Kleikowanie płatków pszennych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Kleikowanie płatków pszennych

    Udało mie się nie bez trudu nabyć płatki pszenne, ale nie błyskawiczne - czy muszę je skleikować przed zacieraniem Witbier-a?
    I jak się rzeczone kleikowanie robi? Wyobrażam to sobie tak: wrzucam 1 kg płatków do 3 litrów wody, podgrzewam do powiedzmy 60*, trzymam z kwadrans i przegotowuję. Całość wlewam razem z zasypem - czy tak?
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej nie różni się istotnie od temperatury kleikowania skrobi słodu jęczmiennego, tak więc nie musisz nic specjalnego robić.

    W dużej skali jednak stwierdza się istotnie gorszą wydajność zacierania bez wstępnego kleikowania pszenicy.
    I wtedy np.: do ciepłej wody wprowadza się pszenicę z dodatkiem 10 % słodu jęczmiennego, trzyma taką mieszaninę w temp. 48 *C przez 30' (chodzi o degradację beta-glukanu), podgrzewa do 66 *C na kolejne 20', podgrzewa prawie do wrzenia i dodaje do zacieru głównego.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19319

      #3
      Człowiek wymyślna coś na nowo a tu już dawno to wymyślili.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ja żadnego spadku wydajności nie zaobserwowałam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          BrewDog, Pinball
          Javox
          DDH DIPA z alko 8.0%, IBU 15.

          Chmiele: Citra, Mosaic, Talus Cryo, Krush.

          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - niewiele.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony pomarańczowy.
          Aromat - nuty mosaikowe i ogólnie cytrusy.
          Smak...
          2025-06-15, 11:45
        • darekd
          Artezan, Stay Wild
          darekd
          "Oceanic" Hazy IPA

          15% ekstr.,
          5% alk.
          Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

          W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

          Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
          2025-06-09, 21:01
        • darekd
          Nieczajna [Monsters], Why so serious?
          darekd
          Hazy IPA, 5,5% alk.

          Chmiele: Sabro, Talus.

          W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)

          Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...
          2025-06-09, 19:14
        • Javox
          Tiny Rebel, Hop Hut Summer Slam
          Javox
          IPA o zawartości alko 5.5%.
          Chmiele: Simcoe, Idaho 7.

          Piana - więcej na początku potem cieniutka warstewka.
          Lacing - niewiele.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony jasny żółto pomarańczowy.
          Aromat - cytrusy, mango, pomarańcza, nuty ziołowe.
          Smak -...
          2025-04-14, 23:23
        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 04:52
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...