Pinta, Hopzz_Chapter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13265

    #1

    Pinta, Hopzz_Chapter

    Hazy Pale Ale,
    12% ekstr.
    4,7% alk.

    Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

    Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy (lekkie tropiki), jest minimalny czosnek/siarka tak jak w świeżym, dzikim chmielu
    Piana - wysoka, średnia trwałość, ale kożuszek zostaje do końca
    Barwa - mętna żółto-słomlowa
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - chmiel bardzo wyraźny i świeży, ale nie oddaje owocowych niuansów. Są lekkie owoce z pogranicza tropików i chyba jednak bardziej cytrusów, ale co dokładnie...no chmiel. Lekki kwasek sugeruje bardziej cytrusy, jest też trochę pikantności, mało słodu, lekko płatki owsiane, wytrawne. Goryczka łagodna.
    Treściwość - lekkie piwo, mało treści

    Rześkie, dobrze pijalne. Zastanawiam się, czy ta jedna z nowych form spracowania chmielu wyciąga z niego pożądane elementy. Bo tego chmielu, takiego świeżego jest dużo, ale nie bucha soczystymi owocami. Być może trzeba byłoby sprawdzić to na citrze, która ma wyrazisty i charakterystyczny profil. Nie wiem. Takie spostrzeżenia bardzie wokół nowych form spracowania chmielu niż samego piwa, które jest sesyjnie, leciutkie, co uwydatniło wyrazisty profil chmielowy. Ciekawostka.

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...