Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jogurt

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Jogurt

    Jako, że właśnie przed chwilą spożyłem kufel własnej produkcji jogurtu i czuję, że dawno sobie tak nie dogodziłem jak tą konsumpcją, zatem czuję się zobowiązany...

    1 litr mleka 3,2%, szklanka soku przecierowego o wybranym smaku (np. jabłkowo-bananowy), 3 lub 4 łyżki jogurtu celem zaszczepienia lub też możemy nabyć kultury bakterii jogurtowych (widziałem je u piwodzieja).

    Wszystko to wlewamy do 1,5 litrowej butelki, zakręcamy, wstrząsamy i kładziemy na umiarkowanym źródle ciepła (np. grzejniku).

    Po 6 godzinach powinien byc już gotowy i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Po schłodzeniu.. spożywamy.

    Opróżniony kufelek pięknie pachnie, niektóre składniki aromatu jako żywo przypominają aromat znany z piw belgijskich.

    Smacznego.

  • #2
    Można zaszczepić jogurtem "kupnym"
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • #3
      Tak tez napisałem: 3 lub 4 łyżki jogurtu celem zaszczepienia.
      Anteks, robiłeś już?

      Comment


      • #4
        Tak, chyba na tym forum było o tym
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • #5
          Specjalnie szukałem przeglądając pierwszych sześć stron i nie znalazłem.
          Mój przeppis jest uproszczony, bo wszędzie gdzie do tej pory widziałem instrukcje stało, by mleko podgrzewać w garnku do 40 st.C, albo też, by nie uzywac mleka UHT.. Ja użyłem i też wyszedł, nie podgrzewałem, bo i po co, na grzejniku jest w sam raz temperatura.
          Uprościłem też dodawanie zmiksowanych owoców, bo soki przecierowe nie są gorsze, ale za to dostępne przez cały rok w odróżnieniu od owoców.

          Comment


          • #6
            Fakt to było obok
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • #7
              Przeczytałem tamten wątek i własnie na początku jest mowa o przegotowywaniu mleka, co według mnie jest zbędne, bo mleko UHT jest już pozbawione konkurencji dla bakterii jogurtowych.

              Zaszczepienie nastepnego jogurtu jest proste. Po opróżnieniu butelki nie płuczemy jej, tylko zalewamy mlekiem i sokiem przecierowym. To co zostało na sciankach zaszczepi nam calą zawartość butelki.

              Comment


              • #8
                teraz mnie zainteresowałeś...ide spróbować!
                I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I'm awake, you know?
                Ernest Hemingway

                Comment


                • #9
                  Zarejestrowałeś się w BB żeby to napisać?
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                  Comment


                  • #10
                    haha tak głównie z tego powodu, nawet nie zwróciłem uwagi czego dotyczy to forum.
                    I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I'm awake, you know?
                    Ernest Hemingway

                    Comment


                    • #11
                      będzie trzeba Spróbować

                      Comment


                      • #12
                        Przepis na dzień po

                        Comment


                        • #13
                          No dobrze wiedziec, nie próbowałem robic ale wszystko przede mną

                          Comment


                          • #14
                            Właśnie zdejmuje z grzejnika. Mam nadzieję, że wystygnie do wieczora
                            --
                            Lukasz, zwyczajny sprzedawca.

                            Minibrowary

                            Comment


                            • #15
                              Polecam shake zrobiony z zmiksowanego serka homogenizowanego, gęstej śmietany i bananów. Takich w McDonalds' na pewno nie znajdziecie .

                              Comment

                              Working...
                              X