Jakich drożdży najlepiej użyć do domowego wypieku (bez użycia maszynki)?
							
						
					Chleb - Domowa Piekarnia
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 piekarskichPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyJakich drożdży najlepiej użyć do domowego wypieku (bez użycia maszynki)?Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
 "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
 do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A te są w każdym sklepie. Sprawdź tylko datę przydatności, bo stare baby w małych sklepikach wciskają często kit (a nie drożdżePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maryhhpiekarskich )
							
						Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... )
							
						Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
 Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Lektura "Chłopców z Placu Broni" robi swoje Każdy chciałby należeć do Zbieraczy Kitu Każdy chciałby należeć do Zbieraczy Kitu To inaczej miało być, przyjaciele, To inaczej miało być, przyjaciele,
 To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
 Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
 Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
 Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
 
 Rządzący światem samowładnie
 Królowie banków, fabryk, hut
 Tym mocni są, że każdy kradnie
 Bogactwa, które stwarza lud.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pochwalę się, a co?
 
 Piekę już dawno chlebki u siebie, w bloku, na zwykłej gazówce. Nie wiele zmodyfikowane, ale dodaję co chcę:
 
 Przepis:
 1 kg mąki - dowolna, ja lubię z żytniej;
 3-5 dkg drożdzy, w zależności od ciążaru dodatków, które uzyjemy;
 1 litr ciepłej wody;
 1/4 szklanki dobrze ciepłego mleczka;
 dużą łyżkę oleju;
 dodatki: 7 łyżek stołowych otrąb, albo płatków pszennych lub żytnich, albo, ale już mniej rodzynek lub innego badziewia. Mozna też zrobic z majerankiem = superowy, albo kminkiem itd...
 
 Wykonanie:
 Mąkę przesiewam. Dodaję wodę, olej, dodatki i juz wyrośnięte drożdze, które wczesniej przygotowałam tak:
 do dobrze ciepłego mleczka dodaję drożdze, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu.
 
 Wszystkie składniki mieszam, wcale nie trzeba się męczyć długo, smaruję roztrzepanym białkiem po wierzchu i do nagrzanego piekarnika na ok 45 - 1 godzinki.
 
 Smacznego, aaach no i popić trzeba , a jaki pyszny jest jeszcze gorący, posmarowany masełkiem??!! , a jaki pyszny jest jeszcze gorący, posmarowany masełkiem??!!
 
 Miodzio w gębie.
 
 Pozdrawiam wszystkich wypiekaczy  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 zgłaszam się i ja Piekarnia Mała Łąka
 
 Witajcie !
 Po pierwsze podziękowania dla CarlBerga za ten temat (wypieku chleba).
 Trafiłem tu troche przypadkiem ale jestem mile zaskoczony Waszym entuzjazmem który i mnie sie udzielił.
 Uważałem że pieczenie chleba to taka prozaiczna czynnośc a tu proszę sama radość  
 Piekę chleb już z pół roku w domowej zwykłej kuchence , zawsze się udawał i u znajomych budził podziw a oto przepis:
 (przepis dostałem od znajomego mojej żony)
 1 kg mąki jak najgrubszej pszennej ale nie razowej
 3 szklanki otrąb pszennych
 2 łyżki nasion słonecznika
 2 lyżki nasiaon dyni
 3 łyżki nasion lnu
 1 łyżka soli
 3,5 szklanki ciepłej wody niechlorowanej
 rozczyn
 1 łyżeczka cukru
 1 szklanka mleka
 50 g drożdzy
 4 łyżki mąki z tego kilograma
 
 mleko zagrzać dodać mąkę, cukier i rozkruszone drożdze odstawić do wyrośnięcia.
 Zanim wyrosną drożdze posmatować dwie foremki np. 12x30x8 cm masłem.
 W misce na sucho wymieszać pozostałe składniki jak rozczyn wyrośnie połączyć z zawartością miski, wymieszac dodac jednorazowo letnią wodę wszystko mieszać mocną łyżką ok 5 min.
 Wyłożyć do foremek, przykryć sciereczką i odstawic do wyrośnięcia.
 Ja stawiam na kuchence i podpalam piekarnik po ok 30 min ciasto wyrasta a piekarni jest nagrzany do 200 st. C
 Piec 60-80 min.
 Wyjąć z pieca. Poczekać aż ostygnie wyjąć z foremek pycha.
 Modyfikacje są dopuszczalne
 Pozdrawiam
 Najtańse otręby kupiłem na Bazarze Szambeka w Warszawie tam tez mozna kupić mąki razowe i pozostałe dodatki
 więcej szczegółów o tym chlebie m.mach.w.interia.pl to z tamtąd jest ten przepisComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy pod hasłem "otrąb" kryją się "otręby"?
 Przeszukałam kilka słowników i znalazłam tylko hasło "otręby" z odmianą w dopełniaczu "otrębów".
 Zauważyłam, że słowo "otrąb" używane jest tylko przez ludzi, którzy w lokalizacji mają wpisaną Warszawę. Czy jest to regionalizm jakiś?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 otręby- pisownia i odmiana
 
 Szanowna FITEO co kolwiek to znaczy wyjaśniam i odpowiadam !Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fteoCzy ktoś może mi wyjaśnić, czy pod hasłem "otrąb" kryją się "otręby"?
 Przeszukałam kilka słowników i znalazłam tylko hasło "otręby" z odmianą w dopełniaczu "otrębów".
 Zauważyłam, że słowo "otrąb" używane jest tylko przez ludzi, którzy w lokalizacji mają wpisaną Warszawę. Czy jest to regionalizm jakiś?
 Pominęlaś MAŁY SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY PWN WARSZAWA 1997 str. 517 gdzie jest hasło:
 otręby otrąb albo otrębów
 To nie jest jakiś regionalizm.
   
 Pozdrawiam i  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Sprawdziłam.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapselekSzanowna FITEO co kolwiek to znaczy wyjaśniam i odpowiadam !
 Pominęlaś MAŁY SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY PWN WARSZAWA 1997 str. 517 gdzie jest hasło:
 otręby otrąb albo otrębów
 To nie jest jakiś regionalizm.
   
 Pozdrawiam i 
 Faktycznie obie formy sa poprawne.
 Dzięki za wskazanie źródła.
 
 Wspomnę tylko, że mnie osobiście nie podoba się forma "otrąb" i wolę używać "otrębów".
 
 Tak czy inaczej, trzeba będzie spróbować chleba z otrębami.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zachęcony do własnych wypieków chleba lekturą Waszych uwag, opowieściami Maryhha, degustacją chleba przywiezionego do Świdnicy przez Biermanna mam kilka pytań. Konkretnie chodzi mi o maszynki do sporządzania ciasta i wypieku chleba.
 
 1. Czy maszynka z dwoma mieszadełkami (dwa oddzielne skrzydełka na oddzielnych osiach) zapewnia jakieś lepsze rezultaty mieszania, a potem pieczenia? Czy jest sens dokonywać wyboru tylko wśród tych dwuskrzydełkowych, czy też jest to obojętne dla końcowego efektu, czyli otrzymanego wypieku? Z jednej strony dwa mieszadełka, to teoretycznie lepsze mieszanie. Z drugiej strony, być może te podwójne mają większą podatność na awarie (dwa razy więcej elementów do potencjalnego zepsucia).
 2. Dostępne są maszynki o dwóch kształtach pojemników, w których dokonuje się wypieku. Jedne (zwykle połączone z pojedynczym mieszadełkiem, ale to nie reguła) są podobne do małego kwadratowego wiaderka i jak się wydaje są głębsze. Inne (zwykle z dwoma mieszadełkami) dają chleby bardziej wydłużone, jak się wydaje większe, takie jak zwykłe małe razowce. Które wypieki są "ładniejsze", bardziej odpowiadające standardowym przyzwyczajeniom do wyglądu chleba? Wstępnie wybierałbym maszynkę z bardziej podłużnym pojemnikiem, ale może nie warto na to zwracać uwagi?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zachęcony przez maryhha wziąłem się za wypiek "naszego codziennego chlebka pszennego" wg przepisu CarlBerga. Wszystko robiłem samodzielnie, w newralgicznych punktach pytając o szczegóły osobistej żony. Przy drugim wypieku już o nic nie pytałem. Ponieważ chciałem od razu poeksperymentować w dwóch wypiekach dzięki różnym dodatkom otrzymałym 6 różnych chlebów:
 Wypiek pierwszy:
 - "nasz codzienny chlebek pszenny" bez cudowania i dodatków (nie będę więcej robił takiego "czystego" chleba - mogę podobny kupić w sklepie)
 - ten sam chlebek z kminkiem (pycha, najmilsze wspomnienia z dzieciństwa)
 - ten sam chlebek ze słonecznikiem (też pyszny).
 Wypiek drugi (po cennych konsultacjach z CarlBergiem):
 - z suszonymi śliwkami i suszonymi morelami (zniknął błyskawicznie)
 - ze słonecznikiem i pestkami dyni podsmażonymi lekko na patelni (lepszy niż słonecznikowy nie podpiekany)
 - ze kminkiem i siemieniem lnianym (to będzie "mój" chlebek, jak dla mnie cud).
 
 Oczywiście nie wszystko jeszcze rozumiem. Np. robię 3 bochenki z tego samego ciasta, różne są tylko dodatki - i nie wiem dlaczego każdy chleb jest inaczej wyrośnięty. To samo ciasto, takie same formy, ten sam piec - a wygląd zupełnie inny. Smakowo nic to nie przeszkadza, ale po prostu chciałbym wiedzieć co się dzieje.
 
 Nie żałujcie dodatków. Gdy sypałem kminek i siemię lniane, to bałem się, że za dużo - a okazało się, że w sam raz. Podobnie z innymi dodatkami, trudno przedobrzyć - w gotowym chlebie jest wszystkiego "odpowiednia ilość".
 
 No i sprawię sobie maszynkę do wypieku chleba. Może to brak wprawy, ale cały proces jednego wypieku trwa u mnie tak ze 4 godziny. Trochę za długo, dlatego już zamówiłem maszynkę w Niemczech.
 
 Koleżanki w pracy też się zachęciły do samodzielnego pieczenia i mają za sobą pierwsze wypieki.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jako że posiadam piekarnikPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBergOK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
 Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika. , postanowiłem pobawić się w chlebopieczenie. , postanowiłem pobawić się w chlebopieczenie.
 
 I mam pytanie, zarówno do Autora postu jak i do innych którzy wypiekli chleb z tego przepisu: czy Wam również ciasto klei i lepi się do rąk i miski, tak jak mnie? Uformowanie chleba o jakimś tradycyjnym kształcie graniczy z cudem.
 Im dłużej wyrabiałem ciasto kleiło się ono niby coraz mniej, ale z czasem pomyślałem, że to mi się chyba tylko tak wydaje.
 Czy dosypanie mąki (a jeśli tak, to której: pszennej czy razowej?) coś by tu pomogło? Nie chciałbym popsuć wypieku, więc pytam się... 
 
 PS Dwa już wypiekłem, jeden luzem baaardzo fantazyjnie uformowany , drugi wypiekłem w foremce, ale do trzeciego nie podejdę dopóki nie będę wiedział jak zrobić żeby się nie lepiło i kleiło , drugi wypiekłem w foremce, ale do trzeciego nie podejdę dopóki nie będę wiedział jak zrobić żeby się nie lepiło i kleiło . .
 
 PS II Super zabawa! Licząc jednak koszty ingrediencji - domowy chleb nie jest tani. Ale wszak nie to się liczy, bo zabawa jest przednia.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Robiłem ten chleb i miałem taką samą przygodę. Musiałem dosypać mąkę (kilkakrotnie w małych porcjach). Starałem się dosypać po równo obu rodzajów mąki. Uznałem, że źle wymierzyłem proporcje i ciasto było zbyt rzadkie na początku. Chlebek okazał się całkiem przyjemny i wyrósł naprawdę mocno.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek(...)I mam pytanie, zarówno do Autora postu jak i do innych którzy wypiekli chleb z tego przepisu: czy Wam również ciasto klei i lepi się do rąk i miski, tak jak mnie (...)MM961
 4:-)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 przy urabianiu się klei (pewnie do wszystkiego ) )
 ale z czasem urabiania ciasto robi się gładkie i odrywa się od rąk. mimo to nadal się klei.
 kiedy odstawisz je do wyrośnięcia i po tym czasie zabierzesz się za formowanie bochenków - nadal bedzie się kleić 
 robisz wiec tak: dzielisz ciasto na części, obtaczasz je w mące, formujesz bochenki i do pieca Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM! Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
 "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
 do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Bock, 16,2% ekstr., 6,1 alk. Bock, 16,2% ekstr., 6,1 alk.
 
 Aromat - słodowy, chleb razowy, karmel, nuty palone
 Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, cieniutka koronka na dłużej
 Barwa bardzo mocna herbaciana esencja
 Wysycenie - łagodne, ale trochę musuje
 Smak - wyraźny razowy chleb,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-12, 23:23
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ... Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...- 
							Channel: Włochy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar z bawarskiej Szwabii będący częścią majątku książęcej rodziny Oettingen-Wallerstein. Browar z bawarskiej Szwabii będący częścią majątku książęcej rodziny Oettingen-Wallerstein.
 
 Co prawda mają na rozkładzie podobne piwo:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-hell-original
 
 ale to...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy).... Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 O minibrowarze: O minibrowarze:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
 
 ekstr. 7%
 alk. 3%
 IBU 23
 
 Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
 ...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment