Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Przyprawa bez soli.
    Kto ci to powiedział?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Zboczuch
    He he,ważne,że jest mi dobrze

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Ja się zadowalam bułgarską czubricą.
    Zboczuch

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Tomolek jesli łaska

    Najlepsze ziemniaki do jakich mam dostęp to "francuskie" od moich teściów, piękne żółte z czerwoną skórką. Niestety nie do wszystkiego się nadają bo to odmiana bardziej sałatkowa. Francuskie bo brat teścia przywiózł je z Francji, "rozmnożyli" i są, jaka to konkretnie odmiana to nie mam pojęcia.

    Co do ziemniaków w mojej kuchni:

    - często gotuję i jemy je ze skórką, w zupach, gulaszach, smażone i nawet "pjure". Muszą być oczywiście dość ładne i starannie wyszorowane.
    - ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jem najczęściej tłuczone dodając np: gałkę muszkatołową, zrumienioną na maśle cebulkę lub robię tzw. champ. Champ to irlandzkie ziemniaki puree z dużą ilością szczypiorku/dymki lekko podduszone w mleku i maśle.
    - czasem inwestuję w słodkie ziemniaki, czyli bataty.
    - do potraw z ziemniaków, polecam cząber np: do kartoflanki.
    - najlepsza jest jednak ciapkapusta :] koniecznie z boczkiem, masłem i maggi. A do tego golonka albo żeberka.

    Kurcze aż ślinotoku dostałem...

    Nigdy nie używam w kuchni przypraw typu Vegeta i gotowych mieszanek do grill, bigosu, kurczaka, ryb i jakie tam jeszcze są...
    Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-01, 13:46.

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    (...) Gdzie ją kupujesz bo potrzebuję do mięs?
    (...)
    http://allegro.pl/listing.php/search...tring=czubryca
    Jest w czym wybierać.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Ja się zadowalam bułgarską czubricą.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Pierwotnie napisałem " typu wegeta ".
    Rzadko kupuję te gotowe bo jeden znajomy, górol z Podhala suszy mi warzywa (seler, koper, marchew, itp) a ja tylko dosypuję soli i to wszystko mieszam.
    No tak to co innego...

    pozdrawiam

    Leave a comment:


  • Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    słomom
    Silom i godnosciom osobistom sie sprzeciwiom takim bledom

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Bo Vegeta jest zdrowsza od soli i przecież musisz posolić bo nie zjesz.
    Aczkolwiek znam ludzi którzy nie solą ani nie pieprzą i żyją po 100 lat!
    Przecież Vegeta to w większości sól A do tego glutaminian i benzoesan...
    Jest mnóstwo ziół, przypraw po co się truć i psuć smak, już lepsza sól.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Przez internet to przyślą Tobie jakieś wymyte z Cypru?! Daj spokój! Idź na targ do rolnika ale z pełnym zaufaniem - bo jak i on je te które sprzedaje to można mu wierzyć, że dba także o twój żołądek.
    Już napisałem - biorę od rolnika - na telefon, przywozi i nawet wnosi do piwnicy. Ale to jesienią, późna odmiana. U mnie na targu to rolników praktycznie nie ma, za to "rolników" cała masa. U każdego to samo Lordy i Orliki - z jednej hurtowni...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-08-28, 18:38.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Zlituj się, tak pięknie piszesz o tych kartoflach... Po co ta Vegeta?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Niby to wiem, a taki babol

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    ...nigdy nie wiadomo, czy w którymś roku nie zasieje innej odmiany.
    Ziemniaki, a także kartofle oraz pyry się SADZI!!!

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    I żeby tak jeszcze można było zamawiać sobie po 5 kg każdej odmiany w sklepach internetowych
    Od kilku lat mam stałego rolnika i jestem zadowolony, ale nigdy nie wiadomo, czy w którymś roku nie zasieje innej odmiany.
    Nie cierpię odmian mokrych po ugotowaniu, dla mnie ziemniak musi być sypki, kruchy, suchy, czy jak to tam nazwać.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    także przyprawą typu wegeta dla podkreślenia smaku i barwy.
    Z niekłamanym wręcz zachwytem czytałem Twoje posty, aż do tego momentu...

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Portal z którego czerpię wiedzę na temt odmian to: www.ppr.pl ,i już nikt mnie nie oszuka na kartoflu!
    No dobrze, ale gdzie tam tego szukać?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Wieninger, Kerndl-Kini
    darekd
    Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

    Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
    W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
    2024-03-21, 22:52
  • etman
    Saaz Shine - nowa odmiana
    etman
    Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.

    Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
    Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...
    2024-12-16, 22:31
  • ART
    Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
    ART
    Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

    Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
    2024-12-07, 18:48
  • darekd
    Zarzecze, [Kingpin] Helles Lager
    darekd
    11,5% ekstr.
    4,6% alk.

    Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
    Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
    Barwa - jasne złoto, klarowne
    Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...
    2024-11-26, 20:58
  • e-prezes
    ?, [Brooklyn Brewery] The Stonewall Inn IPA
    e-prezes
    Z dopiskiem Session IPA..

    Butelka 330 z firmowym BB kapslem. 4,6 alko. Pewnie więcej na kontretykiecie , ale okularów nie wziąłem

    Już po otwarciu czuć aromat chmieli. Tak czy inaczej pachnie zacnie. W smaku jednak mocno łagodne. Ciężko tu wyczuć jakieś estry świadczące...
    2024-10-19, 23:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...