Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polski a'la Sambal

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Senior
    • 02-2005
    • 1968

    #16
    W zeszłym roku nie zrobiłem tego sambalu, ale wczoraj otworzyłem ostatni słoik (ten co jeszcze sprzed 2 lat) - dobry, i tyle.
    Ktos pytał o ilość soli - nie pamiętam - zawsze do smaku.

    A w Nowy Rok, w Istebnej, uwarzyliśmy 20 litrowy gar... kwaśnicy! Prawdziwej, góralskiej. Na ichniejszych komponentach.
    Jak kiedyś tu jeszcze zabawię na dłużej, to napiszę o tym. No bo niby nic - prostota - ale w gębie niebo.

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
      A w Nowy Rok, w Istebnej, uwarzyliśmy 20 litrowy gar... kwaśnicy! Prawdziwej, góralskiej. Na ichniejszych komponentach.
      Jak kiedyś tu jeszcze zabawię na dłużej, to napiszę o tym. No bo niby nic - prostota - ale w gębie niebo.
      Czyli kapuśniak
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • żąleną
        Sojowe Oddziały Bojowe
        • 01-2002
        • 13239

        #18
        Papryka po 3 zł, więc kupiłem 3 kilo i zrobiłem sambal. Przepis jak wyżej, tylko nie bawiłem się w żadne łyżki pieprzu i chili, ale wrzuciłem do miksera 150 gram papryczek, które część forumowiczów miała okazję dziabnąć na zlocie.

        Efekt ze wszech miar prawidłowy, tylko kosztowo wyszło podobnie jak sklepowe.

        Comment

        • abernacka
          Senior
          • 12-2003
          • 10837

          #19
          W ostatni weekend poczyniłem na próbę swoją wersję sambalu.
          Zmiksowałem pół kilo papryki czerwonej, 150 gram papryczek habanero i jedną cebulę czerwoną. Po odparowaniu dodałem odrobinę soli i oregano. Ku memu zadowoleniu, całość wyszła całkiem zgrabnie. Lekko pikantna pasta idealnie zastępująca popularny kechup.
          Ps. Zastanawia mnie, po co dodajecie ocet, olej i cukier?
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Senior
            • 12-2003
            • 10837

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)
            Zmiksowałem pół kilo papryki czerwonej, 150 gram papryczek habanero i jedną cebulę czerwoną. (...)?
            Zapomniałem wspomnieć, że zmiksowałem również cztery ząbki czosnku.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • żąleną
              Sojowe Oddziały Bojowe
              • 01-2002
              • 13239

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Ps. Zastanawia mnie, po co dodajecie ocet, olej i cukier?
              Trochę do smaku, ale głównie w ramach utrwalacza. Można też sypnąć od serca soli, tak konserwuje ostrą pastę paprykową matka mojej znajomej Węgierki.

              Comment

              • abernacka
                Senior
                • 12-2003
                • 10837

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Trochę do smaku, ale głównie w ramach utrwalacza. (...)
                Przecież wystarczy całość spasteryzować bez dodawania ani tłuszczu ani octu.
                Chyba, że faktycznie chce się tyle jej zrobić, aby starczyło na długie lata.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • żąleną
                  Sojowe Oddziały Bojowe
                  • 01-2002
                  • 13239

                  #23
                  Ja zwykle robię z 3 kilogramów, więc dla świętego spokoju dodaję utrwalaczy. Poza tym i tak lubię jeść tłusto i niezdrowo.

                  Comment

                  • abernacka
                    Senior
                    • 12-2003
                    • 10837

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)tak lubię jeść tłusto i niezdrowo.
                    To akurat widać
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • żąleną
                      Sojowe Oddziały Bojowe
                      • 01-2002
                      • 13239

                      #25
                      Wiesz coś, czego nie wiem?

                      Dawno już nie robiłem sambalu, muszę w końcu wyciągnąć te 3 kg papryki z zamrażarki, tylko odkąd zamknęli pobliski sklep z "chińszczyzną", mam problem z dostaniem ostrych papryczek w rozsądnej cenie. W kalafiurze za 100 g zwykłego chilli wołają 15 zł...

                      Comment

                      • abernacka
                        Senior
                        • 12-2003
                        • 10837

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...) W kalafiurze za 100 g zwykłego chilli wołają 15 zł...
                        Habanero w Bomi kosztuje 70zł za kilogram.
                        Last edited by abernacka; 14-12-2010, 13:34.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • żąleną
                          Sojowe Oddziały Bojowe
                          • 01-2002
                          • 13239

                          #27
                          No to pozazdrościć, bo u mnie w okolicy tylko to samo chilli co w kalafiurze i tak samo drogo...

                          Comment

                          • emes
                            Nadszyszkownik Chmielowy
                            • 08-2003
                            • 4275

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            .... mam problem z dostaniem ostrych papryczek w rozsądnej cenie. W kalafiurze za 100 g zwykłego chilli wołają 15 zł...
                            W Bluecity są ostre papryczki z Tajlandii za 8.90 zł za 100 gram. Kupowałem w ostatnią sobotę, więc cena "świeża".

                            Comment

                            • emes
                              Nadszyszkownik Chmielowy
                              • 08-2003
                              • 4275

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              ...
                              Ps. Zastanawia mnie, po co dodajecie ocet, olej i cukier?
                              Ocet wzbogaca smak, olej, jeśli jest to oliwa z oliwek, też wzbogaca smak, ma walory zdrowotne. Jeśli sambala nie pasteryzyjesz, to ta oliwa pomaga też lepiej przyswajać witaminy np z papryki, cebuli, czosnku. Cukru nie dodaję, więc się nie wypowiadam, dlaczego ktoś go dodaje.

                              Comment

                              • abernacka
                                Senior
                                • 12-2003
                                • 10837

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...) to ta oliwa pomaga (...)
                                Brakuje tobie oliwy/oleju/tłuszczu w innych potrawach? Mnie nie.
                                Natomiast, jeżeli chodzi o ocet znam znakomitsze produkty, które wzbogacają smak potraw i sosów.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎