Musze spróbować upiec chlebek, mam doświadczenie upiekłem już 1 karpatkę i pare rzeczy przypadkowo , po za tym umiem upiec kiełbasę i jajka ( lepiej od żony). Moja żonka piecze milion różnych ciast a ja w kółko kiełbase na grilu - już czas to zmienić i upiec chlebek.
							
						
					Chleb - Domowa Piekarnia
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witajcie.
 Od kilku miesięcy sobie czytam i słucham. Nie odzywałam się, bo nie miałam sukcesów w piekarnictwie. Testowałam maszynę AFK - bez sukcesów. Jedyny chlebek jaki mi wyszedł to w czasie, kiedy przez przypadek wyłączyłam maszynę z prądu w trakcie rośnięcia ciasta. Użyłam awaryjnie piekarnik i wszystko przebiegło jak najlepiej. Słowem: niemiecka maszyna AFK z dwoma mieszadłami nadaje się tylko do śmieci. Teraz testuję Clatronica BBA 2785 i już za pierwszym razem udał mi się chlebek pszenno-żytni. Mam tylko takie drobne spostrzeżenia. Na spodzie wypiek jest bardziej zwarty, na górze - puszysty. W efekcie u góry przy krojeniu się kruszy. Czy Wy tez macie takie problemy z wypiekami z maszynki?
 pozdrawiamComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ostatnia zmiana dokonana przez mluk; 2005-06-21, 10:28."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin FranklinComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wygląda na "taki jak lubię...........z zakalcem"Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlukKusiliście strasznie tymi pysznymi chlebkami, więc się przekonałem i zrobiłem.
 
 Pszenno-żytni z cebulką. Smaczny Polecam wszystkim, bo zrobienie dobrego chleba jest łatwiejsze od zrobienia dobrego piwa. Polecam wszystkim, bo zrobienie dobrego chleba jest łatwiejsze od zrobienia dobrego piwa.  Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli. Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Czy z zakalcem, czy nie...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepeszWygląda na "taki jak lubię...........z zakalcem" Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli. Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.
 Smaczy, naprawdę."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin FranklinComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Całkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak Z gotowca nie smakuje tak jak własnoręcznie wyrabiany. Z gotowca nie smakuje tak jak własnoręcznie wyrabiany.
  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseCałkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.     A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
							
						Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki. A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
							
						Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
 1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
 
 Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
 Mein Schlesierland, mein Heimatland,
 So von Natur, Natur in alter Weise,
 Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
 Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
 
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ależ ja piszę o ręcznym wyrabianiu. Nie mam maszyny i wcale mi jej nie brakuje.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot     A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak? A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
 Rozómiem - FCJP Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-07-02, 15:46. Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-07-02, 15:46.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Gotowe mieszanki dostałam w prezencie, a wiadomo... darowanemu koniowi itd. Testuję tę maszynę, bo też ją dostałam w prezencie od tej samej osoby co mieszanki. Zdecydowanie bardziej wolę własnej roboty mieszanie ze znacznym dodatkiem mąki żytniej i piekarnik. A już na prawdę jestem szczęśliwa jak mogę upiec taki chlebek u kogoś na wsi w tzw. "dachówce" . Jak już wrócę do metod tradycyjnych - nie omieszkam Wam zaprezentować efekty. Testuję tę maszynę, bo też ją dostałam w prezencie od tej samej osoby co mieszanki. Zdecydowanie bardziej wolę własnej roboty mieszanie ze znacznym dodatkiem mąki żytniej i piekarnik. A już na prawdę jestem szczęśliwa jak mogę upiec taki chlebek u kogoś na wsi w tzw. "dachówce" . Jak już wrócę do metod tradycyjnych - nie omieszkam Wam zaprezentować efekty.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nad J. Wdzydze znajduje się miejscowość Wdzydze Kiszewskie. I w tych oto Wdzydzach mieści się skansen, a w skansenie tradycyjna piekarnia z tradycyjnym piecem opalanym drzewem. Chleb, który tam piecze piekarz jest rewelacyjny!!! Ludzie zbaczają po 150 km, żeby mieć możliwość kupna tego tradycyjnego wiejskiego kaszubskiego cudu... Jadłam i polecam. Nawet mój małżonek się zachwycił. Jadłam i polecam. Nawet mój małżonek się zachwycił.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No, z tym minimalnie to nie jest do końca prawda. Gotowce zawierają polepszacze, w związku z tym szanse, że chleb nie uda się są minimalne. A żeby samodzielnie robiony chlebek się udał, to już kwestia doświadczenia i nieraz także szczęscia. Nie mówię tu oczywiście o przepisie podstawowym (woda, mąka pszenna jasna, sól, drożdże), ale o "prawdziwym" chlebie, tzn. na zakwasie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseCałkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Bock, 16,2% ekstr., 6,1 alk. Bock, 16,2% ekstr., 6,1 alk.
 
 Aromat - słodowy, chleb razowy, karmel, nuty palone
 Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, cieniutka koronka na dłużej
 Barwa bardzo mocna herbaciana esencja
 Wysycenie - łagodne, ale trochę musuje
 Smak - wyraźny razowy chleb,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-12, 23:23
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ... Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...- 
							Channel: Włochy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar z bawarskiej Szwabii będący częścią majątku książęcej rodziny Oettingen-Wallerstein. Browar z bawarskiej Szwabii będący częścią majątku książęcej rodziny Oettingen-Wallerstein.
 
 Co prawda mają na rozkładzie podobne piwo:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-hell-original
 
 ale to...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy).... Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 O minibrowarze: O minibrowarze:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
 
 ekstr. 7%
 alk. 3%
 IBU 23
 
 Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
 ...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
  
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment