Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Tak z ciekawości,:to parówki, ziemniaki czy jeszcze co innego?
    A jeśli ziemniaki, to gotowane?
    Krótkie, grube parówki czyli tzw. serdelki.

    Comment


    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
      Krótkie, grube parówki czyli tzw. serdelki.
      serdelki może i tak ale jak wspomniałem wcześniej po wielkich trudach - klasyczne to są na bazie " spekaczek ", spekaćki z niemieckiego " speck " , ale w formie wizualnej podobnej do serdelków , zaś zawartość bardziej tłusta niż papierowa !

      Comment


      • 4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.

        Comment


        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika earl_grey
          4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.

          tzn, dobry produkt regionalny !?

          Comment


          • Mam małe pytanko
            Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
            Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne

            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
              Mam małe pytanko
              Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
              Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
              Jeżeli są bardzo ostre, to myślę że maksymalnie pół.

              Comment


              • A jak dlugo utopence moga stac w chlodnym i ciemnym miejscu ?
                Czy moge zrobić na raz większą ilośc i odstawić je, zeby byly na dluzszy czas ?

                Comment


                • 1----14 dni
                  2----MOGE

                  Chętnie nawiążę wymianę etykiet
                  Bronislav Gorčík
                  chrpova 457
                  54102 Trutnov-Czechy

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika borinek
                    1----14 dni
                    2----MOGE
                    No chyba jedno wyklucza drugie
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment


                    • Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                        Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

                        U mnie bywały do 3 tygodni ( były wtedy najlepsze), przechowywałem w lodówce, temperatura koło 6 stopni. Warunek jest jeden, trzeba dużo nastawić

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
                          Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
                          W/g mnie to pół laski i będzie tak jak trzeba !?

                          Comment


                          • Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                              Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
                              Wszystko jest napisane parę postów wyżej

                              Pasteryzacja niegłupi pomysł, wtedy mamy przekąskę dla niespodziewanych gości prosto z piwniczki

                              A w ogóle dawno utopenców nie robiłam, musze na parapetówkę nastawić, mniam
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment


                              • Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
                                Złośnica

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X