Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bamberg, Obere Königstrasse 19-21, Fässla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Senior
    • 05-2003
    • 1576

    Bamberg, Obere Königstrasse 19-21, Fässla

    Fässla znajduje się po drugiej stronie ulicy opisywanej już piwiarni-browaru Spezial. Browar również z wielkimi tradycjami, ale już bez rauchbierów. Założony w 1649 r. łączy dziś kilkusetletnią tradycję z nowoczesnością. Obecny właściciel, pan Ute Kalb (którego mieliśmy okazję poznać) wydał w latach 90. niesłychane pieniądze na modernizację browaru, nie rezygnując z tradycji.
    Podobnie, jak w przypadku sąsiedniej piwiarni Spezial, tak i tu do wnętrza prowadzą potężne drewniane odrzwia, za którymi kryje się brukowany korytarz, niegdyś służący do wywożenia młodego piwa do piwnic na wzgórzach Bambergu, gdzie dojrzewało i było rozlewane. Dziś za bramą znajduje się "Schwemm" - korytarz z kilkoma ławami, przy których można napić się piwa bez posądzenia przez żonę o to, że było się w piwiarni. Na wprost korytarza dojdziemy do niedużego, zadaszonego (i nieładnego!) ogródka piwnego, a do właściwej piwiarni prowadzą drzwi na prawo: długa sala z małymi stolikami i barkiem pośrodku wypełniona jest dymem papierosów i krzykami bawiących się gości. W odróżnieniu od Speziala, całe rodziny na obiadki to raczej nie zaglądają, za to pełno jest miejscowych tłukących w karty. Tu się po prostu przychodzi NA PIWO! Turystów też niewielu, wieczorem sporo młodzieży. Muzyki, zgodnie z tradycją bamberskich piwiarń, nie puszczają, i dobrze. Świetne, klimatyczne wnętrze z niesamowitą atmosferą.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Dreamer
    Senior
    • 05-2003
    • 1576

    #2
    Czego można się napić?

    Pozornie można przeżyć rozczarowanie: Fässla nie oferuje ani wędzonych rauchbierów, ani niefiltrowanego kellera, z których słynie Bamberg. Najwyżej oceniany koźlak Bambergator to produkt sezonowy (i to typowy raczej dla mniej wyjazdowego sezonu). A jednak pierwszy łyk słynnej Zwergli (tutejszy ciemniak) przekona nas, że warto posiedzieć tu dłużej. Paleta piw Fässli nie jest jakaś nadzwyczajna (pils, lager, pszeniczniaki, które raczej nie leżą w tradycji Bambergu) a jednak ich piwa mają coś w sobie. Typowe dla Bambergu małe wysycenie, no i ten ziołowo-kwaskowy chmielowy posmak powoduje, że można je pić litrami... Ceny, jak wszędzie, 2 EUR za 0,5 l (Bambergator droższy - 2,70 EUR, ale tylko w sezonie).
    Opisy piw już wkrótce w odpowiednim dziale na forum.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • piokl13
      Senior
      • 06-2003
      • 946

      #3
      Podczas naszej wizyty z beczki mieli pilsa i lagera. Przyzwoite, ale bez rewelacji.
      Większość miejscowych piła ciemniaka z butelek.

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        Ten browar odwiedziliśmy jako pierwszy (Spezial był zakmnięty). Weszliśmy przez dużą bramę i oczom ukazał się inny świat. W korytarzu siedzieli miejscowi i pili piwo, jacyś pracownicy w roboczych ubraniach wpadli na jedno. W głębi podwórka widać browar i urządzenia rozlewnicze do butelek.

        Wiedziałem o instytucji okienka i zaraz je z kumplem dostrzeglismy, stało przy nim dużo ludzi. Padła decyzja, pijemy z okienka.

        Na pierwszy ogień poszedł Pils. Jako, że było bardzo ciepło siedliśmy w ogródku a dokładniej staneliśmy przy wysokim okrągłym stole.

        Pierwszy łyk i odrazu uśmiech. Moje skojarzenie było jedno - jak domowe tzn. ma smak, porządna goryczka i aromat chmielowy. Następne łyki opróżniły kufel przeszło połowe. Świat stał się piękniejszy. Pierwsze piwo w Bambergu.

        Pszeniczniak nie zachwycił, był z butelki.

        Jedyny mankament ogródka to zapachy z WC. Bardzo niemiło pachniało. Po dłuższej analizie doszliśmy do wniosku, że to źle wykonana instalacja deszczowa połączona z kanalizą.

        Podczas drugiej wizyty siedzieliśmy w środku. Niesamowita atmosfera, uganiający pomiędzy stolikami kelner. Do zjedzenia polecam frankońskie kiełbaski w ilości sztuk 3 z zasmarzaną kwaśną kapustą, pajdami ciemnego chleba gigantycznych rozmiarów oraz słodką musztardą. To wszystko za 5 ojro.
        Attached Files
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Pancernik
          Senior
          • 09-2005
          • 9730

          #5
          Nocowałem tam w drodze na tegoroczne wakacje.
          Nocleg w porządku, śniadanie też OK, jedyna niedogodność to ruchliwa już od wczesnego ranka ulica pod oknem (jednym z tych na pierwszej fotce).
          Tymczasowo trwa przebudowa ulicy, nie można więc porzucić samochodu w zatoczce bezpośrednio przed browarem.
          Lokal ma obrót jak cholera, do tego stopnia, że w czasie mojego krótkiego pobytu mieli dostępne tylko jedno piwo: Gold Pils... .
          Wystrój dość standardowy, jak na niemiecką piwiarnię, generalnie sympatycznie. Bardzo duży ruch, zdecydowana przewaga miejscowych.
          Bardzo miłym rozmówcą okazał się (chyba?) kierownik, z którym wymieniliśmy uwagi nt. rozwoju rynku browarów restauracyjnych w D i PL (jak zeznał, jego kumpel jest przedstawicielem KS na PL).

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎