Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

u bnp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bnp
    Senior
    • 12-2006
    • 129

    u bnp

    na początek
    2 razy cream ale różniące się surowcem niesłodowanym
    inne parametry jak temp zacierania i czasy są identyczne
    Powtarzalność jest niezła bo zacieranie ze sterownikiem

    Piwo zrobione metodą bez warzenia.


    skład

    2 kg słód pilźnieński
    2 kg kaszy manny
    25 g Marynki granulat
    1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy
    us-05 gęstwa

    zacieranie

    kasza manna wsypana do ok 15l wrzątku z a-amylazą oraz z chmielem
    całość gotowane az do upłynnienia całej skrobi do dekstryn ok 15 min

    Do upłynnionej ostudzonej kaszy dodany słód a następnie zacieranie

    początek 50 st C
    64stc/20 min
    72stC/30min
    85 stC/5 min
    100 stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 20 l
    po ostudzeniu wyszło ok 20 l brzeczki o 13 st blg

    drugie piwko się robi
    Attached Files
  • bnp
    Senior
    • 12-2006
    • 129

    #2
    drugie cream ale z kaszą jęczmienna drobną

    Piwo zrobione metodą bez warzenia.


    skład

    2 kg słód pilźnieński
    2 kg kaszy jęczmiennej drobnej
    25 g Marynki granulat
    1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy
    us-05 gęstwa

    zacieranie

    kasza jęczmienna wsypana do ok 15l wrzątku z a-amylazą oraz z chmielem
    całość gotowane aż do upłynnienia całej skrobi do dekstryn ok 15 min

    Do upłynnionej ostudzonej kaszy dodany słód a następnie zacieranie

    początek 50 st C
    64stc/20 min
    72stC/30min
    85 stC/5 min
    100 stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 22 l
    po ostudzeniu wyszło ok 22 l brzeczki o 12 st blg
    Attached Files

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23793

      #3
      To mieszadło jakim silnikiem wprawiasz w ruch?

      p.s. A i napisz który etap realizujesz w pralce
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • bnp
        Senior
        • 12-2006
        • 129

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        To mieszadło jakim silnikiem wprawiasz w ruch?

        p.s. A i napisz który etap realizujesz w pralce
        mieszadło to silnik od wycieraczek ze szrotu
        ponawiercane, dla chłodzenia dodany wentylator od kompa
        spisuje się rewelacyjnie

        o pralce też myślałem ale takiej wirnikowej z KO ale jak na razie kociołek wystarcza \
        pozdr

        Comment

        • mark33
          Idę po piwo do piwnicy.
          • 04-2005
          • 3283

          #5
          Wiedziałem, że będzie ciekawie. Chętnie spróbował bym piw z taką ilością surowców niesłodowanych zrealizowanych bez warzenia.

          Comment

          • bnp
            Senior
            • 12-2006
            • 129

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
            Wiedziałem, że będzie ciekawie. Chętnie spróbował bym piw z taką ilością surowców niesłodowanych zrealizowanych bez warzenia.
            A to zapraszam na piwko do Białej
            zawsze pod koniec kwietnia na Bialskiej giełdzie

            znaczy się zawsze od 2 lat leję piwo z kega i częstuję przeglądem piwniczki.


            a jak kolega mocno spragniony to coś podeślę

            Comment

            • mark33
              Idę po piwo do piwnicy.
              • 04-2005
              • 3283

              #7
              Może kiedyś się wybiorę choć dość daleko, pragnienie zaspokajam Markowym Domowym więc nie ma problemu

              Comment

              • bnp
                Senior
                • 12-2006
                • 129

                #8
                Początek warek na bizie pechowy
                2 pierwsze cream ale złapały infekcję.
                Piwo wyszło pijalne ale zapach szpitalno- fenolowy nie odpowiada mi.
                Warki zakegowałem i przekazałem do utylizacji kumplowi, któremu tez zapaszek nie przeszkadza
                Jest to jedyna infekcja która atakuje me piwa, dziwne, mam w domu chyba jakąś mikroflorę latającą.
                Ta pindolona apteka męczy mnie już ok kilkudziesięciu warek i średnio 1 na 5 warek oddaję do utylizacji kumplowi. Kumpel się nawet cieszy z tego bo nie musi warzyć .
                tak czy inaczej infekcję tą staram się traktować jako nieodzowną część mego piwowarstwa.

                Dla ciekawości zrobiłem posiewy tych piw i wyszło szydło z worka. Posiałem jeszcze kilka innych oraz zrobiłem wymaz z fermentatora umytego OXI z Biedronki.


                Za aptekę odpowiada u mnie jakaś żółto-pomarańczowa kolonia pojawiająca się w dwóch przypadkach piwa z apteką.

                Jeżeli ktoś jest w stanie powiedzieć co to jest to będę wdzięczny bo nie jestem mikrobiologiem

                Inne piwka zarówno z refermentacją jak i filtrowane przez ziemię okrzemkową wykazywał jakieś tam kolonie ale chyba flora drożdżowa zapobiegała rozwojowi innym gadom.

                Wymaz z fermentatora miło zaskoczył bo nic nie wyrosło co by nie wyrosło na ślepej próbie. Tzn pojedyncze kolonie pojawiające się dopiero po kilku dniach inkubacji.

                Dodam na koniec że posiewy były robione na agarze z brzeczką 10 blg inkubacja 3 doby w 22 stC

                następnym razem porobię foto całości

                pozdr
                Attached Files

                Comment

                • bnp
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 129

                  #9
                  co nowego w browarze ?

                  powstały ostatnio 2 piwa

                  cream ale

                  skład

                  2,0 kg słód pilźnieński
                  2 kg kaszy manny błyskawicznej
                  0,2 kg karmel jasny
                  25 g Marynki granulat
                  1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy, 1,5 ml b-amylazy
                  Danstar Nottingham


                  kasza manna wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
                  początek 50 st C
                  64stc/30 min
                  72stC/30min + kompot z chmielu
                  85 stC/5 min
                  100 stC/5 min
                  filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 20 l
                  po ostudzeniu wyszło ok 20 l brzeczki o 13 st blg

                  Witbier bez przypraw

                  skład

                  2,5 kg słód pilźnieński
                  2 kg kaszy manny błyskawicznej
                  0,1 kg karmel jasny
                  20 g Marynki granulat
                  1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy, 1,5 ml b-amylazy
                  S-33


                  kasza manna wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
                  początek 50 st C
                  64stc/30 min
                  72stC/30min + kompot z chmielu
                  85 stC/5 min
                  100 stC/5 min
                  filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 20 l
                  po ostudzeniu wyszło ok 19 l brzeczki o 15 st blg

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #10
                    A tak z ciekawości zapytam, co chcesz osiągnąć innego stosując kaszę i enzymy w odniesieniu do piwa robionego ze słodu?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • bnp
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 129

                      #11
                      smak

                      odpowiem pytaniem
                      a jak powstaje cream ale lub witek ?
                      ze słodu ?

                      jak za pewien czas będę warzył krieka to kolega się zdziwi że połowa zasypu to niesłodowana pszenica ?

                      tu ma kolega style piwa z opisami zasypu

                      proponuję przeczytać



                      enzymy poprawiają wydajność i lepkość zacieru więc nie mam nigdy problemu z filtracją.

                      w browarze stosuję także
                      -zol i żel krzemionkowy
                      -ziemię okrzemkową
                      - chitozan

                      Comment

                      • Makaron
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 2107

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                        smak

                        odpowiem pytaniem
                        a jak powstaje cream ale ?
                        ze słodu ?
                        Nie wiem jak inne slody, ale akurat cream ale powstaje ze znacznej ilosci slodu + dodatki nieslodowane jak kukurydza, czy ryz. Celem tego dodatku jest zmneijszenie smakow slodowych do ledwo co wyczuwalnych, z tym, ze kukurydza nadaje specyfinczego posmaku, ktory nie kazdemu musi przypasc do gustu (w UK piwo Coors Light ma wlasnie te posmaki). Do tego dodaje sie jeszcze do 20% cukru (albo w warunkach domowych golden syrop - cukier inwertowany) na koniec gotowania by poglebic ten efekt.
                        Dlatego nie wydaje mi sie, aby kasza manna dala ten sam efekt ,ale kazdy warzy po swojemu.

                        Co do infekcji dzikusami, w czym fermentujesz piwo? Myslales o przejsciu na szklane balony, szklo latwiej umyc i zdezynfekowac.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • fidoangel
                          Senior
                          • 07-2005
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          A tak z ciekawości zapytam, co chcesz osiągnąć innego stosując kaszę i enzymy w odniesieniu do piwa robionego ze słodu?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                          smak

                          (...)

                          enzymy poprawiają wydajność i lepkość zacieru więc nie mam nigdy problemu z filtracją.
                          czuje sie oswiecony i dzieki z odp.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • bnp
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 129

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem jak inne slody, ale akurat cream ale powstaje ze znacznej ilosci slodu + dodatki nieslodowane jak kukurydza, czy ryz. Celem tego dodatku jest zmneijszenie smakow slodowych do ledwo co wyczuwalnych, z tym, ze kukurydza nadaje specyfinczego posmaku, ktory nie kazdemu musi przypasc do gustu (w UK piwo Coors Light ma wlasnie te posmaki). Do tego dodaje sie jeszcze do 20% cukru (albo w warunkach domowych golden syrop - cukier inwertowany) na koniec gotowania by poglebic ten efekt.
                            Dlatego nie wydaje mi sie, aby kasza manna dala ten sam efekt ,ale kazdy warzy po swojemu.

                            Co do infekcji dzikusami, w czym fermentujesz piwo? Myslales o przejsciu na szklane balony, szklo latwiej umyc i zdezynfekowac.

                            BJPC chyba nie zabrania stosowania innych dodatków niesłodowanych np pszenica czy kukurydza.
                            Kasza manna to kasza z pszenicy o jednakowym uziarnieniu, mi pasuje bo nie mam problemu z zaklejaniem młóta jak to ma miejsce z płatkami.
                            Jeżeli BJPC dopuszcza 20 % cukru to i 40 % zasypu kukurydzy, ryżu, pszenicy też dopuści. Jak Czytałem receptury na piwo.org o cream ale to dodatki niesłodowane były różne i w różnych ilościach .
                            Tak więc nie róbmy z igły widły, bo ludzie robią piwo z dodatkiem maku o coli

                            co do sterylności fermentatora to pisałem że jest ok bo posiew nic nie wykazał.


                            wracając do zdziwień to powstrzymajmy się z stwierdzeniami aż do wypicia takiego piwa.
                            Np Kopyr nie lubi domowego filtrowanego piwa chociaż nigdy go nie pił

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #15
                              Witam na forum ekstrawaganckiego piwowara - ja nie mogę, te Twoje zasypy i ziemie okrzemkowe, enzymy, bezwarzenie Kiedy będę miała szansę spróbowania tych wytworów, tak jak już kiedyś pisałam - strasznie ciekawa jestem efektów. No, może tych aptecznych nie bardzo

                              Uzupełnij proszę profil o podstawowe dane
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎