Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dorajl
    Junior
    • 10-2005
    • 26

    Oby nie kiszonka...

    Comment

    • Borysko
      Senior
      • 02-2004
      • 1144

      Mnie sie kiedyś przez 2 dni młóta nie chciało wynieść do śmieci.... ciastem chlebowym to nie pachniało

      Comment

      • dziku
        Senior
        • 12-2002
        • 1992

        Wczoraj do grona domowych piekarzy dołączyłem ja - Dziku
        Zanabyłem maszynę za okazyjną cenę 60 zł (jeden pojemnik, dwa mieszadła, 800 W)
        Przez kilka dni gromadziłem wiedzę i przepisy, a wczoraj wystartowałem. Kupiłem na wszelki wypadek gotowca z "Polskich Młynów", ale w końcu zdecydowałem się jednak pierwszy raz zrobić coś samodzielnie - wg przepisu. Zdecydowałem się na "chleb życzeń" opisany na wielkorotnie wspominanym tu Forum Domowym. Wprowadziłem kilka swoich modyfikacji i... wystartowałem
        Pachniało super, a i chlebek wyszedł wspaniale.
        Miałem w planie do niego piwo, ale zanim plan zacząłem realizować wezwano mnie w trybie pilnym na całą noc do pracy (pomimo, ze dyżuru pod telefonem nie miałem wczoraj...)
        Tak więc ledwo co spróbowanym wczoraj wypiekiem nacieszyłem się dopiero dziś na śniadanie... Jak odeśpię noc to będę obmyślał kolejny. Póki co jestem skazany na wypiek maszyną. Piekarnik kuchenki jest w takim stanie, że nie podoła zadaniu. Docelowo maszyną wolałbym ciasto wyrabiać, a w piekarniku piec.

        A oto i chlebek:
        Attached Files
        Last edited by dziku; 12-08-2006, 07:34.
        Dziku


        Comment

        • huanghua
          Senior
          • 10-2005
          • 1910

          Gratuluję. Chleb wygląda pięknie.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • dziku
            Senior
            • 12-2002
            • 1992

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Gratuluję. Chleb wygląda pięknie.
            Dzięki.

            Odespałem i obmyśliłem następny. Postanowiłem mianowicie uzdatnić nieco zakupionego gotowca - po dokładnej analizie jego składu. W zamyśle miał być lekki chlebek mieszany z ziarenkami rodzynkami i dosłownie odrobina kminku. Taki właśnie wyszedł. Połowa wypieku została już wciągnięta przez rodzinę.
            Sam chlebek wygląda tak:
            Attached Files
            Dziku


            Comment

            • dziku
              Senior
              • 12-2002
              • 1992

              Mam pytanie do znawców tematu.
              Czy macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie? Jak tu zrealizować kruszonkę?
              Podkreślam, że na razie nie moge (jak to czyni wiele osób) wyrobić w maszynie, a upiec w piekarniku gdyż nie mam dostępu do tego ostatniego.
              Dziku


              Comment

              • breslauer
                Senior
                • 05-2002
                • 2690

                Ja już od dwóch miesięcy robię chleb tylko na zakwasie. Rezultaty coraz lepsze...

                Comment

                • dorajl
                  Junior
                  • 10-2005
                  • 26

                  Wiamy w klubie! Miło mi czytać, że powiększa się liczba zakwasowców, czyli wielbicieli prawdziwie tradycyjnego chleba!

                  Trzymam kciuki za niesłabnący zapał!!!

                  Comment

                  • huanghua
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 1910

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dorajl
                    Wiamy w klubie! Miło mi czytać, że powiększa się liczba zakwasowców, czyli wielbicieli prawdziwie tradycyjnego chleba!

                    Trzymam kciuki za niesłabnący zapał!!!
                    Ale krzykacz ... i do tego bez profilu
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • cielak
                      Senior
                      • 03-2004
                      • 2890

                      Właśnie wyjąłem kolejne (już nie liczę) dwa bochenki chlebka z piekarnika i 10 bułeczek.
                      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                      Comment

                      • breslauer
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 2690

                        A czy ktoś ma doświadczenia z dodawaniem do chleba słodu np. ciemnego? czy słód trzeba ześrutować przed dodaniem do ciasta, czy może trzeba zalać wodą?

                        Comment

                        • Borysko
                          Senior
                          • 02-2004
                          • 1144

                          Ze slodami nie eksperymentowałem, ale zdażyło mi sie dobarwiać chleb ekstraktem barwiącym. Niewielka ilość daje fajne efekty (kolor plus smak).

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Senior
                            • 07-2004
                            • 2287

                            Ja z kolei dodawałem jasny, suchy ekstrakt słodowy. Razem z miodem i piwem dodaje chlebkowi bardzo fajne posmaki.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • jerzy
                              piwoholik
                              • 10-2001
                              • 4705

                              Bardzo często wrzucam różne słody do chleba - ale nieśrutowane, suche, razem ze słonecznikiem i innym ziarnem.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • dziku
                                Senior
                                • 12-2002
                                • 1992

                                Ponawiam moje dawne pytanie:
                                Czy znacie jakiś przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie do chleba? Nie mam dostępu do dobrego piekarnika więc jest to dla mnie jedyna opcja wykonania takowego ciasta.
                                Dziku


                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎