Gulasz z soczewicy dla Angasca i Żony

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Basik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1308

    #1

    Gulasz z soczewicy dla Angasca i Żony

    Składniki ( 6 porcji)
    40 dag soczewicy
    2 cebule
    2 łyżki masła
    2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
    40 dag wołowiny bez kości ( jedliśmy z Piotryem ten gulasz, gdy nie jadłam mięsa, więc tą wołowinę sobie odpuściliśmy)
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    2 szklanki bulionu ( może być z kostki)
    30 dag konserwowych pomidorów z sosem
    sól
    pieprz
    mielona papryka
    zielenina

    1. Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla, podlać bulionem, udusić na miękko pod przykryciem ( jak wspomiałam, ten pkt. w zależności od upodobań, można sobie odpuścić).
    2. Soczewicę opłukać, zalać wodą, ugotować.
    3. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pomidory, soczewicę i fasolkę z puszki, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, połączyć z uduszonym mięsem, zagotować ( jeśli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać bulionu, a kto lubi bardzo gęstą, może dodać zasmażkę), posypać zieleniną. Podawać z pieczywem lub ziemniakami ( ja tam myślę, że ziemniaki nie pasują, ale podaję zgodnie z przepisem).

    Ponieważ to przepis z jakiejś babskiej gazety, to gdyby to kogoś interesowało, podali również takie informacje:
    1 porcja ok 480 kcal
    białka 43 g
    węglowodany 49 g
    tłuszcze 18 g
    cholesterol 60 mg
    błonnik 1 g
    sód 58 mg
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #2
    No dzięki wielkie
    Nie spodziewałem się.
    Pracuję nad zestwaem przepisów dla Was, ale to jeszcze chwilę potrwa. Wiosna przyszła i ogród wzywa, kusząc słonkiem, zapachami i grillem
    A przy okazji grabiami, sekatorem, łopatą itp...

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #3
      Tak na szybko mały przepisik na tatara z łososia: Łososia należy dokładnie sprawdzić pod kątem występowania ości i ewentualnie je usunąć. Następnie miękkim nożem do ryb należy oddzielić mięsko od skóry. Mięsko pociąć na plastry, później na słupki i na kosteczkę. Następnie siekać nożem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Później mięsko skropić cytryną lub limonką, popieprzyć białym pieprzem i wymieszać. Zostawić na pół godzinki.
      Cytryna ma na celu zninimalizowanie zapachu ryby oraz zachowanie koloru.
      W międzyczasie można pokroić ogórka kiszonego i cebulkę białą w kosteczkę. Cebulkę drobniuteńko, ogórka niekonieznie. Po pół godzienie łososia mieszamy z żółtkiem jajka. Ważne by nie było tam białka, bo zepsuje smak i wygląd.
      Serwujemy na małych salaterkach przybranych po bokach : z jednej strony cebulką a z drugiej ogórkiem. Można też w jednej dużej salaterce. Wówczas na jej środek wykładamy żółtko jajka. Całóść przybieramy zielskiem jak natka czy szczypiorek. Do tego obowiązkowo bardzo mocno zmrożona czysta wódka.
      Małe salaterki można umieścić na nieco większych, wypełnionych kruszonym lodem i przybranych plasterkiem cytryny.
      Taka moja wariacja, to tatar podawany na łódeczkach z kopru włoskiego.
      Koper włoski rozdzielamy na łódeczki. Opiekamy w piekarniku około 15 minut w 180*. Po ostygnięciu łódeczki napełniamy tatarem i dekorujemy jak wyżej.
      Wówczas jest to przekąska do chapnięcia na raz pod wódeczkę.
      Tatar z łososia super współgra smakowo z koperkiem. Można go użyć jako przybranie, lub domieszać do mięska.
      UWAGA !!!
      Tatara z łososia nie solimy!!! Ewentualnie można wykorzystać kryształy soli morskiej jako przybranie.
      Smacznego.

      Comment

      • Basik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.06
        • 1308

        #4
        Piotry już skacze ze szczęścia

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • pebejot
          Finlandia, Helsinki, Sofiankatu 2, Helsinki Bryggeri Brewhouse
          pebejot
          Sporych rozmiarów browar restauracyjny w samym centrum Helsinek kilka kroków od zatoki, schowany w jednej z wybrukowanych uliczek.
          Wejście prowadzi przez małe pomieszczenie z barem, dalej przejście na duży dziedziniec ze sporym ogródkiem i osobnym barem letnim w drewnianej budzie. Tuż...
          2025-07-07, 11:28
        • pebejot
          Finlandia, Turku, Eerikinkatu 18, Brewery Restaurant Koulu
          pebejot
          Browar restauracyjny w centrum Turku, przy jednej z głównych arterii, mieszczący się w zabytkowej kamienicy.
          Tak się złożyło, że w sobotę 21 czerwca restauracja była zamknięta (święto narodowe), ale działał na zapleczu ogródek z osobnym barem i Food Truckiem w jednym.
          Po...
          2025-07-06, 08:28
        • pebejot
          Boží Dar 279, Pivovar Červený Vlk
          pebejot
          W zeszłym roku rozpoczął działalność browar restauracyjny Červený Vlk, zlokalizowany w najwyżej położonym mieście w Czechach Boží Dar.
          Minibrowar znajduje się na wysokości 1028 m n.p.m. tuż przy niemieckiej granicy w Rudawach.
          Niecałe 4 kilometry stąd po drugiej stronie granicy jest miejscowość...
          2021-10-14, 15:48
        • dadek
          Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
          dadek
          Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
          2024-10-05, 00:49
        • dadek
          Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
          dadek
          Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
          Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
          2024-09-13, 00:59
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...