Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #136
    Marusia napisał(a)
    Pestek nie dawałam, po za tym to były takie malutkie papryczki, ok. 10 cm długości i one prawie pestek nie miały. W każdym razie wściekle ostre, skoro po półtorej doby już tak zdążyła cebulka i zaprawa przesiąknąć - parówy jeszcze się jako tako trzymają
    Trzymaj papryczki. A innych przypraw dużo dałaś?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #137
      Reszta jak w przepisie plus parę ziarenek pieprzu dla aromatu.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #138
        Hm, ja bym zostawił te papryczki. Moja druga "warka" też jest ostrzejsza i nawet mi się to podoba.

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5056

          #139
          A tak przedstawiają się utopence made in CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS:
          (sorry, że krzywo, ale nie chce mi się robić powtórki po Pani Prezes)
          Attached Files
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #140
            dla slavoy

            Super !
            Na sam widok ślinka " leci ".
            A jak smakują przy piwie ?

            Comment

            • sloniatko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1014

              #141
              No i jak tam utopence z papryką, nie za ostre ?
              My właśnie kończymy drugi słój klasycznych i poświetach przymierzamy się do nastawienia kolejnego - tym razem troche poeksperymentujemy


              Ile tej paryki ma być ??
              Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #142
                Wydaje mi się że na kilogram parówek wystarczyłaby jedna. Ale zapytaj Marusię, ona już to praktykowała.

                Dorzuć trochę czerwonej cebuli. Odda pigment do zalewy.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #143
                  Jedną malutką ostra papryczke pokroiłam. Jest bardzo fajnie ostre, zwłaszcza cebulka, ale do piwa się nie nadaje - chyba, że do jakiegoś niedobrego, bo zabija wszelkie smaki
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • sloniatko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1014

                    #144
                    Ale ta jedna malutka papryczka to do jak dużego słoika, na ile kg parówek. Bo nie ukrywam, że utopence z piweczkiem smakują o wiele lepiej
                    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #145
                      na 50 dkg parówek
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2004-12-24, 12:23.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • sloniatko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1014

                        #146
                        Oj to chyba dużo, ja spóbuję jedną parykę na kilogram.
                        Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                        Comment

                        • sloniatko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1014

                          #147
                          Marusia napisał(a)
                          Ja własnie mam zamiar przetestować, jak dlugo mogą stać Zamierzam jeden kawałeczek z cebulką zostawić az do zepsucia, żeby okreslic termin przydatnosci
                          Niestety mnie udało ustalić sie termin przydatności utopenców - po dwóch i pół tygodnia od zamarynownia nie nadają się do jedzenia
                          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            #148
                            sloniatko napisał(a)
                            Niestety mnie udało ustalić sie termin przydatności utopenców - po dwóch i pół tygodnia od zamarynownia nie nadają się do jedzenia
                            Hehe, nie tak szybko. A w jakich warunkach przetrzymywałeś? Parówki były świeże? Składniki parówek były świeże? To kwestia indywidualna każdej "warki".

                            A swoją drogą, gratuluję cierpliwości

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #149
                              E tam, odrazu się nie nadają - u mnie stały 3 tygodnie - Slavoy zjadł Co oczywiście nie oznacza wcale, że były dobre
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

                                #150
                                Marusia napisała
                                Slavoy zjadł
                                A miał inne wyjście?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
                                  dadek
                                  Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
                                  2019-09-20, 03:31
                                • Krakus
                                  2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
                                  Krakus
                                  Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
                                  Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
                                  2025-07-18, 20:19
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                                  pebejot
                                  Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                                  Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                                  Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                                  2024-01-06, 00:11
                                • darekd
                                  Browar Stu Mostów, Ur the wurst
                                  darekd
                                  "Breakfast pale ale" z laktozą

                                  Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

                                  4% alk. 13,5% ekstr.

                                  Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
                                  2023-01-19, 02:48
                                • Warzywo
                                  Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
                                  Warzywo
                                  http://www.masinka.tym.cz/

                                  i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
                                  2020-02-27, 13:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...