Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Sypnę następnym razem trochę czosnku granulowanego do zalewy. A będzie to dość szybko, ponieważ mojej żonce też przypadła potrawa do gustu
    Gratuluję! Udało Ci się!
    A jeszcze nie tak dawno pisałeś, że nikt oprócz Ciebie nie chce tego jeść.

    Comment


    • Poprzednie były piekielnie ostre ( takie jak lubię) , te wyszły bardziej cywilizowane.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Moje warzenie
      Termometr piwowara

      Moja galeria

      Piwo z rana jak śmietana ;)

      Comment


      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
        Chyba każdy wie jak wygladają parówki ( parky ) - krótkie, cieńkie...zawartość wiadoma. Często w Polsce, w sprzedaży mylone z kiełbasą parówkową
        lub z parówkowopodobnymi ( jakieś długie i cieńkie ).Dlatego też parówki trudno nabyć na rynku polskim nie mówiąc już o t.zw.śpekaćky.

        Definicja powyższego tworu potrzebna nam do naszych Utopenców w/g www.arago.cz/utopenci/ ( troche mylące zdjęcie - przepisy do sprawdzenia - ja sprawdziłem ! ) oraz mój post nr 173 str. 7 jest bardzo prosta - jest to rodzaj " kiełbasy parówkowej " z dużą zawartością słoniny czasem lekko wędzonej.

        W/g tłumaczeń:
        ( czes. / niem. ) - śpek / Speck, to właśnie ( pol. ) słonina

        Śpekaćek więc jest krótki i tłusty ( z dużą zawartością słoniny - punktowo ), jest tam też wieprzowa masa, skóry i inne ciekawe składniki; o grubości serdelka lub naszej kiełbasy parówkowej koniecznie w naturalnych osłonkach i kupuje się go z t. zw. metra ( tak jak u nas " parówki " ).

        Będąc ostatnio w Czeskim Cieszynie takowe " śpekaćky " zakupiłem ( ogólnie dostępne ):
        - śpekaćek tradycyjny w cenie 85 kćs/1 kg
        - śpekaćek lekko wędzony w cenie 55 kćs/1 kg
        i zastosowałem przepis - patrz post nr 173 str 7 , i ... jeszcze czekam !

        Oprócz powyższego zakupiłem słoik ( 400/700g ) :Utopenci - "Kostelecke uzeniny", w łumaczeniu to : kosteleckie wędliny ( producent także doskonałych salami, kiełbas... dostępnych w Polsce - takie logo faceta z kiełbasą w gębie - znaczek chroniony od 1917 roku ).
        Zawartość podstawowa słoika ( wersja pikantna - pasteryzowane ) to: śpekaćky ( 400g );
        pozostałe 300g to: woda, sól, cebula, feferonka, pieprz ziarnisty i inne. Była też wersja delikatna ( jemna ).
        Obok stały słoiki z konserwowymi parówkami w kilku rodzajach zalewy ( niby też " utopione " ale brak tych śpekaćek i właściwej zalewy ! ),
        także inne wędliny.

        I co bardzo ważne - śpekaćky konserwuje się w całości i bez zdejmowania osłonki ! - one muszą się " utopić ".

        My zaś na warunki polskie musimy zadowolić się serdelkami...
        Tak więc nawet u Spiża w Katowicach nie mają Utopenców ( ostatnio jedzone przeze mnie były serdelkami jak się teraz okazuje ), zaś w CR lub na Słowacji trzeba też uważać bo można zjeść zwykłe parówki konserwowe, a te przecież łatwo odróżnić nam teraz od " śpekaćek ".

        Powyższe pozyskane w/g własnych obserwacji, degustacji w Jeseniku, ĆT ... rozmowy w masarni i knajpie. Dane mogą odbiegać nieznacznie od prawdy.
        Jeszcze coś Doodeck może powiedzieć na ten temat bo jadł ostatnio ...
        Na Słowacji w sklepach zawartość podobna ( koszyckie, nitrzańskie ... ) słoik ( 380 / 700g ) w cenie około 65 koron,
        zaś Śpekaćky " żywe " nawet za 49 koron za kilogram !

        Comment


        • Utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniskiem smakują jak utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniem - krótko mówiąc, parówki z octu, tylko gorące. Żadne halo.
          Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

          Comment


          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniskiem smakują jak utopence nabite na patyk i opieczone nad ogniem - krótko mówiąc, parówki z octu, tylko gorące. Żadne halo.
            ... parówki - parówkami, ja właśnie próbuję " Utopenci " ( śpekaćky a reszta w/g przepisu - p.w. ) - żal mi je opiekać bo już się kiedyś " topiły ".
            ... całkiem, całkiem - do wódeczki też ...

            ... a może tak jeszcze opiec ogórka małosolnego i włożyć do słoika z Utopencami ?

            Comment


            • Własnie nastawiłam sobie utopence. Stwierdzam, że w naszych przepisach parówki zajmują coraz mniej znaczącą rolę
              W moich dzisiejszych utopencach parówki przegrywaja zdecydowanie ilosciowo z resztą, czyli cebulą, papryką i czosnkiem
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                W moich dzisiejszych utopencach parówki przegrywaja zdecydowanie ilosciowo z resztą, czyli cebulą, papryką i czosnkiem
                O proszę, to nawet ja, jako bezmięsny, mogę sobie zrobić ekstremalną wersję utopenców bez parówek Chyba spróbuję...
                What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

                Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
                Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
                Cykl o odleżakowanych porterach

                Comment


                • u mnie od kilku dni utopence ze Spekacek z Zamberku "robią się" na bóstwo
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    u mnie od kilku dni utopence ze Spekacek z Zamberku "robią się" na bóstwo
                    ... to proszę poczęstować nas na najbliższym Zlocie - będzie sympatycznie.
                    ( Śpekaćek z Zamberka jeszcze nie jadłem, przy okazji ocenimy i wręczymy nagrodę )

                    Ja niestety swoje ostatnie zjadłem dość egoistycznie - co ja mam przywieżć na ten Zlot - chyba Tyskie przywiązę ?

                    Comment


                    • Jak nastawisz dzisiaj to akurat na Zlot będą Ja też wezmę testowy słoiczek
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        O proszę, to nawet ja, jako bezmięsny, mogę sobie zrobić ekstremalną wersję utopenców bez parówek Chyba spróbuję...
                        Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                        na to wylata z bufetu dama
                        pierwś jej z biusthaltra wytryska
                        mówi że ze mnie jest kawał chama
                        i grabe w oko mnie wciska

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                            Też o tym myślałem, ale cholerstwa drogie są... Niemniej zrób i daj znać czy dobre
                            What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

                            Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
                            Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
                            Cykl o odleżakowanych porterach

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Jak nastawisz dzisiaj to akurat na Zlot będą Ja też wezmę testowy słoiczek
                              ... nie nastawiłem ale mam inne niespodzianki.

                              Comment


                              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                                Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
                                Padłem, ale wcale mi nie do śmiechu.

                                Comment

                                Working...
                                X