Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Książki o browarach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Micho113
    Junior
    • 07-2021
    • 2

    Książki o browarach

    Cześć
    Piszę pracę magisterską o zakładaniu browaru rzemieślniczego. Chciałbym was zapytać czy kojarzcie jakieś książki, artykuły czy też inne publikacje o tej tematyce? Wszelka pomoc będzie na wagę złota. Pozdrawiam
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12201

    #2
    Napisz jakie dokładnie zagadnienia Cię interesują - zarządzanie, markating, sprawy techniczne, społeczne zagadnienie, itp.?

    Jednym z pierwszych rzemieślinków nowego typu był szkocki Brewdog. W czasie świetności i sporej pewności siebie James Watt,współzałożyciel:

    In 2007, James Watt and Martin Dickie set up their first brewery in a shed on a remote industrial estate in Fraserburgh in Scotland. It was just the two of them and a dog, so they named the company…


    napisał taką książkę:



    Szybko okazało się, że nie jest jednak tak różowo z ich zarządaniem. Był to jednak kultowy browar.

    Może coś znajdziesz w dziale bibliotecznym:

    Comment

    • e-prezes
      Senior
      • 05-2002
      • 19167

      #3
      Najlepiej wybrać sobie temat pracy zupełnie nie mając pojęcia o tym co chce się napisać Chyba najpierw trzeba zreaserchować CZY jest jakaś bibliografia na której możesz oprzeć swoją pracę a dopiero potem proponować temat pracy...

      Skoro już nie masz wyboru to pozostaje Ci odwiedzić kilka browarów i popytać u źródła, aby mieć jakieś pojęcie w temacie. Ogólnodostępnych materiałów po polsku nie ma za wiele (kiedyś był ogólny poradnik Artezana), ale większość wyg jak i nowicjuszy nie chwali się doświadczeniami w postaci poradników. A wracając do browarów to wybierz te mniej eksponowane, bo mogą nie znaleźć czasu dla Ciebie. Raczej coś lokalnego.

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19167

        #4
        Tak w ogóle to ciekawy temat na dość obszerną publikację. Zaczynając od omówienia źródeł finansowania (w tym ostatnio modny crowfunding), dobór dostawcy sprzętu i logistyka (z UE, spoza UE, z odzysku lub samoróbka) nie zapominając o problemach urzędowych tych trzech ostatnich, urzędnicze kroki po kolei, nie pomijając zmianę przeznaczenia budynku i dostosowanie go do produkcji spożywczej oraz sposoby "obejścia" miejscowego planu zagospodarowania terenu i ew. z tym kłopotów, a skończywszy na dość oczywistych związanych z modelem biznesowym.
        Jak potrzeba Ci jakiegoś browaru z "chińczykiem" to wskażę kilka. Większość moich wizyt w browarach był związany z kłopotami jakie napotykali, więc pomysłodawcy dzielą się wiedzą co znam z autopsji.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎