Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Gringo
    replied
    To taki "mój" ale gdzieś kiedyś znaleziony na czeskich stronach kulinarnych

    Zalewa:
    - pół szklanki octu spirytusowego,
    - pół szklanki wody,
    - pół łyżeczki cukru,
    - pół łyżeczki soli,
    - 1 liść laurowy,
    - 3 kulki ziela angielskiego,
    - kilkanaście ziaren pieprzu.

    Ta ilość zalewy to i tak dużo na słoik litrowy z porządnie upchanymi utopencami.

    Wkład:
    - 6 serdelek przeciętych tylko do połowy wzdłuż i nacięciu posmarowane musztardą,
    - cebula wg uznania,
    - 2-3 sztuki ogórków kiszonych pokrojonych wzdłużnie w ćwiartki,
    - troszkę odciśniętej kapusty kiszonej,
    - 3 podłużne papryczki,
    - duża szczypta papryki mielonej słodkiej lub pikantnej, kto jak woli.

    Zalewę gotuję kilka minut.
    Do słoika ciasno upycham produkty naprzemiennie, z wierzchu posypuję papryką i dodaję jeszcze kroplę czarnej wdowy jak robię wersję bardziej pikantną.

    Zalewam zalewą, następnie bawię się w uwolnienie bąblów powietrza z miejsc gdzie zalewa nie chciała wpłynąć, szczelnie zakręcam i do lodówki na tydzień.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
    W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
    Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
    Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać
    Zapodaj przepisa na te Twoje utopence

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
    W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
    Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
    Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać

    Upiec taki chlebek to najprostsza sprawa pod słońcem. Wtedy będzie komplet domowego wyrobu.

    Leave a comment:


  • PaPe
    replied
    Dzięki za podpowiedź.
    Ostatnia zmiana dokonana przez PaPe; 2019-03-22, 19:26.

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
    Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
    Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać

    Leave a comment:


  • michalp
    replied
    Trochę stary temat, ale postanowiłem się podczepić...

    W ogóle witam - bo to mój pierwszy post. :-)

    Wszystkie prezentowane przez Was przepisy dotyczą "parek" w zalewie octowej - czyli marynowanych. A ja pamiętam swój pierwszy kontakt z utopencami jako "kiszone parówki". Od tego czasu zawsze się w rodzinie mówiło o kiszonych a nie marynowanych parówkach - legenda!... Było to u podnóża jakiejś góry - czyli coś jakby w schronisku (teraz nie pamiętam już szczegółów). W każdym razie wydawało nam się, że te parówki nie były w occie tylko właśnie jakby ukiszone z kapustą... Później kupowałem utopence w sklepie w słoikach i to już nie było to (bo były w occie). Czy to jest prawdą co mówię, czy tylko jest to moje przeinaczenie wynikające ze słabej pamięci? Raczej chyba przeinaczenie, bo - jak widzę - to nikt nie publikuje przepisu na "kiszone utopence"...

    BTW. Myśmy zawsze mówili na to "utopce" - ale to też chyba przeinaczenie... ;-)

    Pozdrawiam,
    Michał

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    Kupiłem w Czechach špekáčky delikatesove (ok 15 CZK droższe na kg od klasycznych więc myślałem że lepsze), zrobiłem utopence i jednocześnie siebie w balona.
    Nie polecam, są niedobre, skóra ciężko schodzi, są tłuste jak słonina i prawie w ogóle nie "przechodzą" marynatą. Pieniądze w błoto.

    P.S.
    Mmmm jaka dobra cebula.

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    Z solą to już indywidualnie trzeba sobie dobrać zalewę do własnego gustu, ja osobiście skorzystałem z tego przepisu (Christof) i wyszły mi najlepsze do tej pory.
    Serdelki kupuje w marketach czeskich - na stoisku mięsnym prosze poprostu o špekáčky. Z polskimi parówkami/serdelkami eksperymentowałem ale nie polecam, polskie są dobre ale do obróbki cieplnej.
    Ja jeszcze dodałem 3 papryczki typu habanero aby nadać im pikantnego sznytu.

    Leave a comment:


  • Christof
    replied
    UTOPENCE
    składniki:
    2 kg serdelków wieprzowych
    1.75 kg cebuli
    600 ml octu
    1250 ml wody
    5 łyżek stołowych soli - 120g
    1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
    3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
    1 łyżka stołowa oleju
    3 listki laurowe
    chili na czubeczku noża

    Sposób przygotowania:
    Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
    Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
    Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.

    Mam pytanie o ten przepis: Czy tej soli nie jest podane za dużo? Czeska stronka już nie działa, więc nie mogę sprawdzić w oryginale. Przeczytałem cały ten temat, nikt się nie skarżył, że za słone, ale wolę się upewnić przed nastawieniem swoich pierwszych utopenców.

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre
    Szlag by was trafił z tymi utopencami! Skuszony waszymi opisami zamówiłem to coś ostatnio w Czechach. Powinienem zdac się na wrażenia mojej żony, która powiedziała, że wygląda to jak: "roczłonkowany członek" Ale żżarłem cały...No i męczyłem się całą drogę powrotną - odbiłało mi się, mdliło mnie przez dwie godziny, kompletny koszmar! Nigdy więcej!
    Trzeba było na drugą nóżkę zamówić tlaczenkę

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Eee tam, za mało piwa po prostu wypiłeś pod niego

    Leave a comment:


  • snorre
    replied
    Szlag by was trafił z tymi utopencami! Skuszony waszymi opisami zamówiłem to coś ostatnio w Czechach. Powinienem zdac się na wrażenia mojej żony, która powiedziała, że wygląda to jak: "roczłonkowany członek" Ale żżarłem cały...No i męczyłem się całą drogę powrotną - odbiłało mi się, mdliło mnie przez dwie godziny, kompletny koszmar! Nigdy więcej!
    Ostatnia zmiana dokonana przez snorre; 2010-05-08, 23:34.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak
    A jeszcze jeżeli chce sie uzyskać czeski klimacik to fajnie jest kminku wsypać:-))
    Dobry pomysł zastosuję na pewno, THX.

    Leave a comment:


  • Pietrzak
    replied
    A jeszcze jeżeli chce sie uzyskać czeski klimacik to fajnie jest kminku wsypać:-))

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Zrobiłem te parówy.
    Użylem serdelków cielęcych, jedyny błąd to nie ściągnięcie flaka. Serdelki nie przeszły. Myslałem, że z takim cieniutkim naturalnym flakiem zalewa sobie poradzi - niestety nie.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
    dadek
    Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
    2019-09-20, 03:31
  • Krakus
    2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
    Krakus
    Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
    Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
    2025-07-18, 20:19
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-06, 00:11
  • darekd
    Browar Stu Mostów, Ur the wurst
    darekd
    "Breakfast pale ale" z laktozą

    Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

    4% alk. 13,5% ekstr.

    Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
    2023-01-19, 02:48
  • Warzywo
    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
    Warzywo
    http://www.masinka.tym.cz/

    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
    2020-02-27, 13:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...