Tez zrobilem to cudo.
24h fermentacji. Po 12h w piwnicy pierwsza degustacja.Narazie slabo nagazowane, dosc czuc cytrynke( moze dlatego ze wrzucilem troche wiecej do butelek)
Do jednej wrzucilem suszona miete ale tego jeszcze nie probowalem. Czytalem cos o dodawaniu imbiru- napewno wyprobuje.
Narazie wogole nie czuc drozdzy.Zobaczymy pozniej
Kwas chlebowy
Collapse
X
-
Nie przerywałem procesu fermentacji, może tajemnica tkwi w ilości drożdży (trzeba dać malutko) 1 do 1,5 dkg na 8-10 litrów.Leave a comment:
-
Ja zawsze rumienię chleb. Z tą skórka to muszę spróbować. Ten kwas po zlaniu do butelek stoi u mnie około 48 godzin w temp pokojowej, a potem w lodówce. Póki nie jest starszy niż tydzień, jest znośnie, ale po 2 tyg, to już zaczyna cuchnąć drożdżami. Może jakoś jednak przerywasz ten proces fermentacji, bo jak inaczej?Leave a comment:
-
Aha, i powiedz jeszcze jakiego chleba używałeś. Bo jak u nas są czysto żytnie, to zwykle jasne, a jak ciemne, razowe, to z dodatkiem pszenicy. Z kolei jak w jednym sklepie wreszcie trafiłem na czarny, żytni chleb litewski, to miał w sobie pełno kminku... ciężko dostać odpowiedni.
Dobre efekty daje przypieczenie w piekarniku (karmelowe posmaki) koniecznie skórka z cytryny (umyta, sparzona). Drożdże piekarnicze zwykłe, nic nie capią po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-12-17, 18:59.Leave a comment:
-
Aha, i powiedz jeszcze jakiego chleba używałeś. Bo jak u nas są czysto żytnie, to zwykle jasne, a jak ciemne, razowe, to z dodatkiem pszenicy. Z kolei jak w jednym sklepie wreszcie trafiłem na czarny, żytni chleb litewski, to miał w sobie pełno kminku... ciężko dostać odpowiedni.Leave a comment:
-
Dobra, a powiedz mi proszę jakich drożdży używałeś? Mówisz, że po 2 tygodniach smak drożdży znika, a u mnie rozrywa butelki i po 2 tygodniach to już prawie wyłącznie drożdżami jedzie. Najlepszy z tych co robiłem był po 3 - 4 dniach od zabutelkowania. Ja używałem piekarskich świeżych lub suszonych - efekt taki sam.Leave a comment:
-
Nastawiłem kwas po raz trzeci i to podwójną porcję tj. 10 litrów, smakuje mi ten napitek i produkcja bardzo prosta.
Odkryłem też dlaczego jest taki smaczny i tak doskonale gasi pragnienie, wykonałem pomiary BLG, początkowe wynosiło 8 a końcowe 1 co daje 3,5%wiec absolutnie nie jest to napój bezalkoholowy jak sam pisałem we wcześniejszych postach.
Całe szczęście, że odkryłem tę zaskakującą własność, co prawda pije sie ten specyfik w małych ilościach ( szklaneczka wystarczy aby skutecznie ugasić pragnienie).
Nie wyobrażam sobie tłumaczenia władzy, że piłem kwas chlebowy i stąd ten stan wskazujący na spożycie.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykMocnej cherbaty to on pewnikiem nie będzie. Może być co najwyżej mocnej herbaty
Ale dałem ciała.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Nastw drugi kwasu chlebowego.
Chcąc porawić kolor oraz uzyskać więcej smaczków karmelowych zjarałem kromale w piecu do tego stopnia, że kolor będzie raczej słabej kawy rozpuszczalnej niż mocnej cherbaty.
1/3 skórki z cytryny zostawiłem do końca tj. do czasu butelkowania, czyli jutro.
Aromat jest mocniejszy bardziej zdecydowany ładnie podkreślony nutką cytryny.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.Leave a comment:
-
Nastw drugi kwasu chlebowego.
Chcąc porawić kolor oraz uzyskać więcej smaczków karmelowych zjarałem kromale w piecu do tego stopnia, że kolor będzie raczej słabej kawy rozpuszczalnej niż mocnej cherbaty.
1/3 skórki z cytryny zostawiłem do końca tj. do czasu butelkowania, czyli jutro.
Aromat jest mocniejszy bardziej zdecydowany ładnie podkreślony nutką cytryny.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.Leave a comment:
-
Kwas chlebowy
Przepisy na kwas chlebowy podają, że jest gotowy do spożycia po 3 dniach, mój nastaw osiągnął najlepszy smak po 2 tygodniach (może za chłodno jest ? ).
Zmiany smakowe podobne do tych w piwie, zniknął zupełnie smak drożdży, wybił się natomiast karmel. Kwaskowatość wyszlachetniała przypominając nieco smak taniego piwa pszenicznego. Jednym słowem będę robił kwasychoć pogoda bardziej nastraja na koźlaka czy portera. Dodatkowym atutem tego smacznego napiku jest jego znikomy pracent alkoholu więc mogę śmiało popijać podczas dyżurów.
Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 03:28 -
-
Browar z Turyngii w posiadaniu właścicieli frankońskiego browaru Leikeim.
https://www.brauerei-altenburg.de/
Ekstr. 10,3%
Alk. 3,5%
IBU 17
Schankbier - lekkie, jak w Czechach "výčepní"
Chmiel lokalny odmian: Mandarina Bavaria,...-
Channel: Niemcy
-
-
Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
...3 Photos-
Channel: Estonia
-
-
Po stracie Krymu przez Ukrainę, trzeba było znaleźć jakiś nowy kawałek wybrzeża, by miłośnicy wypoczynku nad Morzem Czarnym mogli tam tłumnie zjeżdżać. Wybór padł na kawałek brzegu w pobliżu ujścia Dniestru. Ostatnimi latami nastąpił tam szybki rozwój infrastruktury turystycznej....3 Photos
-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: