Oby nie kiszonka...
							
						
					Chleb - Domowa Piekarnia
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wczoraj do grona domowych piekarzy dołączyłem ja - Dziku  
 Zanabyłem maszynę za okazyjną cenę 60 zł (jeden pojemnik, dwa mieszadła, 800 W)
 Przez kilka dni gromadziłem wiedzę i przepisy, a wczoraj wystartowałem. Kupiłem na wszelki wypadek gotowca z "Polskich Młynów", ale w końcu zdecydowałem się jednak pierwszy raz zrobić coś samodzielnie - wg przepisu. Zdecydowałem się na "chleb życzeń" opisany na wielkorotnie wspominanym tu Forum Domowym. Wprowadziłem kilka swoich modyfikacji i... wystartowałem 
 Pachniało super, a i chlebek wyszedł wspaniale.  
 Miałem w planie do niego piwo, ale zanim plan zacząłem realizować wezwano mnie w trybie pilnym na całą noc do pracy (pomimo, ze dyżuru pod telefonem nie miałem wczoraj...)
 Tak więc ledwo co spróbowanym wczoraj wypiekiem nacieszyłem się dopiero dziś na śniadanie... Jak odeśpię noc to będę obmyślał kolejny. Póki co jestem skazany na wypiek maszyną. Piekarnik kuchenki jest w takim stanie, że nie podoła zadaniu. Docelowo maszyną wolałbym ciasto wyrabiać, a w piekarniku piec.
 
 A oto i chlebek:Ostatnia zmiana dokonana przez dziku; 2006-08-12, 07:34.Dziku
 
 
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dzięki.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaGratuluję. Chleb wygląda pięknie.
 
 Odespałem i obmyśliłem następny. Postanowiłem mianowicie uzdatnić nieco zakupionego gotowca - po dokładnej analizie jego składu. W zamyśle miał być lekki chlebek mieszany z ziarenkami rodzynkami i dosłownie odrobina kminku. Taki właśnie wyszedł. Połowa wypieku została już wciągnięta przez rodzinę.
 Sam chlebek wygląda tak:Dziku
 
 
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Mam pytanie do znawców tematu.
 Czy macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie? Jak tu zrealizować kruszonkę?
 Podkreślam, że na razie nie moge (jak to czyni wiele osób) wyrobić w maszynie, a upiec w piekarniku gdyż nie mam dostępu do tego ostatniego.Dziku
 
 
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ale krzykaczPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dorajlWiamy w klubie! Miło mi czytać, że powiększa się liczba zakwasowców, czyli wielbicieli prawdziwie tradycyjnego chleba!      
 
 Trzymam kciuki za niesłabnący zapał!!! ... i do tego bez profilu ... i do tego bez profilu W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja z kolei dodawałem jasny, suchy ekstrakt słodowy. Razem z miodem i piwem dodaje chlebkowi bardzo fajne posmaki.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
 
 Thou shallt not spilleth thy beer!
 
 Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Bock, 16,2% ekstr., 6,1 alk. Bock, 16,2% ekstr., 6,1 alk.
 
 Aromat - słodowy, chleb razowy, karmel, nuty palone
 Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, cieniutka koronka na dłużej
 Barwa bardzo mocna herbaciana esencja
 Wysycenie - łagodne, ale trochę musuje
 Smak - wyraźny razowy chleb,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-12, 23:23
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ... Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...- 
							Channel: Włochy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar z bawarskiej Szwabii będący częścią majątku książęcej rodziny Oettingen-Wallerstein. Browar z bawarskiej Szwabii będący częścią majątku książęcej rodziny Oettingen-Wallerstein.
 
 Co prawda mają na rozkładzie podobne piwo:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-hell-original
 
 ale to...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy).... Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 O minibrowarze: O minibrowarze:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
 
 ekstr. 7%
 alk. 3%
 IBU 23
 
 Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
 ...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment