Żółć w piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ANDRO
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 640

    #1

    Żółć w piwie?

    Słuchałem niedawno audycji w "trójce" na temat żywienia.Audycja była z udziałem radiosłuchaczy i jeden facio zadzwonil z wieścią, że niektórzy producenci piwa w celu uzyskania goryczki dodają żółć bydlęcą. TAK? CZY NIE?
    Andro z wyspy jednej takiej.
    http://www.bahama.uznam.net.pl/
  • kamyczek77
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.09
    • 458

    #2
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!To najpaskudniejsza rzecz o jakiej ostatnio słyszałam!!!!!!!!!!!!Gorsze były chyba tylko opowiadania mojej koleżanki o pracy w Pizza Hut!Mam nadzieję,że ta żółć to podpucha,ale usilnie postaram się dowiedzieć.
    Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

    Comment

    • ANDRO
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 640

      #3
      Właśnie ja też. (staram się dowiedzieć) Bo od kiedy to usłyszałem to mi inaczej wszystko smakuje.
      Andro z wyspy jednej takiej.
      http://www.bahama.uznam.net.pl/

      Comment

      • Kudłaty
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 1972

        #4
        Moim zdaniem to jakaś podpierdułka .

        Comment

        • serz
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.10
          • 10

          #5
          szakaradzienstwo, a akurat spijalem dobre piwo i jakos mniej dobre mi sie wydalo. goryczke poczulem mocniej i zapachnialo jakos nie tak. jakze wielka jest sila sugestii. bede twardy dopije

          Comment

          • Misiekk
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.05
            • 913

            #6
            Nie to nie jest prawda, to nie może być prawda...!!!
            Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24290

              #7
              - Barman! to piwo jest jakieś niedobre!
              - nie no, wszystko w porządku!, jak się panu nie podoba niech pan je sobie wyśle do laboratowium.
              - ha! zrobię tak.
              po kilku tygodniach przychodzi ekspertyza:
              [...] Pański koń ma żółtaczkę [...]

              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kamyczek77
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 458

                #8
                Skoro do produkcji serów podpuszczkowych stosuje się podpuszczkę z cielątek(bidusie),to dlaczego nie żółć od krówek?Ale nadal brzmi obleśnie.Na razie moje poszukiwania utknęły w martwym punkcie,co nie oznacza,że stronię od piwa.
                Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #9
                  nic już by mnie nie zdziwiło, wiem, że w spotach reklamowych stoduje się takie numery (piana ładniej wygląda), ale oni dodają to do gotowego piwa i chyba raczej nie piją go
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • pjenknik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 3388

                    #10
                    kamyczek77 napisal/a
                    Skoro do produkcji serów podpuszczkowych stosuje się podpuszczkę z cielątek(bidusie),to dlaczego nie żółć od krówek?Ale nadal brzmi obleśnie.Na razie moje poszukiwania utknęły w martwym punkcie,co nie oznacza,że stronię od piwa.
                    W kwestii serów, to nie robi się w ten sposób od kilku lat, syntetyczna podpuszczka jest tańsza, łatwiej ją uzyskać i przechowywać. Z tego co JA wiem, to z tą żółcią to też nie jest prawda. Żółć oprócz tego, że jest gorzka i żółta ma jeszcze właściwości trawiące, i nie sposób byłoby zachować odpowiedniej jakości piwa. Poza tym woreczek żółciowy zwierząt w rzeźni podlega usunięciu i wraz z zawartością trafia do konfiskatora, nie ma możliwości żeby trafił do przemysłu spożywczego.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • ANDRO
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 640

                      #11
                      Pjenknik,lekko mnie pocieszyłeś. Miałem taką nadzieję , że ktoś będzie konkretne informacje miał. Czy Kamyczek popchnął śledztwo do przodu? Bo u mnie cienko.
                      Andro z wyspy jednej takiej.
                      http://www.bahama.uznam.net.pl/

                      Comment

                      • kamyczek77
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.09
                        • 458

                        #12
                        W tym co pisze Pjenknik musi coś być.Może jednak używają "aromatu żółciowego identycznego z naturalnym"?A co do tych podpuszczek to rzeczywiście nie ma już naturalnych.
                        Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          Poza tym, nie szukajmy w piwie tego czego w nim nie ma.
                          Jest dobre, często jest smaczne, a niesmacznego nie pijemy!
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #14
                            Pijmy piwo, jedzmy śledzie i niech nam się wiedzie.
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • ziem
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2001.11
                              • 134

                              #15
                              ŚLEDZIE do piwa...Zythum jeseś w tym momencie niesmaczny!
                              tradytor

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Prusak
                                Brasserie Arcka, Nocturnal Habits
                                Prusak
                                West Coast IPA z francuskiego kraftu.
                                A: 7%, E: nie podano
                                Chmielenie: Loral, Lemondrop, Sultana, Simcoe i wynalazek w postaci Cryo.
                                Barwa: pelna żółć z lekkim zmętnieniem.
                                PIana początkowo wysoka, szybko do obrączki, nieliczne, słabiutkie ślady na szkle.
                                W zapachu...
                                2025-10-18, 19:11
                              • darekd
                                ? [Funky Fluid], Game Over Plumbob
                                darekd
                                "Oat New England IPA:
                                16% ekstr.
                                6,5% alk.

                                Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.

                                W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
                                ...
                                2025-10-09, 22:41
                              • Prusak
                                [Funky Fluid] Festbier. Oktoberfest Lager
                                Prusak
                                Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
                                Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
                                Kolor: średnia żółć.
                                Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
                                Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...
                                2025-10-04, 17:41
                              • Prusak
                                [Funky Fluid] Lubelski Pils
                                Prusak
                                E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
                                Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
                                Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
                                PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
                                W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...
                                2025-10-04, 16:38
                              • Prusak
                                Holba, Keprnik
                                Prusak
                                Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
                                Butelka niestety zielona.
                                Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
                                Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...
                                2025-10-02, 17:30
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...