![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Zalewa:
- pół szklanki octu spirytusowego,
- pół szklanki wody,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 1 liść laurowy,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- kilkanaście ziaren pieprzu.
Ta ilość zalewy to i tak dużo na słoik litrowy z porządnie upchanymi utopencami.
Wkład:
- 6 serdelek przeciętych tylko do połowy wzdłuż i nacięciu posmarowane musztardą,
- cebula wg uznania,
- 2-3 sztuki ogórków kiszonych pokrojonych wzdłużnie w ćwiartki,
- troszkę odciśniętej kapusty kiszonej,
- 3 podłużne papryczki,
- duża szczypta papryki mielonej słodkiej lub pikantnej, kto jak woli.
Zalewę gotuję kilka minut.
Do słoika ciasno upycham produkty naprzemiennie, z wierzchu posypuję papryką i dodaję jeszcze kroplę czarnej wdowy jak robię wersję bardziej pikantną.
Zalewam zalewą, następnie bawię się w uwolnienie bąblów powietrza z miejsc gdzie zalewa nie chciała wpłynąć, szczelnie zakręcam i do lodówki na tydzień.
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Leave a comment: