Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    Idę po piwo do piwnicy.
    • 04-2005
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Moje doświadczenia z kwasem chlebowym są "wybuchowe"...
    wszędzie drobiny rozmoczonego chleba...
    Mój jest prawie klarowny, cały miąsz chlebowy został odcedzony przed zadanim drożdży.

    Comment

    • huanghua
      Senior
      • 10-2005
      • 1910

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Mój jest prawie klarowny, cały miąsz chlebowy został odcedzony przed zadanim drożdży.
      No właśnie. Mój przepis tego nie przewidywał.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        Sukces! Chlebek się udał, ani śladu zakalca

        Wnioski na przyszłość:
        - 1,5 łyżeczki soli to jednak za mało. Wg mnie minimalny wymiar to 2 łyżeczki.
        - Stout nie nadaje się raczej do dodawania do chleba. Nie odczułem żadnego jego wpływu smakowego. Zmienił natomiast barwę, ładna jest Muszę wypróbować opcję z porterem.
        - nasmarować chleb mniejszą ilością oliwy z oliwek.
        - zagęścić masę większą ilością mąki i darować sobie formę.

        Ogółem debiut uważam, za udany. Potem pojawią się fotki
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Maidenowiec
          Senior
          • 07-2004
          • 2287

          Właśnie kończą się dopiekać dwa następne chlebki
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • CarlBerg
            Senior
            • 09-2003
            • 968

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
            CarlBerg orientujesz się może czy przepisy w tej książce nadają się do piekarnika czy do "maszyny"?
            99% przepisów dotyczy piekarnika. Temat maszyny w zasadzie nie istnieje w tej książeczce
            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

            Comment

            • Maidenowiec
              Senior
              • 07-2004
              • 2287

              CarlBerg, korzystając z okazji, wielkie dzięki za natchnienie!
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                CarlBerg, korzystając z okazji, wielkie dzięki za natchnienie!
                Przyłączam się do westchnień.

                Maidenowiec, wrzuć fotki. Ciekawy jestem jak Tobie wyszło.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • abernacka
                  Senior
                  • 12-2003
                  • 10837

                  Jestem w trakcie rozglądania sie za maszyną do pieczenia chleba z związku tym mam do was dwa pytania Jakie firmy wytwarzające owe maszynki polecanie oraz na jakie 'bajery' mam zwrócić uwagę. Z góry dziękuję
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Senior
                    • 07-2004
                    • 2287

                    Proszę, oto fotki



                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • huanghua
                      Senior
                      • 10-2005
                      • 1910

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Jestem w trakcie rozglądania sie za maszyną do pieczenia chleba z związku tym mam do was dwa pytania Jakie firmy wytwarzające owe maszynki polecanie oraz na jakie 'bajery' mam zwrócić uwagę. Z góry dziękuję
                      Marcin, powiem Ci że chyba wieksza frajdę robi pieczenie chleba w zwykłym piekarniku.

                      ------------------------------------
                      Nie pijamy koncerniaków,
                      Nie zjadamy maszyniaków
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • huanghua
                        Senior
                        • 10-2005
                        • 1910

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                        Proszę, oto fotki



                        Ładne, ładne
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Senior
                          • 07-2004
                          • 2287

                          Kolor w większości na pierwszym od mojego stout'a ( które z natury ciemniejsze od nocy ), a przy drugim wypieku porter i glazurka z miodu malinowego. Wciągnęło mnie Nastawię zakwas.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • abernacka
                            Senior
                            • 12-2003
                            • 10837

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Marcin, powiem Ci że chyba wieksza frajdę robi pieczenie chleba w zwykłym piekarniku.
                            (...)
                            Prawda jest taka, że nie mam czasu i ochoty bawić się w domowego piekarza (ani w domowego browarnika) a zarazem chciałbym zjeść smaczny i bez konserwantów chleb. Tak, więc takie urządzenie w pełni zadowoliłoby moje oczekiwania.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • Rolek
                              Senior
                              • 08-2001
                              • 1038

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                              Prawda jest taka, że nie mam czasu i ochoty bawić się w domowego piekarza (ani w domowego browarnika) a zarazem chciałbym zjeść smaczny i bez konserwantów chleb. Tak, więc takie urządzenie w pełni zadowoliłoby moje oczekiwania.
                              Łeee... Piwa z puszki nie pijesz, a chleb z konserwy chcesz jeść?
                              Leniuch i tyle

                              Comment

                              • adam16
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 9865

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                                Łeee... Piwa z puszki nie pijesz, a chleb z konserwy chcesz jeść?
                                Leniuch i tyle
                                Błeee... zaraz mi się jeden miesiąc w armii wspomina, jak czytam o chlebie z konserwy
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎