Słuchałem niedawno audycji w "trójce" na temat żywienia.Audycja była z udziałem radiosłuchaczy i jeden facio zadzwonil z wieścią, że niektórzy producenci piwa w celu uzyskania goryczki dodają żółć bydlęcą. TAK? CZY NIE?
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!To najpaskudniejsza rzecz o jakiej ostatnio słyszałam!!!!!!!!!!!!Gorsze były chyba tylko opowiadania mojej koleżanki o pracy w Pizza Hut!Mam nadzieję,że ta żółć to podpucha,ale usilnie postaram się dowiedzieć.
szakaradzienstwo, a akurat spijalem dobre piwo i jakos mniej dobre mi sie wydalo. goryczke poczulem mocniej i zapachnialo jakos nie tak. jakze wielka jest sila sugestii. bede twardy dopije
- Barman! to piwo jest jakieś niedobre!
- nie no, wszystko w porządku!, jak się panu nie podoba niech pan je sobie wyśle do laboratowium.
- ha! zrobię tak.
po kilku tygodniach przychodzi ekspertyza:
[...] Pański koń ma żółtaczkę [...]
Skoro do produkcji serów podpuszczkowych stosuje się podpuszczkę z cielątek(bidusie),to dlaczego nie żółć od krówek?Ale nadal brzmi obleśnie.Na razie moje poszukiwania utknęły w martwym punkcie,co nie oznacza,że stronię od piwa.
nic już by mnie nie zdziwiło, wiem, że w spotach reklamowych stoduje się takie numery (piana ładniej wygląda), ale oni dodają to do gotowego piwa i chyba raczej nie piją go
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
kamyczek77 napisal/a Skoro do produkcji serów podpuszczkowych stosuje się podpuszczkę z cielątek(bidusie),to dlaczego nie żółć od krówek?Ale nadal brzmi obleśnie.Na razie moje poszukiwania utknęły w martwym punkcie,co nie oznacza,że stronię od piwa.
W kwestii serów, to nie robi się w ten sposób od kilku lat, syntetyczna podpuszczka jest tańsza, łatwiej ją uzyskać i przechowywać. Z tego co JA wiem, to z tą żółcią to też nie jest prawda. Żółć oprócz tego, że jest gorzka i żółta ma jeszcze właściwości trawiące, i nie sposób byłoby zachować odpowiedniej jakości piwa. Poza tym woreczek żółciowy zwierząt w rzeźni podlega usunięciu i wraz z zawartością trafia do konfiskatora, nie ma możliwości żeby trafił do przemysłu spożywczego.
Pjenknik,lekko mnie pocieszyłeś. Miałem taką nadzieję , że ktoś będzie konkretne informacje miał. Czy Kamyczek popchnął śledztwo do przodu? Bo u mnie cienko.
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
W tym co pisze Pjenknik musi coś być.Może jednak używają "aromatu żółciowego identycznego z naturalnym"?A co do tych podpuszczek to rzeczywiście nie ma już naturalnych.
Pijmy piwo, jedzmy śledzie i niech nam się wiedzie.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
West Coast IPA z francuskiego kraftu.
A: 7%, E: nie podano
Chmielenie: Loral, Lemondrop, Sultana, Simcoe i wynalazek w postaci Cryo.
Barwa: pelna żółć z lekkim zmętnieniem.
PIana początkowo wysoka, szybko do obrączki, nieliczne, słabiutkie ślady na szkle.
W zapachu...
Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
Kolor: średnia żółć.
Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...
E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
Butelka niestety zielona.
Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...
Comment