Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Temperatura podawania piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowar2
    Senior
    • 11-2001
    • 588

    Temperatura podawania piwa

    Co do wina, to istnieja dokladne wskazowki co do idealnej temperatury podawania. Piwo zas czesto podawane jest za zimne. Zywiec np. lany jest tak zimny, ze zeby pekaja a na dodatek z maksymalna iloscia CO2, by zatuszowac nie istniejacy smak. Dla mnie temperatura podawania piwa zalezna jest od typu piwa. Kozlaki najbardzej rozwijaja swoje walory smakowe przy 14°C do 16°C. Ciemne piwa zas 12°C do 14°C. Pilsy i jasne przy okolo 12°C. Uwazam, ze 8°C(czesto slychac o tej temperaturze) to stanowczo za zimno jak na piwo.
  • kopernik
    Senior
    • 11-2002
    • 204

    #2
    nigdy nie sprawdzałem w jakiej temp. piję piwo ale staram się pić zimne. Jedynie chyba żywiec pomaga piwoszom zamieszczając termiczny napis na kontretykiecie.
    a swoją drogą to śmiesznie by wyglądał facet z termometrem sprawdzający temp. piwa np. w knajpie czy na festynie. .

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23782

      #3
      generalnie stosuję taktykę pt. "30 minut po"*

      *po wyjęciu z lodówki. nie dotyczy to jednak belgijskich wynalazków typu Maredsous, te muszą być silnie oziębione żeby można było się czegokolowiek napić.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • ppns
        Senior
        • 10-2002
        • 1737

        #4
        kopernik napisał(a)
        ..Jedynie chyba żywiec pomaga piwoszom zamieszczając termiczny napis na kontretykiecie...
        Na niektórych piwach niemieckich , bodajże Kapuziner Weissbier jest
        także indykator temperatury.
        A poza tym te wslażniki nie sygnalizują , kiedy piwo jest zbyt zimne
        do konsumpcji. .
        Ja osobiście lubię piwa bardzo zimne - tzn. po włożeniu do lodówki na kilka godzin na górną półkę , przed konsumpcją wkładam butelkę jeszcze na ok. 30 minut do zamrażalnika.
        piwoppns@wp.pl

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          • 02-2001
          • 23782

          #5
          o jezu... powinno się zabronić tak katować piwo.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Andi
            Senior
            • 07-2001
            • 1915

            #6
            Zawsze byla mowa ze piwo powinno miec temperature 7 St-juz sprawdzalem -smakuje dobrze ale dla mnie za zimne.
            Piwo przechowywuje w mojej spizarce i tam jest temp ok 12 st-tak mi sie wydaje ze jest to najlepsza temperatura do picia.
            Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

            http://www.andreas-kronkorken.de

            Comment

            • zythum
              Kot Makawity
              • 08-2001
              • 8305

              #7
              Mnie piwo jasne smakuje zimne ale nie zmrożone, ciemne zwykłe w podobnej temperaturze ale już koźlaki czy portery muszą być w znacznie wyższej temp. bo wtedy dopiero czuć ich prawdziwą głębię. A poza tym piwo zbyt zimne nie ma piany co dla mnie je dyskwalifikuje.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • Viktor
                Senior
                • 04-2002
                • 617

                #8
                Temperatura podawania piwa

                1. Im wyższy poziom ekstraktu tym wyższa temperatura piwa.
                2. Piwa przy temperaturze +5 st i niższej wytrącają substancje szkodliwe.
                3. Umieszczanie piwa w zamrażalniku to zbrodnia ( dotyczy to też win- nie dotyczy win musujących i szampana ).
                4. Ochłodzenie piwa powinno być zależne od temperatury otoczenia.
                5. Piwa ciepłe są paskudne , ale grzane całkiem , całkiem.

                Comment

                • StaryKocur
                  Senior
                  • 01-2002
                  • 1521

                  #9
                  zythum napisał(a)
                  A poza tym piwo zbyt zimne nie ma piany
                  To nie jest regułą. Np belgijski biały Hoegaarden podawany jest
                  w temperaturze ok 4-6 stopni, a pianę ma tak gęstą, że bez problemu
                  utrzymuje się na niej plasterek cytryny, z którym to piwo się pija.

                  SK
                  Piwo pite z umiarem
                  nie szkodzi w żadnych ilościach.

                  Comment

                  • yendras
                    Senior
                    • 12-2001
                    • 2052

                    #10
                    Stosuję podobnę taktykę jak Art - piwo wyjęte wprost z lodóki nie ma ani smaku ani piany.

                    Comment

                    • ppns
                      Senior
                      • 10-2002
                      • 1737

                      #11
                      StaryKocur napisał(a)

                      To nie jest regułą. Np belgijski biały Hoegaarden podawany jest
                      w temperaturze ok 4-6 stopni, a pianę ma tak gęstą,
                      SK
                      JA tez nie stwierdziłem znaczącej róznicy w ilości piany piwa chłodnego i zmrożonego, a dotyczy to piw polskich. No cóz , ja lubie
                      piwa bardzo zimne , i taki jest mój gust piwny. Zdarzyły mi sie przykre niespodzianki , gdy "przedobrzyłem" z czasem zamrażania
                      piwa i kilka mi zamarzło w zamrażalniku na kamien. Na szczęście
                      butelki nie wystrzeliły. Żywiec po odmrożeniu stracił swe właściwości , a np. Vifling eksportowe był bez zmian. Królewskie, co dziwne , nie zamarzło w takim czasie , w którym zamarzł (skamieniał Żywiec ).
                      piwoppns@wp.pl

                      Comment

                      • djot
                        Senior
                        • 05-2001
                        • 621

                        #12
                        ppns napisał(a)

                        (...) Królewskie, co dziwne , nie zamarzło w takim czasie , w którym zamarzł (skamieniał Żywiec ).
                        Czysta woda też szybciej zamarza niż z dodatkami...

                        Comment

                        • szostak
                          Gość
                          • 02-2002
                          • 1176

                          #13
                          Ja wolę bardzo zimne, prosto z lodówki. Musi tam postać co najmniej kilka godzin. Gdy włożę je na dwie- to za mało, jest zbyt ciepłe. Ale zbyt zimne, z dolnych półek to też przesada. To musi się paręnaście minut podgrzać.

                          Comment

                          • Johnus_Beer
                            Senior
                            • 08-2002
                            • 124

                            #14
                            A ja najbardziej lubie piwo zimne, ale bez przesady. A tak w ogóle, to mój setny post. Dziękuje bardzo

                            Comment

                            • piwowar2
                              Senior
                              • 11-2001
                              • 588

                              #15
                              Mam taki indykator temperatury butelki dla win z wykaznikiem idealnej temperatury dla danego wina. Stosuje go do piwa wg. ww. zasady.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎