Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ogórki z chili

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Ogórki z chili

    Właśnie dziś zapodałem przepis po raz wtóry. Ogórki obieramy, kroimy w słupki lub plasterki (jak kto woli), zasypujemy solą i odstawiamy na parę godzin. Dzięki temu ogórki potem nie "piją" tyle zalewy.
    Na zalewę potrzebujemy: szklankę octu 10%, szklankę cukru, 8 łyżek oliwy, 3 - 6 łyżeczek chili w proszku.
    Wodę z ogórków odlewamy do garnka na zalewę. Ogórki przekładamy do słoików. Ja wsypałem do każdego jeszcze po trochę białej gorczycy, ziela angielskiego w kulkach, listek laurowy i trochę posiekanego czosnku. Zalewę zagotowujemy mieszając, żeby się cukier nie przypalił i gorącą zalewamy ogórki. Mocno zakręcamy słoiki, czekamy aż ostygną, a potem obracamy, żeby sprawdzić, czy nie cieknie. Ja nie pasteryzowałem, słoiki się zassały i szczelnie zamknęły (pokrywki nie "klikają"). Po 3-4 dniach, jak się wszystko przegryzie, ogórki są gotowe do spożycia. Dla mnie bomba. Przepis pochodzi z byłej Jugosławii.
    www.hubertsalwarowski.pl

  • #2
    Pierwszy raz czytam o takich ogórkach ślinka cieknie, ale jest już chyba za późno żeby takie cuda robić? To muszą być ogórki gruntowe czy mogą być szklarniowe?

    Comment


    • #3
      Ja mam opcję dla leniwych: w Biedronce jest duży słoik ogórków korniszonych z chili.Pewnie nie tak dobre jak własnoręcznie przyrządzone ale do piwka w sam raz

      Comment


      • #4
        W Kauflandzie lepsze, a w Lidlu najlepsze. Ale do domowych to wszystkim daleko.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment


        • #5
          Wszystko, co domowe jest zawsze lepsze Co do ogórków z chili, pamiętam, jak chłop po prostu miał ogórki kupić do zagrychy, potem nikt nie spojrzał, każdy zagryzł i... te twarze Wszystkie na raz poczerwieniały, zaraz po przepitki zaczęto sięgać... Ale i tak wszyscy jak jeden mąż orzekli, że zarąbiaszcza sprawa i od tamtej pory ogórki z chili to już zagryzka "must have".

          Przymierzam się do domowego piklowania, bo ileż można tylko kupne i kupne...

          Także dzięki volodos za przepis
          piwna smakoszka na Alkowiki

          Comment


          • #6
            Znam, znam, pyszna sprawa. Moi tescie robia, zazeram sie tym w ilosciach przemyslowych.
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment


            • #7
              My w tym roku ogórki z chili pokroiliśmy po długości cienkie paski i świetnie nadają się na kanapki. Od razu pokrojone i doprawione.
              pyszne sałatki

              Comment

              Working...
              X