Do piwa jest dobry smażony żółty ser + odsmażane kartofelki + coś marynowanego / ogórek, grzybki , pomidor/ . Taki zestaw to była kiedyś najtańsza gorąca przegryzka w czechosłowackich knajpach.
talrasha napisal/a No to cordel nie pozostaje mi nic innego jak cię o to zapytać
Co do samej zupy, to nie wiem, czy jest ona dobra do piwa, juz chyba bardziej do wódki, prawda? Tak więc żurek jest to zupa powstała na zakwasie z chleba, bądź maki żytniej, lub owsianej, a to co odróżnia go od żuru, to kiełbasa, na której zostaje on przygotowany. Żur natomiast jest to zupa, taka jak zurek, tylko bez kiełbasy, oraz nazwa samego zakwasu, z którego powstaje i żurek i żur.
"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Cordel napisal/a Co do samej zupy, to nie wiem, czy jest ona dobra do piwa, juz chyba bardziej do wódki, prawda? Tak więc żurek jest to zupa powstała na zakwasie z chleba, bądź maki żytniej, lub owsianej, a to co odróżnia go od żuru, to kiełbasa, na której zostaje on przygotowany. Żur natomiast jest to zupa, taka jak zurek, tylko bez kiełbasy, oraz nazwa samego zakwasu, z którego powstaje i żurek i żur.
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
Comment