Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana w ARTomacie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Zmiana w ARTomacie

    Wszyscy wiemy jak duży wpływ na ocenę piwa mają warunki w jakich piwo spożywamy. Zwłaszcza temperatura piwa jest bardzo ważna. Pite w różnych temperaturach uzyskują bardzo różne, czasem skrajne oceny.
    O wiele bardziej wiarygodna byłaby ocena z ARTomatu, gdyby dodać do niej jeszcze Temperatura piwa pitego.
    Wiem, jest miejsce na uwagi i tam można to wpisywać, nikt tego jednak nie robi.
    Last edited by jacekan; 09-12-2014, 08:43.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

  • #2
    Ale chyba nie zamierzasz dawać punktów za temperaturę?

    Równie ważne jest podawanie daty partii.
    Last edited by Pendragon; 09-12-2014, 10:07.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment


    • #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
      Wszyscy wiemy jak duży wpływ na ocenę piwa mają warunki w jakich piwo spożywamy. Zwłaszcza temperatura piwa jest bardzo ważna. Pite w różnych temperaturach uzyskują bardzo różne, czasem skrajne oceny.
      O wiele bardziej wiarygodna byłaby ocena z ARTomatu, gdyby dodać do niej jeszcze Temperatura piwa pitego.
      Wiem, jest miejsce na uwagi i tam można to wpisywać, nikt tego jednak nie robi.
      Nie posiadam termometru do mierzenia temperatury piwa
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment


      • #4
        Ja posiadam, ale nie zamierzam z niego korzystać
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment


        • #5
          Oczywiście nie ma szans żeby wszyscy wiedzieli w jakiej temperaturze mają akurat piwo. Jednak ktoś kto poważnie ma zamiar być traktowany ze swoją oceną, bez problemu sobie z tym poradzić może.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment


          • #6
            W związku z czym, najlepiej będzie ( jak sam zauważyłeś ) wpisywać to w uwagach. Przymusu mierzenia temperatury ( jak i oceniania ARTomatem ) na razie nie ma.
            Ochotnicza Straż Piwna
            BAZA = 7446

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
              Oczywiście nie ma szans żeby wszyscy wiedzieli w jakiej temperaturze mają akurat piwo. Jednak ktoś kto poważnie ma zamiar być traktowany ze swoją oceną, bez problemu sobie z tym poradzić może.
              Piję w temperaturze w takiej, w jakiej mi odpowiada. Opisuję swoje doznania na temat danego piwa i mam w głębokim poważaniu czy ktoś moją ocenę potraktuje poważnie czy niepoważnie. Tym bardziej, że piwa nie piję w ciągu 1-2 minut tylko kilkanaście, kilkadziesiąt. Piwo się ogrzewa i zyskuje bądź traci na smaku. Mierząc to wszystko okazałbym się być bardzo smutnym człowiekiem, który w życiu nie ma nic innego do roboty tylko mierzyć temperaturę takiego pitego piwa.
              Czuba z siebie robić nie będę kiedy po knajpach i lokalach będę wsadzać termometr do kufla/szklanki
              Piwo ma być ani za zimne, ani za ciepłe, tylko w sam raz.
              Last edited by becik; 09-12-2014, 12:14.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment


              • #8
                Becik ma dużo racji. Tez zazwyczaj wyciągam piwo z lodówki i w miarę picia(a pije przeciętnie ok 30 Minut) się ogrzewa, odsłaniając różne rzeczy. To też zależy od stylu piwa. Przy IPA, IIPA, lambikach itp zaczynam od zimnego. W mocnych imperial stoutach, BW, porterach bałtyckich odczekuję z 20 minut po wyjęciu z lodówki. Wiec jakby nie było, podawanie temperatury nie ma sensu, chyba że ktoś je wypija w 5 minut. W recenzjach zawsze piszę że wraz z ogrzewaniem się piwa pojawia się/znika to czy tamto. Zdrowy sposób
                Last edited by tristan_tzara; 09-12-2014, 15:48.

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
                  Becik ma dużo racji. Tez zazwyczaj wyciągam piwo z lodówki i w miarę picia(a pije przeciętnie ok 30 Minut) się ogrzewa, odsłaniając różne rzeczy. To też zależy od stylu piwa. Przy IPA, IIPA, lambikach itp zaczynam od zimnego. W mocnych imperial stoutach, BW, porterach bałtyckich odczekuję z 20 minut po wyjęciu z lodówki. Wiec jakby nie było, podawanie temperatury nie ma sensu, chyba że ktoś je wypija w 5 minut. W recenzjach zawsze piszę że wraz z ogrzewaniem się piwa pojawia się/znika to czy tamto. Zdrowy sposób
                  O właśnie, na taką wypowiedź czekałem. To co piszesz dowodzi, że moja propozycja ma sens. Pijesz piwa w temperaturach odpowiednich dla nich. Nie oceniłbyś portera pitego od razu po wyciągnięciu z lodówki. Właśnie chodzi o to, żeby już na wstępie wiedzieć jak do danej oceny podejść. Patrzę- Porter, czytam temperatura- 5°, i od razu wiem czy mogę zaufać ocenie, czy też nie.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment


                  • #10
                    No właśnie nie, bo liczę na to ze temperatura będzie się zmieniać w miarę picia. A za każdym razem, jeśli wyczuje coś nowego, nie będę tam wkładał termometru

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                      O właśnie, na taką wypowiedź czekałem. To co piszesz dowodzi, że moja propozycja ma sens. Pijesz piwa w temperaturach odpowiednich dla nich. Nie oceniłbyś portera pitego od razu po wyciągnięciu z lodówki. Właśnie chodzi o to, żeby już na wstępie wiedzieć jak do danej oceny podejść. Patrzę- Porter, czytam temperatura- 5°, i od razu wiem czy mogę zaufać ocenie, czy też nie.
                      Trochę bez sensu, równie dobrze możemy dodać checkbox'a "Znam się na piwie □" żeby jeszcze lepiej podejść do oceny.

                      Skoro osoba wie w jakiej temperaturze pić dany rodzaj piwa to i tak będzie je w takiej piła, bez znaczenia czy uwzględni to w formularzu czy nie.
                      Mamy tu raczej forum w miarę specjalistyczne i pewnie spora większość będzie wiedziała jak pić piwo (sic!), pozostałe odchyły wyrówna średnia statystyczna...

                      Już o wiele ciekawszą opcją byłoby dla mnie pole na datę warki i oznaczenie piwa jako zepsutego, zamiast pisanie słabej recenzji do takowego.
                      Co więcej, pole daty warki pozwoliłoby na wprowadzenie statystyki, ocenianie jakości piwa w kolejnych odsłonach. To dopiero byłoby innowacyjne
                      Row, Row, Row Your Boat...
                      Untappd, beerPorn

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack Wyświetlenie odpowiedzi
                        Co więcej, pole daty warki pozwoliłoby na wprowadzenie statystyki, ocenianie jakości piwa w kolejnych odsłonach. To dopiero byłoby innowacyjne
                        Genialny pomysł! Wrzućmy go do szuflady

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Genialny pomysł! Wrzućmy go do szuflady
                          Lepiej może machnij jakiś wpis na bloga ze stopki.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment


                          • #14
                            O Matko, Pendragon jest blogerem
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              Lepiej może machnij jakiś wpis na bloga ze stopki.
                              ...1:0
                              Wolę kolekcjonować lajki - wiersz niżej.
                              Blog miał ruszyć (na dobre) po zdobyciu ich 1000, potem 1500. Teraz czekam na 2000
                              Last edited by Pendragon; 09-12-2014, 20:41.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Working...
                              X