Czas popbytu w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yureck
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.02
    • 20

    #1

    Czas popbytu w fermentatorze

    Hej.

    Poczytałem i dowiedziałem się, że w głównym fermentatorze młode piwo powinno być około tygodnia.
    A dlaczego nie można dłużej??
    Są jakieś przeciw wskazania??
    Jak by pobyło nim ze 2 tygodnie było by klarowniejsze...
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Produkty rozkładu martwych komórek drożdży oraz osady z brzeczki mogą wpłynąć niekorzystnie na smak piwa. Do sklarowania młodego piwa służy fermentacja cicha.

    Comment

    • Ka_Dar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.03
      • 248

      #3
      Odp: Czas popbytu w fermentatorze

      yureck napisał(a)
      Hej.

      Są jakieś przeciw wskazania??
      Jak by pobyło nim ze 2 tygodnie było by klarowniejsze...
      Nie ma
      Przy piwach "ciężkich" fermentacja może trwać ponad dwa tygodnie.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        A przy piwach fermentowanych drożdzami dolnej fermentacji w w niskich temperaturach... to dwa tygodnie... spokojnie jak nie dłużej. Ale po odfermentowaniu myślę,że jak Krzysiu zauważył lepiej przenieść do cichej fermentacji.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2004-02-17, 17:56.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Może uściślijmy:
          w fermentorze trzymamy piwo do czasu aż Blg osiągnie poziom ok. 3 Blg.
          Później z powodów o których pisał Krzysiu lepiej zlać do innego pojemnika na fermentację cichą.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            kangurpl napisał(a)
            Może uściślijmy:
            w fermentorze trzymamy piwo do czasu aż Blg osiągnie poziom ok. 3 Blg.
            Później z powodów o których pisał Krzysiu lepiej zlać do innego pojemnika na fermentację cichą.
            Jeśli chodzi o ścisłość to powinno być "do zakonczenia fermentacji burzliwej" bo czasem ta skończy się przy 4 lub w przypadku piw mocnych nawet więcej stopniach Blg i osiągnięcia 3 Blg. mażna by nie doczekać nigdy.

            Comment

            • burar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 238

              #7
              Obecnie stosuję fermentację cichą dwukrotnie - czyli po burzliwej zlewam do drugiego fermentora, w nim przebywa tydzień i potem jeszcze raz zlewam znad osadu na kolejny tydzień lub dłużej. Unikam w ten sposób "smaku" martwych drożdży.
              Grodziski Browar Domowy

              Comment

              • yureck
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.02
                • 20

                #8
                burar napisał(a)
                Obecnie stosuję fermentację cichą dwukrotnie - czyli po burzliwej zlewam do drugiego fermentora, w nim przebywa tydzień i potem jeszcze raz zlewam znad osadu na kolejny tydzień lub dłużej. Unikam w ten sposób "smaku" martwych drożdży.
                Też się nad tym właśnie zastanawiam, ale nurtuje mnie to, że zwieksza się prawdopodobieńskto skisu.
                mam dwa fermentatory jeden z kranem drugi bez.
                musiał bym z głuwnego przelać tmp do tego z kranikiem. Potem go umyć odkazić i ponownie do niego wlać na cichą. Po dwóch tygodniach cichej ponownie przelać do tego z kranikiem i do butelek.
                Nie zadużo tego wychodzi??
                boję się, ze za dużo syfu z powietzra złapie przy tych przelewaniach.
                szklanego gąsiora nie mam.

                Comment

                • burar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.09
                  • 238

                  #9
                  Oczywiście trzeba porządnie przyłożyć się do umycia fermentora. Ja najpierw myję ciepłą wodą z płynem do naczyń, potem zalewam roztworem cloroxu na 2-3 godziny a następnie płuczę zimną wodą i na koniec przelewam wrzątkiem. Może trochę dużo roboty, ale więcej jest ze szklanym gąsiorem - ja ich używam jedynie do wina.
                  O zarażenie z powietrza bym się nie bał, zaś druga dekantacja korzystnie wpływa na pracę drożdży.
                  Grodziski Browar Domowy

                  Comment

                  • peter_1000
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.05
                    • 583

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Produkty rozkładu martwych komórek drożdży oraz osady z brzeczki mogą wpłynąć niekorzystnie na smak piwa. Do sklarowania młodego piwa służy fermentacja cicha.
                    No właśnie, czy proces autolizy drożdży z jego niekorzystnymi skutkami dla smaku piwa może nastąpić także w trakcie fermentacji cichej? Ostatniego Pilsa podzieliłem na dwie części i fermentowałem różnymi drożdżami. Jedną część potraktowałem Braupartnerem i wszystko było ok, jednak właśnie w trakcie fermentacji cichej zapomniałem przenieść fermentora w chłodniejsze miejsce. Przez 14 dni piwko stało sobie w 21 st. C. I niby wszystko jest z nim wporzo, jednak zalatuje ciągle drożdżem, jednak w sposób taki mało szlachetny; coś jak tanie piwa Strzelca czy VanPura. Druga część warki fermentowana Saflagerem oraz szczęśliwie przeniesiona na cichą w chłodne miejsce wolna jest od tego aromatu drożdżowego.
                    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Kamil97
                      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                      Kamil97
                      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                      2023-04-05, 17:59
                    • ART
                      OneMoreBeer.pl
                      ART
                      Korzystam czasem żeby zdobyć to i owo co nie trafia do dwóch ulubionych sklepów w Opolu.

                      Siedziba w Wieprzu, wspólny temat z Pintą.

                      Ceny w porządku, można czasem załapać się na rabat 20%, jeśli coś pójdzie nie tak.

                      No i u nas coś nie idzie ...
                      2025-03-16, 01:10
                    • heckler
                      Czechy, Týn nad Vltavou, Pivovarská 510, Vltavotýnský pivovar
                      heckler
                      Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
                      Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
                      Pierwsza pisemna...
                      2025-08-26, 10:50
                    • heckler
                      Czechy, Kožlí, Kožlí 5, Pivovar Orlík
                      heckler
                      Kolejnym odwiedzonym browarem był browar Orlik. Znajduje się on na prywatnej posesji w małej wiosce Kožlí położonej niedaleko Orlickiej Zapory.
                      Dla ciekawskich napiszę, że Orlická přehrada to druga co do wielkości tama w Czechach. Część kaskady Wełtawy, zbudowana w latach 1954-1961....
                      2025-08-18, 13:47
                    • heckler
                      Czechy, Kamýk nad Vltavou, Kamýk nad Vltavou 96, Malopivovar Hunec
                      heckler
                      Od 2024 roku miejscowość Kamýk nad Vltavou ma swój legalnie działający browarek. Mieści się on na prywatnej posesji współdzieląc przydomowy garaż. Niestety mieliśmy pecha i dosłownie o godzinę minęliśmy się z właścicielem, który wyjechał na dwa tygodnie
                      W domu została...
                      2025-08-18, 11:15
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...