Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #211
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Sypnę następnym razem trochę czosnku granulowanego do zalewy. A będzie to dość szybko, ponieważ mojej żonce też przypadła potrawa do gustu
    Gratuluję! Udało Ci się!
    A jeszcze nie tak dawno pisałeś, że nikt oprócz Ciebie nie chce tego jeść.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #212
      Poprzednie były piekielnie ostre ( takie jak lubię) , te wyszły bardziej cywilizowane.

      Comment

      • ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

        #213
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
        Chyba każdy wie jak wygladają parówki ( parky ) - krótkie, cieńkie...zawartość wiadoma. Często w Polsce, w sprzedaży mylone z kiełbasą parówkową
        lub z parówkowopodobnymi ( jakieś długie i cieńkie ).Dlatego też parówki trudno nabyć na rynku polskim nie mówiąc już o t.zw.śpekaćky.

        Definicja powyższego tworu potrzebna nam do naszych Utopenców w/g www.arago.cz/utopenci/ ( troche mylące zdjęcie - przepisy do sprawdzenia - ja sprawdziłem ! ) oraz mój post nr 173 str. 7 jest bardzo prosta - jest to rodzaj " kiełbasy parówkowej " z dużą zawartością słoniny czasem lekko wędzonej.

        W/g tłumaczeń:
        ( czes. / niem. ) - śpek / Speck, to właśnie ( pol. ) słonina

        Śpekaćek więc jest krótki i tłusty ( z dużą zawartością słoniny - punktowo ), jest tam też wieprzowa masa, skóry i inne ciekawe składniki; o grubości serdelka lub naszej kiełbasy parówkowej koniecznie w naturalnych osłonkach i kupuje się go z t. zw. metra ( tak jak u nas " parówki " ).

        Będąc ostatnio w Czeskim Cieszynie takowe " śpekaćky " zakupiłem ( ogólnie dostępne ):
        - śpekaćek tradycyjny w cenie 85 kćs/1 kg
        - śpekaćek lekko wędzony w cenie 55 kćs/1 kg
        i zastosowałem przepis - patrz post nr 173 str 7 , i ... jeszcze czekam !

        Oprócz powyższego zakupiłem słoik ( 400/700g ) :Utopenci - "Kostelecke uzeniny", w łumaczeniu to : kosteleckie wędliny ( producent także doskonałych salami, kiełbas... dostępnych w Polsce - takie logo faceta z kiełbasą w gębie - znaczek chroniony od 1917 roku ).
        Zawartość podstawowa słoika ( wersja pikantna - pasteryzowane ) to: śpekaćky ( 400g );
        pozostałe 300g to: woda, sól, cebula, feferonka, pieprz ziarnisty i inne. Była też wersja delikatna ( jemna ).
        Obok stały słoiki z konserwowymi parówkami w kilku rodzajach zalewy ( niby też " utopione " ale brak tych śpekaćek i właściwej zalewy ! ),
        także inne wędliny.

        I co bardzo ważne - śpekaćky konserwuje się w całości i bez zdejmowania osłonki ! - one muszą się " utopić ".

        My zaś na warunki polskie musimy zadowolić się serdelkami...
        Tak więc nawet u Spiża w Katowicach nie mają Utopenców ( ostatnio jedzone przeze mnie były serdelkami jak się teraz okazuje ), zaś w CR lub na Słowacji trzeba też uważać bo można zjeść zwykłe parówki konserwowe, a te przecież łatwo odróżnić nam teraz od " śpekaćek ".

        Powyższe pozyskane w/g własnych obserwacji, degustacji w Jeseniku, ĆT ... rozmowy w masarni i knajpie. Dane mogą odbiegać nieznacznie od prawdy.
        Jeszcze coś Doodeck może powiedzieć na ten temat bo jadł ostatnio ...
        Na Słowacji w sklepach zawartość podobna ( koszyckie, nitrzańskie ... ) słoik ( 380 / 700g ) w cenie około 65 koron,
        zaś Śpekaćky " żywe " nawet za 49 koron za kilogram !

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #214
          Utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniskiem smakują jak utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniem - krótko mówiąc, parówki z octu, tylko gorące. Żadne halo.

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #215
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniskiem smakują jak utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniem - krótko mówiąc, parówki z octu, tylko gorące. Żadne halo.
            ... parówki - parówkami, ja właśnie próbuję " Utopenci " ( śpekaćky a reszta w/g przepisu - p.w. ) - żal mi je opiekać bo już się kiedyś " topiły ".
            ... całkiem, całkiem - do wódeczki też ...

            ... a może tak jeszcze opiec ogórka małosolnego i włożyć do słoika z Utopencami ?

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #216
              Własnie nastawiłam sobie utopence. Stwierdzam, że w naszych przepisach parówki zajmują coraz mniej znaczącą rolę
              W moich dzisiejszych utopencach parówki przegrywaja zdecydowanie ilosciowo z resztą, czyli cebulą, papryką i czosnkiem
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                W moich dzisiejszych utopencach parówki przegrywaja zdecydowanie ilosciowo z resztą, czyli cebulą, papryką i czosnkiem
                O proszę, to nawet ja, jako bezmięsny, mogę sobie zrobić ekstremalną wersję utopenców bez parówek Chyba spróbuję...

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24149

                  #218
                  u mnie od kilku dni utopence ze Spekacek z Zamberku "robią się" na bóstwo
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #219
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    u mnie od kilku dni utopence ze Spekacek z Zamberku "robią się" na bóstwo
                    ... to proszę poczęstować nas na najbliższym Zlocie - będzie sympatycznie.
                    ( Śpekaćek z Zamberka jeszcze nie jadłem, przy okazji ocenimy i wręczymy nagrodę )

                    Ja niestety swoje ostatnie zjadłem dość egoistycznie - co ja mam przywieżć na ten Zlot - chyba Tyskie przywiązę ?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #220
                      Jak nastawisz dzisiaj to akurat na Zlot będą Ja też wezmę testowy słoiczek
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #221
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        O proszę, to nawet ja, jako bezmięsny, mogę sobie zrobić ekstremalną wersję utopenców bez parówek Chyba spróbuję...
                        Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.

                        Comment

                        • sloniatko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1014

                          #222
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #223
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                            Też o tym myślałem, ale cholerstwa drogie są... Niemniej zrób i daj znać czy dobre

                            Comment

                            • ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

                              #224
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Jak nastawisz dzisiaj to akurat na Zlot będą Ja też wezmę testowy słoiczek
                              ... nie nastawiłem ale mam inne niespodzianki.

                              Comment

                              • arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

                                #225
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                                Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                                Padłem, ale wcale mi nie do śmiechu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
                                  dadek
                                  Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
                                  2019-09-20, 03:31
                                • Krakus
                                  2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
                                  Krakus
                                  Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
                                  Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
                                  wczoraj, 20:19
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                                  pebejot
                                  Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                                  Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                                  Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                                  2024-01-06, 00:11
                                • darekd
                                  Browar Stu Mostów, Ur the wurst
                                  darekd
                                  "Breakfast pale ale" z laktozą

                                  Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

                                  4% alk. 13,5% ekstr.

                                  Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
                                  2023-01-19, 02:48
                                • Warzywo
                                  Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
                                  Warzywo
                                  http://www.masinka.tym.cz/

                                  i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
                                  2020-02-27, 13:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...