polskie, albo zapamiętane z Polski jedzenie.
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2017-03-18, 22:17.
Jasne, mielone z mieska od farmera, a kiszona z Polski
Zreszta caly nasz jadlospis jest bardzo tradycyjny i polski.
Nawet mysle, ze tu w USA jemy bardziej tradycyjnie niz wielu forumowiczow.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Aż szkoda, ze założycielka wątku tak szybko wymiękła.
Na pewno miała w zanadrzu inne interesujące tematy.
Mimo (zapewne) młodego wieku wyglądała na weterankę dyskusji o niczym .
Dzień dobry,
szukam informacji lub namiaru gdzie mógłbym coś znaleźć na temat browaru we wsi Kossocice. W katastrze Galicyjskim rok 1850 jest podpisany na mapie, znalazłem też o nim wzmiankę w jakimś spisie ale to tyle. Budynek istnieje do dziś. Dziś to dzielnica Krakowa.
pozdrawiam...
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić .
Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...
Gdy miałem 8 lat trafiłem do chmielarni - przedwojennego budynku, do którego przywożono ciężarówki świeżo zerwanego chmielu (plantację też mi pokazano) - na końcu cyklu produkcyjnego była prasa wysoka na jakieś 6-8 metrów (czyli jej góra tkwiła gdzieś w otworze sufitu), która wtłaczała...
Comment