Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
    Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
    Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać

    Comment

    • PaPe
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.03
      • 176

      Dzięki za podpowiedź.
      Last edited by PaPe; 2019-03-22, 18:26.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
        W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
        Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
        Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać

        Upiec taki chlebek to najprostsza sprawa pod słońcem. Wtedy będzie komplet domowego wyrobu.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10775

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
          W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
          Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
          Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać
          Zapodaj przepisa na te Twoje utopence
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

            To taki "mój" ale gdzieś kiedyś znaleziony na czeskich stronach kulinarnych

            Zalewa:
            - pół szklanki octu spirytusowego,
            - pół szklanki wody,
            - pół łyżeczki cukru,
            - pół łyżeczki soli,
            - 1 liść laurowy,
            - 3 kulki ziela angielskiego,
            - kilkanaście ziaren pieprzu.

            Ta ilość zalewy to i tak dużo na słoik litrowy z porządnie upchanymi utopencami.

            Wkład:
            - 6 serdelek przeciętych tylko do połowy wzdłuż i nacięciu posmarowane musztardą,
            - cebula wg uznania,
            - 2-3 sztuki ogórków kiszonych pokrojonych wzdłużnie w ćwiartki,
            - troszkę odciśniętej kapusty kiszonej,
            - 3 podłużne papryczki,
            - duża szczypta papryki mielonej słodkiej lub pikantnej, kto jak woli.

            Zalewę gotuję kilka minut.
            Do słoika ciasno upycham produkty naprzemiennie, z wierzchu posypuję papryką i dodaję jeszcze kroplę czarnej wdowy jak robię wersję bardziej pikantną.

            Zalewam zalewą, następnie bawię się w uwolnienie bąblów powietrza z miejsc gdzie zalewa nie chciała wpłynąć, szczelnie zakręcam i do lodówki na tydzień.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X