Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Californian Lager M54 Mangrove Jack's Craft Series 10 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 13.59zł / 12.91

Dolna fermentacja:
Nie masz warunków na fermentację dolną fermentację? Koniecznie przetestuj ten szczep!
 
Wakatu NZ 2016 - 50 g granulat 7,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 12.12zł,
zapłacisz jedynie
: 8.36zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Chmiel o przyjemnym zapachu kwiatów odpowiednim dla smaku i aromatu, jednakże przy dużej zawartości alfakwasów bywa również stosowany dla goryczki..
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #26  
Stare 01-07-2018, 07:36
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy 01.07.2018

#10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - pierwsza degustacja wczoraj, to piwo jest perwersyjne mętne, trochę za mało aromatyczne, na smak i goryczkę idealne (jak dla nas oczywiście), zupełnie inne niż wszystkie nasze dotychczasowe produkcje; nie umiem go określić i to chyba w nim jest najfajniejsze;
#11 (Belgijski Blond Ale) - dochmielony delikatnie na cichej 28 czerwca;
#12 (Polsko-Angielskie Jasne) - po tygodniu od warzenia nadal dość pokaźna piana, co trochę dziwi, bo drożdże o tej porze już zawsze po sobie sprzątały - więc potrzymamy na burzliwej jeszcze kilka dni.
Odpowiedz cytując
  #27  
Stare 07-07-2018, 10:31
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy 07.07.2018

#11 (Belgijski Blond Ale) - rozlany do butelek - 21.2 litra z cukrem 3g/500 ml około 1 lipca;
#12 (Polsko-Angielskie Jasne) - na cichej od 3 lipca (końcowy alkohol 4.9%) przy BLG 3.5º, planowo jutro chmielenie na zimno 50g East Kent Goldings UK 5.1%, planowany rozlew w czwartek, 12 lipca.
Odpowiedz cytując
  #28  
Stare 07-07-2018, 11:06
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy

ps.
#11 (Belgijski Blond Ale) - końcowy alkohol ok. 6.4%.
Odpowiedz cytując
  #29  
Stare 08-07-2018, 09:59
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy Warka #13

Afrykańsko-Angielski Mleczak
(na czeskim słodzie, polskiej wodzie i norweskich drożdżach; nie wiem co z tego wyjdzie, ale zabawa była przednia)

Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

Drożdże - Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 07.07.2018 - gotowanie 6.5L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
20g U1/108 RPA 17.7% - 0'
10g Bramling Cross UK 2017 6% - 30'
10g Bramling Cross UK 2017 6% - 50'
500g laktoza - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g U1/108 RPA + 30g Bramling Cross UK.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 18 litrów.

Drożdże zadane w temperaturze 35ºC przy 15º BLG (uwzględniam laktozę), planowana goryczka 47 IBU.

----------
#06 (Żytnie) - dojrzało i jest rewelacyjne;
#10 (Jednochmielowiec Afrykański) - nie przestaje mnie zadziwiać, świetne, nietuzinkowe piwo, cieszące się dość sporą popularnością u... Sąsiadki ;
#11 (Belgijski Blond Ale) - dojrzewa w garażu, ma potencjał, ale trzeba nam z miesiąc poczekać;
#12 (Polsko-Angielskie Jasne) - dziś dochmielone 50g East Kent Goldings UK 5.1% na zimno i - z uwagi na aurę za oknem - poleciało do garażu. Rozlew w czwartek.
Odpowiedz cytując
  #30  
Stare 19-07-2018, 18:57
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy Warka #14

Southern Dawn IPA

Skład - 2*1.7 kg Bruntal Pale Ale;

Drożdże - Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 16.07.2018 - gotowanie 6.5L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
10g Southern Dawn RPA 13.5% - 0'
10g Hallertau Blanc DE 8.9% - 0'
15g Southern Dawn RPA 13.5% - 30'
15g Hallertau Blanc DE 8.9% - 30'
15g Hallertau Blanc DE 8.9% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem:
25g Southern Dawn RPA 13.5%
10g Hallertau Blanc DE 8.9%
50g Chinook USA 10.9% (szyszka)

Ewentualnie na zimno trzy dni przed rozlewem:
30g Marynka PL 8.5%

Hop do fermentatora, dolewka wody do 16.2 litra, studzenie przez noc na balkonie.

Drożdże zadane 17.07 w temperaturze 24ºC przy 15º BLG, planowana goryczka 71 IBU.

----------
#10 (Jednochmielowiec Afrykański) - niestety powoli się kończy , a ma największe branie z naszych piw;
#11 (Belgijski Blond Ale) - dojrzewa, w smaku za dużo alkoholu, ale wiemy że się ułoży i nie panikujemy;
#12 (Polsko-Angielskie Jasne) - rozlane 11 lipca (z cukrem 2.8g / 500 ml), wyszło 18.6 litra, do garażu na leżakowanie 19 lipca;
#13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - przelany 17 lipca na cichą przy 5.5º BLG (z laktozą), planowany alkohol 4.9%, planowany rozlew - 26 lipca.
Odpowiedz cytując
  #31  
Stare 28-07-2018, 09:28
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy Warka #15

Amerykańska Pszenica

Skład - Bruntal jasny 1.7 kg + WES pszeniczny 1.7 kg;

Drożdże - Fermentum Mobile FM50 Kłosy Kansas;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 26.07.2018 - gotowanie 8L przez 60 minut.

Chmiel:
10g Idaho 7 USA 12.3% - 0'
10g Idaho 7 USA 12.3% - 50'

Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem:
30g Idaho 7 USA 12.3%
50g Chinook USA (szyszka) 10.9%

Hop do fermentatora, dolewka wody do 23 litrów, studzenie przez noc na balkonie.

Drożdże zadane 27.08.2018 przy 12.1º BLG (namnożone ze startera, bo po terminie), planowana goryczka 20 IBU. Na fermentację burzliwą piwo poleciało do garażu.

----------
#13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - rozlany do butelek 26 lipca (z cukrem 2.75g / 500 ml), wyszło 18 litrów, od razu do garażu na leżakowanie. Piwo bardzo dobre w odbiorze, owocowo-kwiatowe.
#14 (Southern Dawn IPA) - przelana na cichą 24 lipca przy 3º BLG (planowany alkohol 6.6%), 27 lipca dochmielona na zimno 10g Hallertau Blanc DE, 25g Southern Dawn RPA, 50g Chinook USA i 50g Citra; planowy rozlew 1 sierpnia.

yavo edytował/a post 28-07-2018 o godz. 09:32.
Odpowiedz cytując
  #32  
Stare 05-08-2018, 19:06
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy Warka #16

Afryka Powraca (w wielkim stylu)

Skład - Jasny WES 1.7 kg + Bruntal jasny 1.7 kg;

Drożdże - FM600 African Pombe;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 02.08.2018 - wprowadzaliśmy Sąsiadów w arkana piwowarstwa - gotowanie 7L przez 60 minut.

Chmiel:
10g XJA/436 15.2% RPA - 0'
10g XJA/436 15.2% RPA - 30'
10g XJA/436 15.2% RPA - 50'
10g Southern Passion 11.7% RPA - 50'

Planowo pięć dni przed rozlewem:
20g XJA/436 15.2% RPA
40g Southern Passion 11.7% RPA

Hop do fermentatora, dolewka wody do 19 litrów, studzenie do wieczora, drożdże zadane ze startera przy ok. 12.3º BLG i 38ºC. Fermentują wesoło siarkowodorem w kuchni przy 27-28ºC. Piwo jest powtórką warki nr 10, w założeniu ma być lżejsze, nieco mniej gorzkie i trochę bardziej aromatyczne.

----------
#10 (Jednochmielowiec Afrykański) - na dniach Łodzi poczęstowałem nim kolegów ze Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, byli zachwyceni (pomijając główną wadę piwa, czyli temperaturę);
#11 (Belgijski Blond Ale) - już jest pijalny. Zdradzieckie piwo, wali po głowie bez pardonu
#12 (Polsko-Angielskie Jasne) - bardzo dobre, klasycznie gorzkie i... no cóż, spieszmy się je kochać;
#13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - wrócił z garażu na kilka dni do domu, w tym momencie leżakuje ponownie w garażu, premiera 10 albo 11 sierpnia;
#14 (Southern Dawn IPA) - rozlana 01.08 do butelek z cukrem 2.7g / 500 ml, końcowo 15 litrów, premiera - no też może 10 albo 11 sierpnia Na razie nagazowuje się w mieszkaniu, za kilka dni poleci do garażu, ale jedna butelka już jest w lodówce;
#15 (Amerykańska Pszenica) - z burzliwej w garażu dziś poleciała na cichą do garażu. To będzie kolejne bardzo dobre piwo, ino brakuje mu trochę aromatu, ale od czego mamy chmielenie na zimno! Planowo chmielimy 09.08, rozlew 13.08.

yavo edytował/a post 05-08-2018 o godz. 19:07.
Odpowiedz cytując
  #33  
Stare 05-08-2018, 20:48
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy

ps. #15 (Amerykańska Pszenica) - odfermentowała do 2.5º BLG (końcowy alkohol ok. 5.5%, trochę za dużo :>).
Odpowiedz cytując
  #34  
Stare 06-08-2018, 20:55
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy

#13 Afro-Amerykański Mleczak.
Skład: woda z kranu (PL), ekstrakt słodowy jasny Bruntal (CZ), chmiel goryczkowy: U1/108 (RPA), chmiel aromatyczny: Bramling Cross (UK), laktoza. Drożdże: Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik (NO). Ekstrakt: 15° (bez laktozy 13.4°), alkohol: 4.9%.

W aromacie kwiaty, miód, gruszka i czarna porzeczka. W smaku miód, czarna porzeczka, agrest i toffi. Leciusieńko - gdzieś na granicy wyczuwalności - kwaskowe czarną porzeczką, piwo dość niepokorne, ale urocze - ot, taki niesforny brzdąc, co to stłukł ci szybę, ale nie masz sumienia na niego nakrzyczeć. Goryczka niemal niewyczuwalna, mimo iż teoretycznie IBU 47. FENOMENALNE.

Trzynastka to dobra liczba.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 13.jpg (21,7 KB, liczba wyświetleń: 16 )
Odpowiedz cytując
  #35  
Stare 06-08-2018, 21:00
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 243
Standardowy

#14 Southern Dawn IPA.
Skład: woda z kranu (PL), ekstrakt Bruntal Pale Ale (CZ), chmiel goryczkowy: Southern Dawn (RPA), chmiele aromatyczne: Hallertau Blanc (DE), Chinook (USA), Citra (USA), drożdże Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen (USA). Ekstrakt 15.0°, alkohol: 6.6%, goryczka IBU 71.

W aromacie cytrusy, grejpfrut, delikatnie imbir i czerwone owoce jagodowe. W smaku - no cóż, fenomenalne. Gęste, w stylu amerykańskiego Zachodniego Wybrzeża, soczyste, ale ze zdecydowanym afrykańskim przyziemieniem. Wchodzi jak rozgrzany nóż w masło. ZAJEBISTE. Daj Światowidzie, żebym zrobił kiedyś lepsze piwo.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 14.jpg (25,9 KB, liczba wyświetleń: 16 )
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 19:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 09:30.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.