Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #181
    Najnowsza "warka" przebiega pod znakiem papryki. Do zalewy dodałem zieloną papryczkę pepperoni oraz sporo słodkiej papryki w proszku. Natomiast między parówkami i cebulą znalazło się miejsce dla dwóch papryczek pepperoni (tym razem pomarańczowych) oraz trzech czerwonych papryk, celem ich zamarynowania.

    Wygląda, pachnie i smakuje zachęcająco.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #182
      Tyle się naczytałem, że smaków nabrałem.
      Nastawiłem w sobotę wieczorkiem cały słój utopenców i dziś mogę się pochwałić - przeżyłem śniadanie i pyszne było. W tym miejscu należy podziękować założycielowi tematu ( arcy dzięki ) oraz wszystkim piszącym za nowy fajną potrawę.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #183
        Fajne śniadanie :
        Utopence, kawa i kromal chlebka.
        Attached Files

        Comment

        • arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

          #184
          Marku, cierpliwości Utopence lubią trochę dłużej w zalewie poprzebywać.

          Co nie znaczy, że sam nie podjadam

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #185
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
            Marku, cierpliwości Utopence lubią trochę dłużej w zalewie poprzebywać.

            Co nie znaczy, że sam nie podjadam
            Ja tylko troszeczkę :
            2 plasterki cebulki, papryczka , plasterek marchewki i 2 ćwiarteczki paróweczki.

            Juz sa dobre a co będzie za tydzień.

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1256

              #186
              Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
              Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8131

                #187
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Fajne śniadanie :
                Utopence, kawa i kromal chlebka.
                No wiesz.kawa z tak wielkiego koncernu?
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                  Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
                  Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.
                  Ja bym odradzał. Na ogół kiełbasy są już przyprawione, więc mniej podatne na oddziaływanie marynaty. Poza tym, mają inną konsystencję i niejednolity skład.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #189
                    Już się za nimi stęskniłem więc sobie nastawiłem .
                    Drugi słój utopenców został troszke zmodyfikowany, dałem serdelki (grube parówy),
                    dużo czerwonej papryki,jedną chili , zrezygnowałem z marchewki choć ładnie wyglądała to smakowo nic specjalnego(twarda nawet po 10 dniach). Zamiast marchwi poszły 2 główki fioletowej cebuli (cztery białej)- efekt wizualny też się liczy. Dodatkowo ząbek czosnku oraz standartowe przyprawy.

                    Jeszcze fotka.
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-08-13, 12:08.

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      #190
                      Fioletowa cebula niedługo straci kolor

                      To Ty robiłeś z cienkimi parówkami .

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #191
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                        Fioletowa cebula niedługo straci kolor

                        To Ty robiłeś z cienkimi parówkami .
                        Poprzedni nastaw był na cienkich parówkach i wyszedł całkiem smaczny, tylko marchewka nie bardzo wypaliła , była po prostu nijaka.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #192
                          Szkoda mi tego koloru fioletowej cebuli , ładnie wygląda.
                          I tak się zje byle się zielone nie zrobiło

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            #193
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Szkoda mi tego koloru fioletowej cebuli , ładnie wygląda.
                            I tak się zje byle się zielone nie zrobiło
                            Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.

                            Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #194
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                              Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.

                              Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.
                              Wszystko zależy z kąd są parówki, ogólnie rzecz biorąc trzeba wiedzieć gdzie kupić.
                              Z większości sklepów parówek sie nie chwyta nawet mój pies, bo mielą co popadnie i do tego konserwują jakimś dziadostwem. Na szczęście są jeszcze uczciwi dostawcy.

                              Comment

                              • arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

                                #195
                                W takim razię gratuluję cierpliwości! Mi jej brakuje przy krojeniu 2 kg grubych parówek, a ile w 2 kg musi się mieścić cienkich .

                                PS. skąd - FCJP

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
                                  dadek
                                  Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
                                  2019-09-20, 03:31
                                • Krakus
                                  2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
                                  Krakus
                                  Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
                                  Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
                                  wczoraj, 20:19
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                                  pebejot
                                  Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                                  Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                                  Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                                  2024-01-06, 00:11
                                • darekd
                                  Browar Stu Mostów, Ur the wurst
                                  darekd
                                  "Breakfast pale ale" z laktozą

                                  Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

                                  4% alk. 13,5% ekstr.

                                  Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
                                  2023-01-19, 02:48
                                • Warzywo
                                  Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
                                  Warzywo
                                  http://www.masinka.tym.cz/

                                  i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
                                  2020-02-27, 13:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...