Witam. Jestem Paweł - no to by było na tyle.
Witam
Collapse
X
-
-
Moja przygoda z prawdziwym piwem zaczęła się, w związku z kanałem Tomasza Kopyry z blogu blog kopyra kom
Ten człowiek wyprowadził mnie z bagna w jakim tkwiłem przez kilka dobrych lat. Nie zdawałem sobie sprawy że istnieją jeszcze inne piwa - oprócz wysoko od fermentowanego jasnego lagera i jakiś tam ciemnych piw.
Zacząłem więc szukać różnych odmian i stylów piw - oczywiście przez długi czas w lokalnych sklepach nie znalazłem ciekawych propozycji, aż tu nagle w jednym z supermarketów odnalazłem stoisko z piwkami regionalnymi - rzemieślniczymi. Od tego czasu dużo degustowałem i nadal degustuje, szukam tych wszystkich aromatów i smaków.
Dłuższy czas zastanawiałem się nad uwarzeniem jakiegoś browarka - zakupiłem więc zestaw startowy i od razu rzuciłem się na głęboką wodę zakupiłem AIPA zestaw z zacieraniem. Uwarzyłem i niedługo rozlew, trochę za duże blg po fermentacji i leje do plastikowych butelek bo boje się granatów
Forum traktuję jako cenną bazę danych, liczę że wiele się tu dowiem, a propos browarnictwa domowego i piwa w ogóle. Chętnie też wybrałbym się kiedyś na jakiś festiwal piwa.
Jak tylko wyleczę przeziębienie to zdegustuje coś na cześć zacnego grona piwowarów i pasjonatów piwaComment
-
-
Witam.Jestem Janek mieszkam koło Będzina, trafiłem tutaj przez kupno nowej kapslownicy Grifo HD w sklepie bo stara klękła.
z piwem bawię się 3 lata za namową znanych piwowarów na spotkaniachwędliniarzy w Brennej i Koniakowie. Pozdrawiam wszystkich
Dobre piwko jest zawsze wskazane.Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Schruns to miasteczko malowniczo położone w cieniu ostrych grani okolicznych szczytów. Zimą jest to raj dla narciarzy, gdzie na stokach korzystając z bogatej infrastruktury, mogą uskuteczniać swoje szusy. Samo miasto jest raczej senne, jakieś stragany z miejscowymi specjałami oraz solidnie...3 Photos
-
Channel: Austria
2025-06-22, 21:53 -
-
Cześć,
Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pomiędzy miastem Opava, a Ostrava leży mieścina Budišovice. Tam od 2024 roku działa mały browarek Fčelín. Niedawno odnowiony budynek browar współdzieli z lokalną restauracja Budišova Hasičárna, w której można spróbować jednego z tamtejszych piw.
Niestety w sobotnie przedpołudnie...-
Channel: Czechy
-
-
Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...3 Photos
-
Channel: Słowacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment