Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pbp
    Member
    • 02-2005
    • 37

    #16
    1# Sok spod ogórków - wypić większość, do nowego nastawu można dodać trochę starego, jest istotnie trochę szybciej. Nie należy robić w całości na starym soku ogórkowym - potrafią (czasem już za drugą iteracją, czasem później) robić się takie... dziwne, w smaku nie bardzo przyjemne. Natomiast kilka mililitrów tylko może pomóc.

    2# Czosnek, czosnek, czosnek, chrzan, chrzan, chrzan, gorczyca, gorczyca, liście (dla garbników, co by ogórki były jędrniejsze) - dębu, wiśni. Widziałem też kiedyś zamiast liści kawałek kory dębowej.

    3# Kolejny świetny pomysł to liście winogron. Całe duże liście, lekko zwinięte, wyjmujesz po 3-4 dniach, i robisz w nich gołąbki czy inne dolmadosy. Np na takim liściu kładziesz delikatnie i cieniutko rozklepany kawałek polędwiczki wieprzowej, na to pieprz świeżo zmielony, łyżkę podsmażonej cebuli albo pasty z upieczonego czostku, zawijasz, wiążesz nitką, i poddajesz dalszej obróbce termicznej, np podduszeniu (na ten przykład w piwie).

    4# I mam nadzieję że ukiszonego czosnku nie wyrzucasz. Pyszność to bowiem nad pysznościami.
    Last edited by pbp; 11-07-2005, 20:07.

    Comment

    • cielak
      Senior
      • 03-2004
      • 2890

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
      Błąd, błąd, błąd. Wodę spod ogórków należy wypić "następnego dnia", a nowe ogórki nastawić w świeżej.
      Popieram!!
      I do świeżo nastawionych ogórków na wierzch położyć piętkę z chleba. Pomaga szybciej się ukisić i dodaje kwaśności.
      Mniam..
      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

      Comment

      • may
        Senior
        • 01-2002
        • 1508

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Ale mówisz serio, czy zgadujesz?
        Tym razem nie żartuję

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #19
          No, to dziś nastawiam, na nowej wodzie z odrobiną starej, starą wodę butelkuję, wsadzam do lodówki i postaram się w piątek dorobić się kaca na sobotę, żeby ta woda się przydała
          Nie będzie to trudne, bo Andi przyjeżdża
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • ZIOMEK2
            Gość
            • 09-2004
            • 2523

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Właśnie niecały tydzień temu sobie takie coś zapodałam do słoja (standardowy przepis: ogórki, czosnek, czosnek, czosnek, jeszcze raz czosnek, chrzan i koper + woda lekko osolona) i mam pytanie do bardziej doświadczonych w kiszeniu ogórków, jesli tacy są tutaj - skąd się bierze fakt, ze z niektórych ogórków wychodzą kapcie? Nie w sensie smakowym, tylko wiecie, takie puste w środku. Niektóre takie własnie mam.
            Kupuję ogórek gruntowy i twardy ( do kiszenia większe i proste - bez konkretnej odmiany - sprawdzone ),
            unikam zakupu w hipermarketach ( tych z Chin... ), przed kiszeniem moczę je w zimnej wodzie ( około 3 godzin ) i... to już prawie wszystko !?

            Sól jak sól ( może spróbuj Vegety ? ).
            Jeśli tylko trzymam się powyższego to mi ( nam ) " wychodzą ".

            Ty na pewno kupiłaś szklarniowo - marketowy ?

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2

              Ty na pewno kupiłaś szklarniowo - marketowy ?
              Ty Ziomek, chyba chcesz mnie obrazić
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • ZIOMEK2
                Gość
                • 09-2004
                • 2523

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Ty Ziomek, chyba chcesz mnie obrazić
                Absolutnie nie !
                Tylko czasami jak się pomylę i żle kupię ( zostanę oszukany ! ) to też mi wychodzą " bambosze ".
                Zrób lepiej Utopence ( pożywniejsze i pewniejsze ), chyba ostatnio dobrze Ci " wyszły " ( te co tam Slavoy prezentował w słoiku zimą ( ? )).

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #23
                  Parówki są cały rok, a ogórki tylko w lecie. Proszę nie rozmydlać tematu

                  A po za tym - ogórki też mi wyszły dobre, nawet te kapcie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    Gość
                    • 09-2004
                    • 2523

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    a ogórki tylko w lecie.
                    Na zimę nie robisz ogórków ?

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      Gość
                      • 09-2004
                      • 2523

                      #25
                      ... i chyba się nie dowiem !?

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #26
                        Nie, nie robię.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #27
                          Dzis postawiłam drugą "warkę"
                          Tym razem dorzucilam kolendry, gorczycy i dwa liście laurowe. I dodałam 100 ml wody z poprzednich ogórków. Reszta, w słoju w lodowce, czeka na mojego sobotniego ewentualnego kaca
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Simon
                            † 1964-2008 Piwosz w Raju
                            • 02-2001
                            • 993

                            #28
                            Dodaj liść dębu ! koniecznie !
                            Simon

                            Comment

                            • garfunkel
                              Senior
                              • 04-2005
                              • 1068

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
                              Dodaj liść dębu ! koniecznie !
                              Skąd Ty to wiesz, Simonie?

                              Comment

                              • ZIOMEK2
                                Gość
                                • 09-2004
                                • 2523

                                #30
                                Już nie widziwiajcie - proste, zwykłe są najlepsze...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎